Tilos a rizsbe döfni, avagy íme az evőpálcika-etikett

Az evőpálcikák használata olykor zavarba ejtő lehet, de ne aggódj, érkezik a segítség és minden fontos információ, amire szükséged van!

Szerencsére mára az ázsiai éttermek sem számítanak kuriózumnak nálunk, így bármikor élvezhetjük a távol-keleti konyhák izgalmas gasztronómiai kreációit – no és persze bajlódhatunk az evőpálcikákkal. Vannak, akik mintha így születtek volna, semmi problémát nem okoz ezek használata, míg másoknak kész kínszenvedés, és Ollókezű Edwardnak érzik magukat velük. Ha te is az utóbbiak közé tartozol, vagy egyszerűen kíváncsi vagy az evőpálcika-etikettre, akkor olvass tovább!

Tilos a rizsbe döfni, avagy íme az evőpálcika-etikett

Mi a megfelelő módja az evőpálcika tartásának?

A jó hír az, hogy régebben tényleg volt egy helyesnek mondott mód, mára azonban ez feloldódott, így kevésbé szigorúak az elvárások.

A tradicionális mód

Ez a pálcika használatának hagyományos és legjellemzőbb módja. Az alsó pálcika a hüvelyk- és a mutatóujj közötti görbületben fekszik, míg a felső pálcika fent van, így a mutatóujjaddal tudod mozgatni, miközben tollszerűen fogod.

Az evőpálcikák ilyen elrendezéséhez tartsd úgy az alsó pálcikát, mint egy tollat. Ezután csúsztasd rá a felső pálcikát, és vidd a fogást a mutatóujjaddal az alsó pálcikáról a felsőre.

Ha fel-le mozgatod a mutatóujjad, azt tapasztalhatod, hogy az alsó pálcika nagyjából mozdulatlan marad, miközben a felső pálcika elvégzi a munkát.

A tradicionális módszer

A keresztező módszer

Vannak olyanok is azonban, akik kényelmesebbnek találják az evőpálcikák irányítását a keresztező módszerrel, ami szintén teljesen elfogadható.

Ebben a módszerben egy hátsó és egy elülső pálcikával fogsz dolgozni. A hátsó pálcika mozdulatlan marad, míg az elülső pálcika elöl keresztezi azt, és ez fogja irányítani az ételt.

A keresztezési módszer kipróbálásához tartsd a hátsó pálcikát a hüvelykujjad hajlatában, míg az elejét nyomd a gyűrűsujjad párnájának. Ezután az elülső pálcikát áthúzzuk a tetején, a pálcika vaskosabb végét a hátsó pálcika vaskosabb vége fölé helyezzük, majd a mutató- és a középső ujjunkkal megfogjuk, és ezekkel irányítjuk.

Hogyan lehet könnyebb az evőpálcika használata?

Attól függetlenül, hogy melyik fenti módot találod kényelmesebbnek, van egy alapvető tipp, ami mindenképp megkönnyíti az életedet az evőpálcikákkal:

Ha az evőpálcikákat körülbelül háromnegyed részig felfelé tartod, úgy *hangozhat*, mintha nehezebb lenne irányítani őket, de ez valójában előnyt jelent egy bosszantó garnélaráknál, ami épp ki akar csusszanni a pálcák közül.

Ha az evőpálcikákat feljebb, távolabb tartod attól a végétől, amivel az ételt felcsippented, az nagyobb kontrollt biztosít, és könnyebben megragadhatod a kis és nagy falatokat egyaránt.

Az evőpálcika-etikett alapjai

Az ázsiai kultúra nagyon odafigyel a szabályok betartására, és mindennek szimbolikus jelentősége van, ezért érdemes észben tartani pár dolgot, amit sosem ajánlott csinálni az evőpálcikákkal.

Ne szúrd a rizsbe!

Az egyik ilyen, hogy sosem szabad az evőpálcikákat beleszúrni egy tál rizsbe, hogy kimeredjenek belőle. Bár kézenfekvőnek tűnhet ilyen módon tárolni őket, ez rendkívül tiszteletlen a kínai kultúrában. Ezáltal ugyanis a pálcikák nagyon hasonlatossá válnak a sírokon és oltárokon található füstölőkhöz, ezért nemcsak hogy gorombának tűnik, hanem még rossz ómen is lehet.

Thai garnélás curry

A curry a thai konyha egyik legjellegzetesebb fogása, mely igazán friss és gazdag ízvilágú. Rengeteg változata ismert, és mindegyiknek megvan az az összetevője, amitől igazán autentikus ...

Ne keverj vele!

A másik, hogy soha ne használd a pálcikát arra, hogy beletúrj vagy összekeverd a közös ételeket. Nemcsak hogy nem túl higiénikus, ha a pálcika a szádban volt, de a kínai kultúrában meglehetősen durva is.

Végül a nagy kérdés

Bunkóságnak számít a villa használata? Egyáltalán NEM! Úgyhogy ha nagyon nem érzed ezt a pálcika dolgot, akkor maradj a jól bevált eszközöknél!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...