A meghirdetett kategóriák győzteseit a balatonvilágosi Lavender Teraszon mutatták be július 31-én. A döntőbe jutott 10 pályázó közül idén a Mesés nyári káposzta névre keresztelt alkotás nyerte az Év Strandétele címet.
A balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró alkotása egy báránnyal töltött szőlőleveles káposzta, ami igazán üdévé teszi a megszokott balatoni strandétel-kínálatot.
A hidegen tálalt étel alapja a darált bárányhús, amit rozmaringos zöldbúza törettel, fermentált szőlőlevélbe töltve helyeznek a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára, házi málnaecetes lilahagymával.
Mindezt 4750 forintért tudjuk megkóstolni.
Az Év strandbüféje kategóriát az alsóörsi Oliva büfé nyerte, aminek pirított pisztáciás, bazsalikompesztós lángosával sikerült kitűnnie a tömegből. A koktélparadicsommal és parmezánforgáccsal hintett lángos a vendégek egyik kedvence, amit 2500 forintotért tudunk megvenni.
Egészen újféle, eddig sosem látott különlegességgel nyerte el az Év stranddesszertje díjat aTiki Beach bisztró.
A szezonális gyümölcsökkel jócskán megpakolt tarhonyapuding az egyik legismertebb ázsiai desszert igazi Beach Food-változata, vaníliás-cukros tejben főzött tarhonyával.
A krémes alapban narancs, citrom és lime ízét vélhetjük felfedezni, amit friss gyümölcsök, gyümölcspüré és mentalevél koronáz meg. Az eredeti, ázsiai desszert tápiókapudingos verzióját messze felülmúlja, 2650 forintért.
A vegetáriánusok sem maradnak éhen, ha a badacsonyörsi Vánkos faszénen grillezett, tisztított vajjal készülő patisszonját választják. Sárgaborsómiso, fermentált szőlőszemek, parmezán jellegű sajtforgács és a fenséges kukoricahab 3650 forintért lehet a miénk.
A Siófok-Szabadifürdőn található Julcsi kalácsoda enyhén savas málnával bolondított édes kürtöskalácsával tudott remekelni, amivel az Év felfedezettje díjat ki is érdemelték. A sós változatokat is muszáj megkóstolni, ha épp erre járunk: a baconnel és sajttal összepirított sós tésztájú kalácsot 1700 forintért majszolhatjuk.
A fotókat Heim Alexandra készítette.
Még több friss hír: