A Mesés nyári káposzta nyerte az Év Strandétele címet

Immár 10. alkalommal rendezte meg a Balatoni Kör Európa egyetlen strandételversenyét, amire a balatoni vendéglátósok idén is szép számmal neveztek, a korábbi évek résztvevőinek számát felülmúlva.

A meghirdetett kategóriák győzteseit a balatonvilágosi Lavender Teraszon mutatták be július 31-én. A döntőbe jutott 10 pályázó közül idén a Mesés nyári káposzta névre keresztelt alkotás nyerte az Év Strandétele címet.

Mesés nyári káposzta/ fotó: Heim Alexandra

A balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró alkotása egy báránnyal töltött szőlőleveles káposzta, ami igazán üdévé teszi a megszokott balatoni strandétel-kínálatot.

A hidegen tálalt étel alapja a darált bárányhús, amit rozmaringos zöldbúza törettel, fermentált szőlőlevélbe töltve helyeznek a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára, házi málnaecetes lilahagymával.

Mindezt 4750 forintért tudjuk megkóstolni.

Az Év strandbüféje kategóriát az alsóörsi Oliva büfé nyerte, aminek pirított pisztáciás, bazsalikompesztós lángosával sikerült kitűnnie a tömegből. A koktélparadicsommal és parmezánforgáccsal hintett lángos a vendégek egyik kedvence, amit 2500 forintotért tudunk megvenni.

Pisztáciás, bazsalikompesztós lángos/ fotó: Heim Alexandra

Egészen újféle, eddig sosem látott különlegességgel nyerte el az Év stranddesszertje díjat aTiki Beach bisztró.

A szezonális gyümölcsökkel jócskán megpakolt tarhonyapuding az egyik legismertebb ázsiai desszert igazi Beach Food-változata, vaníliás-cukros tejben főzött tarhonyával.

Szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapuding / fotó: Heim Alexandra

A krémes alapban narancs, citrom és lime ízét vélhetjük felfedezni, amit friss gyümölcsök, gyümölcspüré és mentalevél koronáz meg. Az eredeti, ázsiai desszert tápiókapudingos verzióját messze felülmúlja, 2650 forintért.

Faszénen grillezett, tisztított vajjal készülő patisszon / fotó: Heim Alexandra

A vegetáriánusok sem maradnak éhen, ha a badacsonyörsi Vánkos faszénen grillezett, tisztított vajjal készülő patisszonját választják. Sárgaborsómiso, fermentált szőlőszemek, parmezán jellegű sajtforgács és a fenséges kukoricahab 3650 forintért lehet a miénk.

Liofilizált málnával bolondított édes kürtöskalács / fotó: Heim Alexandra

A Siófok-Szabadifürdőn található Julcsi kalácsoda enyhén savas málnával bolondított édes kürtöskalácsával tudott remekelni, amivel az Év felfedezettje díjat ki is érdemelték. A sós változatokat is muszáj megkóstolni, ha épp erre járunk: a baconnel és sajttal összepirított sós tésztájú kalácsot 1700 forintért majszolhatjuk.

A fotókat Heim Alexandra készítette.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...