Kihirdették a 2023-as Év Mentes Séfje verseny nyerteseit

Immáron 5. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt, ahol idén először profi és amatőr kategóriában is győztest hirdettek.

2023.02.21-én, kedden a METRO Gasztroakadémián idén 5. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. A döntőt élő selejtezők előzték meg, idén először pedig amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat.

A profi kategória győztese: Zsolnay Gergely
Fotó: Kriskó Anett / Csak a Mentes

A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és értékes nyeremények is várták.

A zsűri
Fotó: Kriskó Anett / Csak a Mentes

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta: Varga István nyers vegán séf, gasztrofilozófus, Tanács Attila mesterszakács, Stőhr Gréta vegán séf, író, Blendea Károly séf, Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész, Vágó Piros rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, Ádám Csaba séf és Gálicz István séf.

Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat. Amatőr kategóriában első helyezést ért el Sasinszki Szilvia, aki padlizsán schnitzert készített herby kuszkusszal, tahiniszósszal és fehérrépapürével, valamint Fekete-erdő tortát vegán verzióban.

Második helyezést ért el Debreczeni-Jerkovics Boglárka. Ő karfiolpürével, hamis halfilével, pilau golyóval, pirított répával, céklával, zöldolajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával, valamint erdei gyümölcsös-mentás túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával hódította meg a zsűri ízlelőbimbóit.

(balról) Sasinszki Szilvia, Debreczeni-Jerkovics Boglárka és Nényei Lujza
Fotó: Kriskó Anett / Csak a Mentes

A dobogó harmadik fokát Nényei Lujza foglalta el, aki tofuval és gombával töltött sült vöröshagymát készített salsa verde magkeksszel, illetve mini tartot datolyával, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével.

Profi kategóriában diadalmaskodott Zsolnay Gergely. „Ember és Univerzum”-fenntarthatóság egy tányéron fantázianevű ételével és mentás-avokádós bavaroise krémjével, gluténmentes piskótaágyon, olajos magtészta alatt, almacukor karamellel a tetején desszert kreálmányával levette a zsűri tagjait a lábáról.

Zsolnay Gergely az „Ember és Univerzum” fantázianevű tányérjával győzött
Fotó: Kriskó Anett / Csak a Mentes

Második helyen végzett Molnár Viktor, aki zellersteaket készített borsófehérjemájas-szilvás kölestabuléval, hamis tükörtojással, cékla-jus-vel, céklával színezett pirított répával, tofubaconnel, a desszert pedig fahéjas-körtés tarte volt currys vaníliakrémmel, tejszínhabbal, erdei gyümölcsös kaviárral, mentás pisztáciás morzsával megspékelve.

A dobogó harmadik fokát pedig Tikos Dávid foglalta el. Dávid karfiolsteaket készített sajtos karfiolpürével, karfioltabuléval és pisztáciaropogóssal. A desszert pedig datolyás-diós köles túrógombóc volt karamellizált körtével és kesutejföllel, valamint bogyós gyümölcsökkel.

Az idei Év Mentes Séfje versenyzőivel a 2023. április 1-jén és 2-án megrendezésre kerülő Csak a Mentes Fesztiválon személyesen találkozhatsz a RaM Színházban.

Címlapfotó: Kriskó Anett / Csak a Mentes

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...