Megvan, mikor tűnnek el az egyszer használatos műanyagok

Az Európai Bizottság által hozott új szabályozások miatt hatalmas változásokra számíthatunk az élelmiszerboltokban.

Az Európai Unió szerint az új szabályozásnak köszönhetően 2050-re klímasemleges lehet a zöldségek és gyümölcsök csomagolása. Az egyelőre szakmai egyeztetés alatt álló intézkedések minden tagállamra vonatkoznak majd.

A szabály az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik majd

Az intézkedések közül az első legkorábban 2024 májusában lépne hatályba.

Az új szabálynak a zöldség-gyümölcs ágazat szempontjából két meghatározó eleme lesz. Az első, hogy a továbbiakban a termelők nem alkalmazhatnak majd egyszer használatos csomagolást a 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű gyümölcs és zöldség esetében. Kivéve akkor, ha a csomagolás a vízveszteség, a mikrobiológiai és fizikai vagy egyéb veszélyek és megrázkódtatások elkerülése végett szükséges. Továbbá a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott címkéknek teljes egészében komposztálhatónak kell lenniük a határozat hatálybalépését követő 2 éven belül.

Az új szabályzat elsődleges célja az, hogy megelőzze a csomagolóanyag-hulladékok mennyiségének EU által 2030-ra jósolt 19%-os növekedését. A jelenlegi ütem alapján arra lehet számítani, hogy 2030-ra a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46%-kal fog emelkedni. Az Európai Bizottság reményei szerint azonban az ágazat 2050-re éri majd el a klímasemlegességet.

Szintén az új irányelvek közé tartozik, hogy 2025. december 31-ig az összes csomagolási hulladék legalább 65%-át, 2023-ig pedig 70%-át újra fel kell dolgozni.

Ezenfelül az új elképzeléshez az is hozzátartozik, hogy a jövőben az energiahatékonysági címkékhez hasonlóan egy A-tól E-ig terjedő skálán minősítené az EU az egyes csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D kategóriát pedig díjkötelezettség sújtja majd.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...