Az élvonalban járunk az Európai Unió elhízottsági listáján

Sajnos éppenhogy csak lecsúsztunk a dobogóról. Hazánkat csak 3 ország előzi meg az EU-ban a túlsúlyosak listáján.

Az Európai Unió lakosságának fele túlsúlyos volt 2019-ben az Eurostat adatsora alapján. Az arányokat a testtömegindex (BMI) alapján számolták ki, ami az emberek magasságának és súlyának arányát mutatja. A 18,5-től 24,99-ig terjedő érték számít normálisnak, ez alatt alultápláltságról, felette túlsúlyról, illetve elhízásról beszélünk.

Az adatok alapján Máltán és Horvátországban található a legtöbb túlsúlyos ember, ezután következik Csehország, majd Magyarország. Tehát a negyedik helyen állunk a legelhízottabb országok listáján az Európai Unión belül. Az uniós átlag 51,3 százalék, ami a magyar eredménynél 7 százalékponttal kevesebb. A túlsúlyosak aránya Olaszországban a legalacsonyabb, de további hét olyan tagállam van, ahol az arány 50 százalék alatt van.

A férfiaknál a legnagyobb a túlsúlyosok aránya

Hazánkban a lakosság kevesebb mint 3%-a számít alultápláltnak, ami szinte azonos az uniós aránnyal. Illetve a magyaroknak kicsivel több, mint a harmada tartozik a normális kategóriába BMI-je alapján. A lakosság további harmada már elhízottnak számít, közel negyede pedig erősen elhízottnak.

A korcsoportos felosztás tartogat meglepetéseket

A 18 és 24 közötti korosztálynál 5,8 százalék az alultápláltak köre, ez sajnos több mint kétszerese az átlagnak.

Ebben a korosztályban a legnagyobb azoknak az aránya, akiknek normális értéken belül van a testtömegindexe. 25 év felett már átlagos mértékűre csökken az alultápláltak aránya, de majdnem 13 százalékponttal növekszik a túlsúlyosaké, míg a normális testsúlyúaké mintegy 9 százalékponttal csökken.

Az élvonalban járunk az Európai Unió elhízottsági listáján

A trend szinte az összes többi korcsoportban folytatódik, majd 75 éves, illetve annál idősebbeknél növekszik a 18,5-nél magasabb, de 25-nél alacsonyabb BMI-sek száma. Sajnos az adatok alapján csak 34 évnél fiatalabbak esetében igaz az, hogy a túlsúlyosak aránya kevesebb, mint 50 százalék, a 65 és 74 év közöttieknél viszont a normális BMI-vel rendelkezők aránya még a 25 százalékot sem éri el, ami sokkoló.


Még több az elhízásról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...