Európa egyik legjobb csokiját kóstoltuk meg Berlinben

Nem vagyok nagy csokirajongó, de a berlini Belyzium valóban magas minőségű és különleges termékei engem is csokihívővé tettek. (X)  

Egy személyes vallomással kell kezdenem: nem szeretem a csokit. Míg mások nem tudnak ellenállni neki, és komolyan küzdenek azért, hogy ne egy teljes táblát nyomjanak be egyszerre, addig én elegánsan csak egy kockát szopogatok el néhanapján - bárcsak a marcipánnal kapcsolatban is ilyen visszafogott tudnék lenni. Így amikor Berlinben járva egy kézműves csokimanufaktúra meglátogatása és csokikészítés is a program rész volt, nem lelkesedtem különösebben az ötletért. Amikor benyitottam a Berlin Mitte városrészében, az egykori Kelet-Berlin ma már divatossá vált negyedében található Belyzium üzletébe nem számítottam nagy kalandra. A felvezetésből a szemfülesek már gyanakodhatnak arra, hogy pozitív csalódás ért.

Az üzlet bejárata

Az üzlethelyiség, és a hozzá egy üvegablakkal kapcsolódó kis csokiműhely csodás, gazdag, fanyar illatot árasztott. A polcokon számtalan különleges, különböző ideig fermentált és változatos adalékokkal ízesített csokoládé, kakaópor sorakozott, és egy hűtőpultban csokifagyi is kínálta magát. Kóstolóval is kínáltak minket, és amikor beleharaptam a nyers, fermentálatlan kakaóbabból készített különleges csokiba, úgy éreztem, hazaérkeztem. Az olvasó, most lehet fölkapja a fejét: mi az, hogy fermentált a kakaóbab? Mivel én sem voltam tisztában a csokoládékészítés részleteivel, izgatottan hallgattam meg a Belyzium munkatársainak beszámolóját, ők hogyan csinálják.

Kattints ide, és fedezd fel Németország gasztronómiájának sokszínűségét!

Megkóstoltuk a kakaóbabhéj-teát is

Megosztom veletek is, hogyan lesz a kakaóbabból csoki.

  • A leszüretelt kakaógyümölcsben puha, fehér szivacsos szövetbe ágyazva vannaka magok. A magokat ezzel a fehér"köpennyel" együtt fermentálókádakba öntik, ahol a fehér növényi szövetben lévő cukor elkezd erjedni. 5-7 napig tart ez a fázis.

  • Ezt követően a magokat gondosan kiterítve, lehetőleg napfényen meg kell szárítani.

  • A szárazon tartottmagokat a feldolgozás helyszínére szállítják, és itt megpörkölik őket. Mind a fermentálás ideje, mind a pörkölés módja és időtartamahat a kakaó ízvilágára.

  • Ezután őrlőgéppel meg kell tisztítani a mag belsejét a külső, keményebb héjától. A héjak sem vesznek kárba, a Belyziumban frissítő teát készítenekbelőle. Később a magokat durvára darálják - a hő hatására sok kakaóvaj kifolyik ilyenkor.

  • Ezután gránit őrlőkben tovább finomítják a kakaókeveréket, itt tovább homogenizálódik és lágyul a massza.Ekkor lehet hozzáadni fűszereket és cukrot.

  • Ezután már csak a temperálás, azaz a kakaóvaj megfelelő, sima állagot biztosító kristályszerkezetének kialakítása marad hátra. Végül formákba öntik a csokit, és kész is a finomság.

Egy kakaófa aminek magvaiból a Belyzium csokijai készülnek

A legtöbb gyártó más cégektől veszi a már fermentált és szárított kakaóbabot, és ebből készíti saját ízlése szerint a csokit. A Belyzium ezt egészen másképpen csinálja. A cég nagyon szoros kapcsolatot tart néhány, a közép-amerikai Belize-ben működő, organikusan gazdálkodó termelővel, így a gyártás teljes folyamatát ellenőrzése alatt tudja tartani. Játszani tud azzal is, meddig és hogyan fermentálja a kakaóbabokat, de azt is megteheti, hogy ne fermentálja őket egyáltalán, csak szárítsa.

Kávés csoki

A cég fontosnak tartja azt is, hogy támogassa azokat az embereket, akik az ültetvényeken dolgoznak, és az etikus kereskedelmet folytató fair trade kereskedőknél is kedvezőbb áron vásárolja a kakaóbabot.

Nyers, finomítatlan csokit kóstoltunk

A boltban töltött idő alatt nem csak elméleti ismeretekkel gazdagodtunk, de elkészíthettük a saját csokinkat is. Kipróbálhattuk, milyen megszabadítani a kakaóbabot a héjától, és a temperálóban lágyan kavargó csokiból elkészítettük a saját táblánkat is. A saját kezűleg készített csokival a táskámban igazi rajongóként jöttem el az üzletből - legalábbis a jó csokik rajongójaként.

Hozzá kell tennem, nem csak én értékeltem ilyen nagyra a műhely teljesítményét. 2017-ben, a The International Chocolate Awardson az osztrák, svájci és német csokikat összehasonlító versenyen az ezüst és a bronzérmet is a Belyzium egy-egy csokija vitte el. Ugyanebben az évben a The Academy of Chocolate világversenyén három bronzérmet is nyertek a cég termékei.

Kattints ide, és fedezd fel Németország gasztronómiájának sokszínűségét!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...