Amerika imádott gyorséttermei, melyeket hiányolunk itthonról

Utazási nosztalgia, hosszabb külföldön tartózkodás emléke, vagy sokat látott és emlegetett, de sosem kóstolt ízek és élmények miatt “csorgatjuk a nyálunkat” az itthon nem elérhető, külföldön viszont dübörgő étteremláncokra. De melyek ezek a márkák?

1988 — a dátum, amikor a McDonald’s megérkezett Magyarországra, a Régiposta utcába, ahol a mai napig üzemel az amerikai étteremlánc első hazai üzlete. Előtte viszont volt nekünk egy City Grill, Flipper Öcsivel reklámozva, sertés és marhahúspogácsával, kolbásszal, tengerentúli mintára… a Meki megjelenése és a Burger King 1991-es nyitása a ‘90-es évek közepére maga alá gyűrte a City Grillt. Elkezdtünk a nyugathoz idomulni és sorra jöttek az ottani étteremláncok. A kolonizáció a mai napig folytatódik, de van néhány olyan étterem, amit még mindig hiányolunk. Emlékeink, vagy furcsa vágyódás miatt, mert annyit olvastunk róla, láttuk filmekben, sorozatokban, mesélték az ismerősök.

Domino’s Pizza

Domino's Pizza / Fotó: Getty Images

Lassan 60 éves Amerika egyik kedvenc pizzája, amit világszerte 17 000 üzletben árusítanak. Bár klasszikusan helyben fogyasztásra is készítenek a nápolyi pizzával köszönő viszonyt sem ápoló fogásaikból, mégis a kiszállításból és a pick-up pontos értékesítésből származik a bevételek oroszlánrésze.

Körülöttünk Ausztriában, Romániában és Szlovákiában is van Domino’s, ami alkalmazkodik az otthon ízeihez is, így a szokásos margherita-quattro formaggi-hawaii tengelyen túl is nyújtózkodnak, Franciaországban például raclette sajtos változattal.

Hogy mondjunk egy vadat: az olaszok is kapnak belőle, még sültkrumplis-virslis pizzát is kínál náluk a Domino’s.

Piros-fehér-kék dobozát láthattuk többek közt Bridget Jones rumlis nappalijában, az 1985-ös Kincsvadászokban, és Raffaello és Donatello is szerette a Tini nindzsa teknőcök 1990-es mozijában.

Five Guys

Talán emlékszünk a jelenetre, amikor Barack Obama és Anthony Bourdain együtt fogyasztottak vietnámi különlegességeket Hanoiban, de az Egyesült Államok 44. elnöke alapvetően inkább burgerrajongó. A Shake Shack és a Five Guys is nagy favorit nála, utóbbi régebb óta, hiszen az első étterem 1986-ban nyitott, Virginia államban.

A márka óriásit szólt, hiszen ügyes balanszot tart a sima gyorséttermek hangulata és kínálata, valamint a speciálisabb burgerbár-jelleg között. A szendvicseket magunknak állítjuk össze, kis túlzással nincs is két egyforma Five Guys burger, azt válogatunk bele, amit csak akarunk.

Ha a kellően szaftos és prímára sütött dupla húshoz csak jalapeno paprikát kérünk, akkor úgy készítik el. A hangulat autentikus amerikai, amit legközelebb már Bécsben is megtapasztalhatunk. Rebesgették, hogy hozzánk is jönnek, de bizonyára a pandémia vetette vissza a budapesti nyitást.

Chipotle

28 évvel ezelőtt kezdődött a szintén amerikai illetőségű “fast casual” étterem története, egészen pontosan Kaliforniában. Burrito, taco, quesadilla és egyénileg összeállított, vagy általuk megtervezett salátás tálak miatt jár be hozzájuk a mexikói ízekre és összetevőkre fogékony közönség, akik szeretnének valami gyorsat enni, de azért tudnának is róla, hogy mi kerül a tányérra.

Burrito, taco, quesadilla / Fotó: Chipotle Mexican Grill Facebook-oldal

A pult fölötti menüről diktáljuk be a kívánságokat, az extra guacamoléról kár volna megfeledkezni. Bár hasonló elven működő mexikói gyorsunk itthon is van, egyelőre nincs hír róla, hogy az Egyesült Királyságon, Franciaországon és Németországon túl is terjeszkednének. Az egyetlen Magyarország-Chipotle reláció sem a makói hagyma bevezetéséről szól, hanem egy tőlünk induló mém nyári posztolásáról.

Krispy Kreme

Mi volt előbb, Dunkin’ Donuts vagy Krispy Kreme? Természetesen az utóbbi, ami 1937 óta eteti fánkokkal Amerikát. A nagy gazdasági világválság idején kezdték családi vállalkozásként kínálni az édes-krémes fánkokat, és azóta is tart a lendület.

Amerikában vannak kifejezetten Dunkin Donuts rajongók, míg mások csak a Krispy-be mennek az édességért. Míg az egykor Magyarországon is jelen lévő DD elsősorban kávét árul és ügyesen motiválja sietős vásárlóit a plusz fánkok bezsákolására, addig az utóbbi étterem éppen fordítva teszi ezt.

Népszerűen a fahéjas tekercseik is, melyeket szintén az ikonikus dobozaikba pakolnak.

Legközelebb az Egyesült Királyságban vásárolhatunk a fánkjaikból. Sokszor megjelent a Szex és New York sorozatban az emblematikus logó, Samantha az első évadban élvezettel habzsolta az egyik mázas finomságukat.

A Szex és New York ikonikus jelenete / Fotó: Szex és New York - HBO

Nando’s

Felsorolásunk “kakastojása” a dél-afrikai Nando’s, ami 1987-ben alapult, és a peri-peri csirkefogásra támaszkodott. Most 30 ország 1200 éttermében lehet Nando’s specialitásokat rendelni, ami nem is annyira nagy szám a Domino’s-hoz viszonyítva.

A celebritások sokszor növelték már az ázsióját: a Beckham házaspár nagy rajongó, ahogy Beyoncé és Jay-Z is szeretik, de Nelson Mandela, Dél-Afrika egykori elnöke is szerette az itt készülő csirkés fogásokat. Combot, szárnyat, mellet és egész csirkét is lehet választani, többféle egzotikus ízesítéssel és a féltett recept alapján készülő, portugál eredetű peri-peri szósszal. Mi leginkább a nemzetközi portékákat áruló delikáteszekben találkozunk a branddel, mártások, szószok üvegein.

A fűszeres csirke otthona / Fotó: Nando's Facebook-oldal

Címlapkép: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...