Magánéleti okokkal indokolta az étterembezárást a londoni Le Gavroche jelenlegi séfje, Michel Roux Jr., aki elmondása szerint szeretne több időt tölteni a családjával. A vendéglátóhelyet alapító Albert Roux fia 1991-ben vette át a vezetést apjától, és annak ellenére, hogy az étterem több kitüntetésben is részesült, valamint olyan nevek kötődtek hozzá, mint Gordon Ramsay vagy Marco Pierre White, mégis kénytelen volt a bezárás mellett dönteni.
A Le Gavroche története 1967-ben kezdődött, amikor Michel és Albert Roux Mayfairben megnyitották a vendéglátóhely kapuit. A fivérek valamit nagyon jól csinálhattak, ugyanis 1974-ben a Le Gavroche lett az Egyesült Királyság első Michelin-csillagos étterme.
1977-ben megkapták a második csillagot is, 1982-ben pedig ismét történelmet írtak a szigetország első háromcsillagos éttermeként.
Miután 1991-ben az ifjabb Michel Roux átvette az irányítást, 1993-ban egy csillagot vesztett az étterem, amit a séf azzal kommentált, hogy az ő főzési stílusa valószínűleg nem volt megfelelő egy háromcsillagos helyhez.
„Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. A Le Gavroche nagyon sokat jelent, nem csak nekem és a Roux családnak, hanem a Gavroche csapatának a vendégeinknek is, akiket hosszú évek óta a családunknak is tekintünk" - mondta a séf a bezárásról.
Tényleg nem mindennapi hely volt a Le Gavroche: mind Gordon Ramsay, mind Marco Pierre White itt töltötték anno gyakorlatukat, az étterem még akkor sem került le a World’s 50 Best Restaurants listájáról, amikor egy csillag lehullott a neve mellől.
Sőt, még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerültek: 1997-ben történt, hogy három vendég itt költötte a legtöbbet fejenként egy étkezésre. A számla végösszege 20945 dollárra rúgott, szivarostul, szeszes italostul.
A bezárás azonban nem jelenti a teljes eltűnést: a Le Gavroche névvel találkozhatnak majd a vendégek rendezvényeken, valamint novembertől foglalhatnak ünnepi és búcsúvacsorákat is.
Címlapkép: Facebook
Hírek, érdekességek, újdonságok: