Guiness-rekorder és Michelin-csillagos, mégis bezár az étterem

2024 januárjával végleg bezár a majdnem 60 éve működő Le Gavroche étterem, amely az Egyesült Királyság első Michelin-csillaggal kitüntetett, Guiness-rekorder vendéglátóhelye volt.

Magánéleti okokkal indokolta az étterembezárást a londoni Le Gavroche jelenlegi séfje, Michel Roux Jr., aki elmondása szerint szeretne több időt tölteni a családjával. A vendéglátóhelyet alapító Albert Roux fia 1991-ben vette át a vezetést apjától, és annak ellenére, hogy az étterem több kitüntetésben is részesült, valamint olyan nevek kötődtek hozzá, mint Gordon Ramsay vagy Marco Pierre White, mégis kénytelen volt a bezárás mellett dönteni.

Guiness-rekorder és Michelin-csillagos, mégis bezár az étterem / Fotó: Facebook

A Le Gavroche története 1967-ben kezdődött, amikor Michel és Albert Roux Mayfairben megnyitották a vendéglátóhely kapuit. A fivérek valamit nagyon jól csinálhattak, ugyanis 1974-ben a Le Gavroche lett az Egyesült Királyság első Michelin-csillagos étterme.

1977-ben megkapták a második csillagot is, 1982-ben pedig ismét történelmet írtak a szigetország első háromcsillagos éttermeként.

Miután 1991-ben az ifjabb Michel Roux átvette az irányítást, 1993-ban egy csillagot vesztett az étterem, amit a séf azzal kommentált, hogy az ő főzési stílusa valószínűleg nem volt megfelelő egy háromcsillagos helyhez.

„Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. A Le Gavroche nagyon sokat jelent, nem csak nekem és a Roux családnak, hanem a Gavroche csapatának a vendégeinknek is, akiket hosszú évek óta a családunknak is tekintünk" - mondta a séf a bezárásról.

Tényleg nem mindennapi hely volt a Le Gavroche / Fotó: Facebook

Tényleg nem mindennapi hely volt a Le Gavroche: mind Gordon Ramsay, mind Marco Pierre White itt töltötték anno gyakorlatukat, az étterem még akkor sem került le a World’s 50 Best Restaurants listájáról, amikor egy csillag lehullott a neve mellől.

Sőt, még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerültek: 1997-ben történt, hogy három vendég itt költötte a legtöbbet fejenként egy étkezésre. A számla végösszege 20945 dollárra rúgott, szivarostul, szeszes italostul.

A bezárás azonban nem jelenti a teljes eltűnést: a Le Gavroche névvel találkozhatnak majd a vendégek rendezvényeken, valamint novembertől foglalhatnak ünnepi és búcsúvacsorákat is.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Facebook


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...