Látványos drágulás várható az éttermekben

Jelentős áremelésre számíthatnak a vendégek a magyar éttermekben. A drágulás fő okai a munkaerőhiány és az egyre magasabb dolgozói bérek, de a látványosan emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek is hatással lesznek arra, mennyire kell vendégként szélesre nyitni a pénztárcát.

Hiába nincsenek már éttermeket és vendéglátóhelyeket érintő korlátozások, a koronavírus-járvány még 2022-ben sem kíméli a szektort: egyes előrejelzések szerint az idei évben 15-20 százalékos áremelkedés várható az éttermekben, de vannak olyan szakmabeliek is, akik 30-50 százalékos drágulást jósolnak – írja a 24.hu a Portfolio cikkére hivatkozva.

Míg van, aki 15-20 százalékos áremelkedést jósol, olyan szakmabeli is akad, aki szerint még ennél is nagyobb drágulás jön

A tavalyi év végén sorozatosan maradtak el a nagyobb céges rendezvények az országban az újabb járványhullám miatt, nagyobb eseményekre pedig inkább a tavaszi és a nyári időpontok kelendőek a cégek körében. A Portfolio cikke szerint ugyan nincsenek jelenleg éttermeket érintő szigorítások és korlátozások, még mindig csak nagyjából kétharmad akkora a jelenlegi forgalom, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó békeévben volt.

Nagy a munkaerőhiány, főként szakácsból és felszolgálóból nincs elég

– mondta Gendur András, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének gasztronómiai társelnöke. A szektort a járvány ideje alatt többen is otthagyták, a meglévő dolgozók pedig egyre magasabb fizetést kérnek munkájukért, amelyet a munkáltató, munkaerő híján sok esetben kénytelen megadni azoknak, akik még a szakmában maradtak.

Szakmabeliek szerint az idei évet nem az nehezíti meg, hogy hol több, hol kevesebb vendég tér be a vendéglátóhelyekre, az elsődleges problémát sokkal inkább az elszabaduló energia- és nyersanyagköltségek jelentik. A gazdasági portál cikke szerint mivel az éttermek többsége nem fér bele a rezsicsökkentett vállalkozások kategóriájába, a szektorban megjelentek a minimum háromszorosára, de néhány esetben hatszorosára emelkedett áramárak.

Nagy a munkaerőhiány, drágulnak a nyersanyagok és az energiaköltségek is

A nyersanyagköltségek is elszálltak az utóbbi időben, drágábban lehet hozzájutni a zöldségekhez és a húsárukhoz is, ráadásul olyan helyzet is előállhat, hogy hiány keletkezik az egyes nyersanyagokból, így azokat az éttermek nem tudják mindig biztosítani a vendégek számára.

Gendur András szerint a megemelkedett költségek 30-50 százalékos fogyasztói áremelkedést is eredményezhetnek, Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője szerint azonban ennél mérsékeltebb lesz a drágulás, a mostani helyzethez képest további 15-20 százalékos áremelkedés várható.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szintén minimum 15-20 százalékos drágulást jósol, szerinte azonban az a vendéglátós, aki életben akar maradni, kénytelen emelni az árakat. A szakértő szerint sokan tartanak a vendégvesztéstől, az embereknek pedig fél-egy év kell majd ahhoz, hogy hozzászokjanak az új árakhoz.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...