6 új hely a Balatonnál, ahova érdemes beülni enni egy jót

A Balatonnál éhen nem halunk, az egyszer biztos! A strandbüfétől a csárdáig, a zenés parti éttermektől a fine bisztrókig színes már a paletta, és idén is több izgalmas új vendéglátóhellyel gazdagodott a tó körüli élet, nem beszélve a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválról, amire július közepén kerül sor, Balatonfüreden.

A sikersztori folytatódik: Grøenk Deli 

Az utca-házszám ugyancsak ismerős lehet, ez bizony a nagy szakmai sikereket elért MÓR24 helyszíne. A Velencei-tó partján megismert és megszeretett Grøenk Deli csapata emelt a téten, és a Balaton nyüzsgő fővárosában, Füreden egy újabb tóparti egységet nyitott. Bátrak voltak, és az újítást decemberben megejtették, így már kellemesen belakva a helyet, felkészülten csaphatnak bele a 2024-es főszezonba. A konyha stílusa a velencei helyet idézi, a saját definíciójuk szerint pedig „faszéngrill-mennyország szárazon érlelt steakekkel, szuper burgerekkel, kis balatoni borászatok nagy boraival, saját márkás sörrel és ginnel.” Mi sem mondhatnánk találóbban, a Grøenk személyessége, önazonossága és házias konyhája pedig a Velencei-tó után a Balatonnál is tovább él. A töltött paprikájuk zseni!

Grøenk Deli / forrás

Grøenk Deli

Balatonfüred, Jókai Mór u. 24.

Még egy kedves ismerős a Balatonon: Fricska

Hoppá, azonnal az volt az első kérdésünk a Fricska Balaton név hallatán, hogy a budapesti Fricska 2.0 vagy Veszprém közönségkedvenc helye, az ottani Fricska bukkant-e fel a Balcsin. A válasz: B. A veszprémi csapat a tó déli partján, Földváron nyitott új frontot, de a helyszín igazi különlegessége abban rejlik, hogy az elegáns Anna Villa kertjében járunk. A veszprémi Fricska saját magukat étteremlakásnak nevezve márpedig sokkal inkább egy patakparti lazulgatásra specializálódott, ezért bőven van új kihívás, új ízek a Balaton-parti új helyen. Az emelkedett miliőben is megjelennek az olyan Fricska-kedvencek, mint a házi burger, de az előételek között szereplő Hortobágyi-revolúció vagy az új küllemet és elgondolást kapott Somlói is jelzi, hogy itt egy kicsit kifinomultabb oldalát is megmutatja a Fricska.

Fricska / forrás

Fricska Balaton

Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 9.

Ragyogó szerzői konyha: Pura Vida Lakásétterem

A Pura Vidának van múltja a Balatonon, mert Tapolcán és Keszthelyen is működött már, most viszont láthatóan hazataláltak a Tapolcai-medencében. Az északi parton, Badacsonytomajtól és Balatonedericstől egyaránt 16 kilométerre, Tapolca felé érjük el Zalahalápot. A mindössze 1100 fős községet a balatoni főszezonban is elkerüli a nyüzsgés, tökéletes helyszíne Árkosi Erika és párja, Attila lakáséttermének, ami az esetükben tényleg nappaliszoba-hangulatú. A Dolce Vita Villa nevű szálláshelyen, idilli vidéki hangulatban fogadnak, “luxus vintage” kategóriában. Miután a Pura Vida-előzményeket követően a kapolcsi 84 Bisztróban szereztek Michelin-ajánlást, most újra a saját történetüket írják. Vagány nemzetközi konyhát visznek, amibe épp úgy belefér a spanyol gambas pil-pil, mint a thaiföldi pad thai vagy a japán tonkatsu. Kimagasló szerzői konyha, megéri a part közeléből is a kis kitérőt!

Pura Vida / forrás

Pura Vida Lakásétterem

Zalahaláp, Hrsz. 027/17

A jó kávé és kakaós csiga a kisközségeknek is jár: Bakterház

Újabb gyöngyszem egy balatoni vasútállomáson. A Csopaki Resti kis ínyenc szentélye után íme, Szepezd büszkesége. Mit ígér a Bakterház? Reggelizőt, kávézót és éléskamrát, amit becsülettel teljesít is. A tulajdonos egy helyi vendéglátóst, a szepezdi Konyha-Kert Bisztró és Bár tulaját kereste meg tervével, így Schindele Botond közreműködésével 2024 tavaszán meg is nyitott a Bakterház. A vacak pékségek, étkezdék helyett pont ilyen kis vendéglátóegységeket kívánunk a Balatonnak és minden más kis- és nagytelepülésnek. Balatonszepezdet egyébként megkapóan kicsiny, mindössze 451 fő lakja a tavalyi adatok szerint, de a legkisebb helyek is megérdemlik a jó pékárut, limonádét, sört és villásreggelit!

Bakterház / forrás

Bakterház

Balatonszepezd, Vasútállomás

Pezsgős reggeli: AFTER 8 Brunch Siófok főterén

A tavalyi főszezon után, ősszel nyílt hely Siófok változó színvonalú egységeinek sorát gazdagítja, felfelé húzva a nívót. Amit csinálnak, nincs agyongondolva, cserébe korrekt. Tojásreggelik, croissant-ok, bundás kenyér, a desszertek irányába mutató hatalmas jeges-fagyis kávék, sütemények és fagylaltkínálat. Bár reggelizőként és brunch-étteremként hivatkoznak magukra, valóban reggel 8-kor már nyitnak, de a brunch-helyektől megszokottan nem zárnak be koradélután, hanem egészen este 9-ig várják a vendégeket. Siófok elbírna még több hasonló közérthető és nem megúszós reggelizőhelyet és éttermet!

AFTER / forrás

AFTER 8 Brunch & Coffee

Siófok, Főtér 5.

Megszületik a fine csárda fogalma: SHO Tihany

Júliusban nyit a SHO Tihany, amelynek annak ellenére itt a helye, hogy még nem láthattuk-kóstolhattuk a legújabb balatoni éttermet. A bizalmunkat azonban máris elnyerte, hiszen a legendás MÁK bisztrót és a sajnos leköszönt újbudai SHO Beach vendéglátásáért felelős Koltai Gábor és csapata áll a tihanyi projekt mögött is. Egyelőre elégedjünk meg a szeretett város, Tihany és a SHO jelezte irányokkal, az pedig több mint izgalmas, hogyan is néz ki egy fine csárda? Egyelőre ennyit tudunk a SHO Tihanyról: „...gyönyörű panoráma, kiváló hazai, regionális alapanyagok, magyaros finecsárda-fogások, Tihany és a Balaton-felvidék ehető és iható kincsei”. Lássuk!

SHO / forrás

SHO Tihany restaurant & fine csárda 

Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Fricska Balaton

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...