6 új hely a Balatonnál, ahova érdemes beülni enni egy jót

A Balatonnál éhen nem halunk, az egyszer biztos! A strandbüfétől a csárdáig, a zenés parti éttermektől a fine bisztrókig színes már a paletta, és idén is több izgalmas új vendéglátóhellyel gazdagodott a tó körüli élet, nem beszélve a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválról, amire július közepén kerül sor, Balatonfüreden.

A sikersztori folytatódik: Grøenk Deli 

Az utca-házszám ugyancsak ismerős lehet, ez bizony a nagy szakmai sikereket elért MÓR24 helyszíne. A Velencei-tó partján megismert és megszeretett Grøenk Deli csapata emelt a téten, és a Balaton nyüzsgő fővárosában, Füreden egy újabb tóparti egységet nyitott. Bátrak voltak, és az újítást decemberben megejtették, így már kellemesen belakva a helyet, felkészülten csaphatnak bele a 2024-es főszezonba. A konyha stílusa a velencei helyet idézi, a saját definíciójuk szerint pedig „faszéngrill-mennyország szárazon érlelt steakekkel, szuper burgerekkel, kis balatoni borászatok nagy boraival, saját márkás sörrel és ginnel.” Mi sem mondhatnánk találóbban, a Grøenk személyessége, önazonossága és házias konyhája pedig a Velencei-tó után a Balatonnál is tovább él. A töltött paprikájuk zseni!

Grøenk Deli / forrás

Grøenk Deli

Balatonfüred, Jókai Mór u. 24.

Még egy kedves ismerős a Balatonon: Fricska

Hoppá, azonnal az volt az első kérdésünk a Fricska Balaton név hallatán, hogy a budapesti Fricska 2.0 vagy Veszprém közönségkedvenc helye, az ottani Fricska bukkant-e fel a Balcsin. A válasz: B. A veszprémi csapat a tó déli partján, Földváron nyitott új frontot, de a helyszín igazi különlegessége abban rejlik, hogy az elegáns Anna Villa kertjében járunk. A veszprémi Fricska saját magukat étteremlakásnak nevezve márpedig sokkal inkább egy patakparti lazulgatásra specializálódott, ezért bőven van új kihívás, új ízek a Balaton-parti új helyen. Az emelkedett miliőben is megjelennek az olyan Fricska-kedvencek, mint a házi burger, de az előételek között szereplő Hortobágyi-revolúció vagy az új küllemet és elgondolást kapott Somlói is jelzi, hogy itt egy kicsit kifinomultabb oldalát is megmutatja a Fricska.

Fricska / forrás

Fricska Balaton

Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 9.

Ragyogó szerzői konyha: Pura Vida Lakásétterem

A Pura Vidának van múltja a Balatonon, mert Tapolcán és Keszthelyen is működött már, most viszont láthatóan hazataláltak a Tapolcai-medencében. Az északi parton, Badacsonytomajtól és Balatonedericstől egyaránt 16 kilométerre, Tapolca felé érjük el Zalahalápot. A mindössze 1100 fős községet a balatoni főszezonban is elkerüli a nyüzsgés, tökéletes helyszíne Árkosi Erika és párja, Attila lakáséttermének, ami az esetükben tényleg nappaliszoba-hangulatú. A Dolce Vita Villa nevű szálláshelyen, idilli vidéki hangulatban fogadnak, “luxus vintage” kategóriában. Miután a Pura Vida-előzményeket követően a kapolcsi 84 Bisztróban szereztek Michelin-ajánlást, most újra a saját történetüket írják. Vagány nemzetközi konyhát visznek, amibe épp úgy belefér a spanyol gambas pil-pil, mint a thaiföldi pad thai vagy a japán tonkatsu. Kimagasló szerzői konyha, megéri a part közeléből is a kis kitérőt!

Pura Vida / forrás

Pura Vida Lakásétterem

Zalahaláp, Hrsz. 027/17

A jó kávé és kakaós csiga a kisközségeknek is jár: Bakterház

Újabb gyöngyszem egy balatoni vasútállomáson. A Csopaki Resti kis ínyenc szentélye után íme, Szepezd büszkesége. Mit ígér a Bakterház? Reggelizőt, kávézót és éléskamrát, amit becsülettel teljesít is. A tulajdonos egy helyi vendéglátóst, a szepezdi Konyha-Kert Bisztró és Bár tulaját kereste meg tervével, így Schindele Botond közreműködésével 2024 tavaszán meg is nyitott a Bakterház. A vacak pékségek, étkezdék helyett pont ilyen kis vendéglátóegységeket kívánunk a Balatonnak és minden más kis- és nagytelepülésnek. Balatonszepezdet egyébként megkapóan kicsiny, mindössze 451 fő lakja a tavalyi adatok szerint, de a legkisebb helyek is megérdemlik a jó pékárut, limonádét, sört és villásreggelit!

Bakterház / forrás

Bakterház

Balatonszepezd, Vasútállomás

Pezsgős reggeli: AFTER 8 Brunch Siófok főterén

A tavalyi főszezon után, ősszel nyílt hely Siófok változó színvonalú egységeinek sorát gazdagítja, felfelé húzva a nívót. Amit csinálnak, nincs agyongondolva, cserébe korrekt. Tojásreggelik, croissant-ok, bundás kenyér, a desszertek irányába mutató hatalmas jeges-fagyis kávék, sütemények és fagylaltkínálat. Bár reggelizőként és brunch-étteremként hivatkoznak magukra, valóban reggel 8-kor már nyitnak, de a brunch-helyektől megszokottan nem zárnak be koradélután, hanem egészen este 9-ig várják a vendégeket. Siófok elbírna még több hasonló közérthető és nem megúszós reggelizőhelyet és éttermet!

AFTER / forrás

AFTER 8 Brunch & Coffee

Siófok, Főtér 5.

Megszületik a fine csárda fogalma: SHO Tihany

Júliusban nyit a SHO Tihany, amelynek annak ellenére itt a helye, hogy még nem láthattuk-kóstolhattuk a legújabb balatoni éttermet. A bizalmunkat azonban máris elnyerte, hiszen a legendás MÁK bisztrót és a sajnos leköszönt újbudai SHO Beach vendéglátásáért felelős Koltai Gábor és csapata áll a tihanyi projekt mögött is. Egyelőre elégedjünk meg a szeretett város, Tihany és a SHO jelezte irányokkal, az pedig több mint izgalmas, hogyan is néz ki egy fine csárda? Egyelőre ennyit tudunk a SHO Tihanyról: „...gyönyörű panoráma, kiváló hazai, regionális alapanyagok, magyaros finecsárda-fogások, Tihany és a Balaton-felvidék ehető és iható kincsei”. Lássuk!

SHO / forrás

SHO Tihany restaurant & fine csárda 

Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Fricska Balaton

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...