6 új hely a Balatonnál, ahova érdemes beülni enni egy jót

A Balatonnál éhen nem halunk, az egyszer biztos! A strandbüfétől a csárdáig, a zenés parti éttermektől a fine bisztrókig színes már a paletta, és idén is több izgalmas új vendéglátóhellyel gazdagodott a tó körüli élet, nem beszélve a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválról, amire július közepén kerül sor, Balatonfüreden.

A sikersztori folytatódik: Grøenk Deli 

Az utca-házszám ugyancsak ismerős lehet, ez bizony a nagy szakmai sikereket elért MÓR24 helyszíne. A Velencei-tó partján megismert és megszeretett Grøenk Deli csapata emelt a téten, és a Balaton nyüzsgő fővárosában, Füreden egy újabb tóparti egységet nyitott. Bátrak voltak, és az újítást decemberben megejtették, így már kellemesen belakva a helyet, felkészülten csaphatnak bele a 2024-es főszezonba. A konyha stílusa a velencei helyet idézi, a saját definíciójuk szerint pedig „faszéngrill-mennyország szárazon érlelt steakekkel, szuper burgerekkel, kis balatoni borászatok nagy boraival, saját márkás sörrel és ginnel.” Mi sem mondhatnánk találóbban, a Grøenk személyessége, önazonossága és házias konyhája pedig a Velencei-tó után a Balatonnál is tovább él. A töltött paprikájuk zseni!

Grøenk Deli / forrás

Grøenk Deli

Balatonfüred, Jókai Mór u. 24.

Még egy kedves ismerős a Balatonon: Fricska

Hoppá, azonnal az volt az első kérdésünk a Fricska Balaton név hallatán, hogy a budapesti Fricska 2.0 vagy Veszprém közönségkedvenc helye, az ottani Fricska bukkant-e fel a Balcsin. A válasz: B. A veszprémi csapat a tó déli partján, Földváron nyitott új frontot, de a helyszín igazi különlegessége abban rejlik, hogy az elegáns Anna Villa kertjében járunk. A veszprémi Fricska saját magukat étteremlakásnak nevezve márpedig sokkal inkább egy patakparti lazulgatásra specializálódott, ezért bőven van új kihívás, új ízek a Balaton-parti új helyen. Az emelkedett miliőben is megjelennek az olyan Fricska-kedvencek, mint a házi burger, de az előételek között szereplő Hortobágyi-revolúció vagy az új küllemet és elgondolást kapott Somlói is jelzi, hogy itt egy kicsit kifinomultabb oldalát is megmutatja a Fricska.

Fricska / forrás

Fricska Balaton

Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 9.

Ragyogó szerzői konyha: Pura Vida Lakásétterem

A Pura Vidának van múltja a Balatonon, mert Tapolcán és Keszthelyen is működött már, most viszont láthatóan hazataláltak a Tapolcai-medencében. Az északi parton, Badacsonytomajtól és Balatonedericstől egyaránt 16 kilométerre, Tapolca felé érjük el Zalahalápot. A mindössze 1100 fős községet a balatoni főszezonban is elkerüli a nyüzsgés, tökéletes helyszíne Árkosi Erika és párja, Attila lakáséttermének, ami az esetükben tényleg nappaliszoba-hangulatú. A Dolce Vita Villa nevű szálláshelyen, idilli vidéki hangulatban fogadnak, “luxus vintage” kategóriában. Miután a Pura Vida-előzményeket követően a kapolcsi 84 Bisztróban szereztek Michelin-ajánlást, most újra a saját történetüket írják. Vagány nemzetközi konyhát visznek, amibe épp úgy belefér a spanyol gambas pil-pil, mint a thaiföldi pad thai vagy a japán tonkatsu. Kimagasló szerzői konyha, megéri a part közeléből is a kis kitérőt!

Pura Vida / forrás

Pura Vida Lakásétterem

Zalahaláp, Hrsz. 027/17

A jó kávé és kakaós csiga a kisközségeknek is jár: Bakterház

Újabb gyöngyszem egy balatoni vasútállomáson. A Csopaki Resti kis ínyenc szentélye után íme, Szepezd büszkesége. Mit ígér a Bakterház? Reggelizőt, kávézót és éléskamrát, amit becsülettel teljesít is. A tulajdonos egy helyi vendéglátóst, a szepezdi Konyha-Kert Bisztró és Bár tulaját kereste meg tervével, így Schindele Botond közreműködésével 2024 tavaszán meg is nyitott a Bakterház. A vacak pékségek, étkezdék helyett pont ilyen kis vendéglátóegységeket kívánunk a Balatonnak és minden más kis- és nagytelepülésnek. Balatonszepezdet egyébként megkapóan kicsiny, mindössze 451 fő lakja a tavalyi adatok szerint, de a legkisebb helyek is megérdemlik a jó pékárut, limonádét, sört és villásreggelit!

Bakterház / forrás

Bakterház

Balatonszepezd, Vasútállomás

Pezsgős reggeli: AFTER 8 Brunch Siófok főterén

A tavalyi főszezon után, ősszel nyílt hely Siófok változó színvonalú egységeinek sorát gazdagítja, felfelé húzva a nívót. Amit csinálnak, nincs agyongondolva, cserébe korrekt. Tojásreggelik, croissant-ok, bundás kenyér, a desszertek irányába mutató hatalmas jeges-fagyis kávék, sütemények és fagylaltkínálat. Bár reggelizőként és brunch-étteremként hivatkoznak magukra, valóban reggel 8-kor már nyitnak, de a brunch-helyektől megszokottan nem zárnak be koradélután, hanem egészen este 9-ig várják a vendégeket. Siófok elbírna még több hasonló közérthető és nem megúszós reggelizőhelyet és éttermet!

AFTER / forrás

AFTER 8 Brunch & Coffee

Siófok, Főtér 5.

Megszületik a fine csárda fogalma: SHO Tihany

Júliusban nyit a SHO Tihany, amelynek annak ellenére itt a helye, hogy még nem láthattuk-kóstolhattuk a legújabb balatoni éttermet. A bizalmunkat azonban máris elnyerte, hiszen a legendás MÁK bisztrót és a sajnos leköszönt újbudai SHO Beach vendéglátásáért felelős Koltai Gábor és csapata áll a tihanyi projekt mögött is. Egyelőre elégedjünk meg a szeretett város, Tihany és a SHO jelezte irányokkal, az pedig több mint izgalmas, hogyan is néz ki egy fine csárda? Egyelőre ennyit tudunk a SHO Tihanyról: „...gyönyörű panoráma, kiváló hazai, regionális alapanyagok, magyaros finecsárda-fogások, Tihany és a Balaton-felvidék ehető és iható kincsei”. Lássuk!

SHO / forrás

SHO Tihany restaurant & fine csárda 

Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Fricska Balaton

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek