4 étterem kirándulóhelyeken, ahol feltöltődhetsz egy túra után

A lassan beköszöntő őszi idő még inkább meghozza a kedvet a kiránduláshoz, a természetjáráshoz. A nyári vízpartozást felváltják a hegyes-dombos túrák, kisebb közös belföldi expedíciók. Négy kedvenc kirándulóhelyéhez közeli éttermet, vendéglőt ajánlunk.

Egy kirándulás megtervezésekor több fontos kritérium lebeg a szemünk előtt: kikkel megyünk, kedvező lesz-e az időjárás, van-e az útvonalba belekombinálva egy hegycsúcs, fennsík, tó, vízesés például. És a nagy menetelést és élményszerzést követően az ösvényen lévő padokon fogyasztjuk-e majd el a napi betevőt, vagy inkább a kicsit fáradt, de még inkább feltöltött állapotban profi vendéglátókra bízzuk magunkat? Egy kirándulás is végződhet klassz ízélményekkel: egy forró, melengető levessel, otthonos egytálétellel. Megmutatjuk négy kedvencünket.

Lillafüred: Vendéglő a Pisztrángoshoz

Kétség nem fér hozzá, hogy Lillafüred az ország egyik legszebb kirándulóhelye. A Bükk hegyvonulatai, a Garadna- és a Szinva-patak, a Hámori-tavon való csónakázások, a vízesések, zuhatagok, barlangok és a függőkert felfedezése, valamint a libegő használata is mind-mind ajánlott programok.

Pisztrángfilé, cézár-saláta, sárgadinnye / Fotó: Facebook

 A Vendéglő a Pisztrángoshoz igazán jó választás, ha befejeztük a túrát és programozást. A Margit-forrás táplálta kristálytiszta tavakban zajlik a halnevelés (pisztráng, ponty, kecsege, harcsa) és mindig nagyon friss és kifogástalan minőségű halak kerülnek a tányérokra.

Mindegy, hogy haltepertőt, halászlevet, filézett szeletet, egészben sütött pisztrángot választunk, a modern kivitelezés és a csárda-jelleggel szakító minőségi konyha kellemes meglepetés lesz.

Pilisvörösvár: Stube

Közel a fővároshoz, még közelebb az érintetlen természethez. Ha a Pilisbe indulunk és a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy-egy részét járjuk majd be, például a Boldog Özséb kilátóba sétálunk, a Kemény-sziklához kirándulunk, vagy akár a Dera-szurdokban kalandozunk majd, Pilisvörösvár egészen közel lesz mindenhez.

hangulatos és marasztaló hely / Fotó: Facebook

Itt a Stube olyan vendéglátással vár, ami tényleg kiemelkedő. Egyszerre hütte és svábos vendéglő, ugyanolyan profin készítenek kemencében sült pizzát, mint kifejezetten sváb specialitásokat. Gombóclevest, käsespätzle-t, schupfnudel-t.

Hangulatos és marasztaló hely, minden korosztály és ízlés megtalálhatja az „igazi” választást.

Parád: Parádi Kisvendéglő

Palócföldön járunk, a Mátrában, az ország magaslati részén, csendes kis falvakon át, végtelen erdős részeken. Borvidékek találkoznak itt, Parád pedig egy szuper kiinduló- és befejező pont.

Közel a Kékestető, itt van az Ilona-völgyi vízesés, ami az ország legmagasabb természetes zuhataga, de horgásztavakat is bőven találni.

Kár lenne kihagyni, ha erre túrázunk / Fotó: Facebook

Ezen a kedves településen vár a Parádi Kisvendéglő, ahol gyakorlatilag két iskolát vegyítenek: egyrészt a palóc hagyományos konyhát is megmutatják, másrészt azért a modern időktől sem zárkóznak el: BBQ-, grilltechnológiákkal is dolgoznak. Vadételekben is megbízhatóak!

Szalafő: Őrségi Ízek Portája

Az ország nyugati részének tájegysége az Őrség, ahol nyugodtan mondhatjuk, hogy dealpin éghajlat uralkodik, vagyis a szomszédos magashegységek befolyásolják. Közel van Ausztria és Szlovénia, a Mura-vidék is. Néprajzilag is gazdag terület, sok a tájház, skanzenjellegű látnivaló is.

Tényleg megtapasztalhatjuk, hogy milyen is a környék gasztronómiája / Fotó: Facebook

Ha pedig tájház és hagyományőrzés, akkor itt jártunkkor érdemes egy autentikusabb helyet felkeresni a kirándulás végeztével.

Az Őrségi Ízek Portája éppen ilyen: helyi alapanyagokból főznek, az Őrségre jellemző fogásokat. A bejelentkezés szükséges, eszerint tervezzünk. Isteni dödölléből, ragukból, langallóból és rétesekből nincsen hiány, itt tényleg megtapasztalhatjuk, hogy milyen is a környék gasztronómiája.

Címlapkép: Fotó: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg további hangulatos helyeket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...