Étrendkiegészítőkkel az egészségért?

A drogériák polcait megtöltik a különféle cseppek, kapszulák, porok, a hirdetésekből zúdulnak ránk a hatékonyabbnál hatékonyabb szerek. De valóban szükségünk van rájuk?

Bár a vitaminokat csak az 1900-as években izolálták, a táplálkozás kiegészítése már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Rájöttek, hogy bizonyos betegségek hiányállapotra vezethetők vissza, így például James Lind hajóorvos citrusféléket adott a matrózoknak a skorbut ellen, Boussingault pedig javasolta a só jódozását a strúma megelőzésére.

Az első elnevezett vitamin az 1913-ban izolált A-vitamin volt, innentől kb. 10 éven belül összeállt az egész vitamin-ABC. Általánosan elfogadottá vált, hogy a vitaminok hiánya hiánybetegséghez vezet. Amikor 1929-ben napvilágot látott, hogy a feldolgozás során az ételek vitamintartalma csökkenhet, robbanásszerűen beindult a táplálékkiegészítő-ipar.

Étrendkiegészítő tehát hivatalos meghatározás szerint olyan vitamin, ásványi anyag, növényi kivonat (vagy ezek kombinációja), amely sűrített formában van jelen tabletta, kapszula, por, folyadék kiszerelésben, és a táplálkozás kiegészítésére szolgál.

Ma több tízezer féle étrendkiegészítő van a piacon, sajnos sok köztük a hamisítvány vagy akár receptköteles hatóanyagot tartalmazó áru is. Mindez a nem túl szigorú szabályozásnak köszönhető.

Míg gyógyszer csak olyan anyagokból lehet, melyek hatását komoly vizsgálatok tanúsítják, az étrend-kiegészítőket csak be kell jelenteni. Az USA-ban a Food and Drud Administration (FDA), hazánkban az OÉTI foglalkozik az étrendkiegészítők bejegyzésével. Mindkét hatóság eljárása esetében igaz, hogy sem a hatásosságot, sem a biztonságosságot nem kell bizonyítania a gyártónak, így gyakorlatilag porított formában bármi piacra kerülhet. Ha mégis étrendkiegészítőt szeretnénk vásárolni, mindenképpen megbízható gyártót válasszunk.

A vitaminok a szervezet alapvető működéséhez szükséges vegyületek. Az ilyen-olyan vitaminkapszuláktól, -poroktól lehet szebb a hajunk, erősebb az immunrendszerünk, lehetünk okosabbak, de csak a vitaminhiányos állapothoz képest. Az étrendkiegészítő formájában fogyasztott vitaminok nem egészséges emberekből csinálnak szuperhősöket, hanem a - betegség vagy egyéb tényező miatt - vitaminhiányos embereken segíthetnek.

Fetás-görögdinnyés saláta

Ez a recept nagyon görög, és nagyon nyári! Van benne minden: édes, sós, csípős, ropogós, krémes... A feta lehetőleg juh- vagy kecskesajtból készült legyen, hogy jó csípős, karakteres ...

Zöld zöldségturmix

Nos ez a recept nem való azoknak, akik a nyers zöldségeket, salátát nyúltápnak tartják. Viszont tele van vitaminnal!!! A receptet egy internetes oldalon találtuk, de nem volt ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...