A szakértő szerint újabb drágulás vár ezekre az alapélelmiszerekre

A szakértő azt is elárulta, hogy mikortól várható a jelentős áremelkedés.

Az elmúlt időszakban nem igazán enyhült az élelmiszerárak emelkedése, ami sokakban felvetette a kérdést: mi várható az ársapkás termékeknél az intézkedés kivezetése után? Szinte biztos, hogy drágábbak lesznek-e, az viszont nagyon nem mindegy, hogy mennyivel? Az Agrárszektor ezért interjút készített Raskó György agrárközgazdásszal, hogy kiderítsék mire lehet számítania a fogyasztóknak a következő időszakban.

A szakértő szerint nagy drágulás vár ezekre az alapélelmiszerekre

Raskó György többek között kifejtette, hogy a fogyasztók az árstopos termékek közül a tartós élelmiszerekből, így a lisztből, cukorból és étolajból mintegy 1,5-ször annyit vásároltak az elmúlt egy évben, mint amennyit általában szoktak. Ez a jelentős felvásárlás az agrárközgazdász szerint azért történt, mert ilyen olcsók voltak az említett termékek.

A cukor esetében kiemelkedőek a számok, a szakember elmondása alapján az elmúlt évben a magyarok a normál fogyasztási mennyiségnél több mint 60%-kal több cukrot szereztek be.

Ha azonban május 1-jével kivezetnék az árstopot, akkor látványos áremelkedésre lehetne számítani egyes alapélelmiszereknél. 

Az étolaj például 60-70%-kal fog többe kerülni. 

A liszt legalább 50%-kal, a sertéscomb és csirkemell 30%-kal, a cukor pedig 100%-kal drágul majd. Valószínűleg azért nem törölték még az ársapkákat, mert ezeknek a termékeknek az ára nem fog a 2021. októberi árszintre visszaesni. 

Az élelmiszerek árának emelkedése vagy csökkenése számos tényezőtől függ, de összességében elmondható, hogy az ársapka megszüntetése után egy számottevő drágulásra lehet számítani a szóban forgó élelmiszereknél. A drágulás csak abban az esetben tud majd mérséklődni, ha a forint továbbra is erős marad.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...