Érdekes étkezési szokások a világból – van, ahol tiszteletlenség, ha nem hagysz maradékot

Jobb vagy bal kézzel, késsel, villával, kézzel, pálcikával, maradékot hagyva vagy nem hagyva, böfögve vagy csöndben. Vajon mely nemzetek hogyan esznek szerte a világban, ha udvariasak akarnak lenni?

Ahány ház, annyiféle szokás – ez az evésre is igaz, hiszen ahány kultúra, annyiféle étkezési szokás létezik. Ami nálunk illetlenség, az máshol a tisztelet jele, és igaz ez fordítva is.

Van olyan hely a világban, ahol a böfögés szinte elvárt egy kiadós vacsora után, máshol pedig kézzel esznek, közös tányérból. Míg mi kést, villát és kanalat használunk, addig van olyan szeglete a világnak, ahol még a levest is pálcikával fogyasztják.

Étkezési szokások a nagyvilágból:

Kínában imádják a rendetlenséget az asztalon

Kínában a vendéglátók jó néven veszik, ha egy kisebb felfordulás van az étkezőasztalon, mert ezzel azt üzenjük, hogy élveztük a finom falatokat.

Ha pedig a vendégek jó nagyokat böfögnek is mellé, akkor a házigazda biztos lehet benne, hogy meghívottjai rendkívül elégedettek az étellel.

A pálcikákat viszont nem mindegy, hogyan helyezzük a tálba: függőlegesen tilos, ugyanis ez a halottak tiszteletére gyújtott füstölők használatára emlékeztet.

A maradék kérdése

Indiában és Japánban az utolsó falatokat is el kell tüntetni a tányérról, hogy a házigazdánkat biztosíthassuk arról, jó vendéglátó volt. Kínában ezt illetlenségnek tartják, hiszen, ha a vendégek nem hagynak ott egy kis maradékot, azzal azt üzenik, hogy nem ettek eleget. Ez alól csak a rizs kivétel, amiből egy szem sem maradhat a tányéron.

Mindent a kéznek

Néhány kultúrában, például Indiában, Pakisztánban, Afrikában és az arab világban jobb kézzel esznek, mert az lehetővé teszi mind az öt érzék kihasználását – a bal kézzel való étkezés azonban tiszteletlenség, és nem is tartják higiénikusnak. Indiában az étel nem érhet a tenyérhez, és az ujjakat sem szabad bekapni – az egész kéz helyett a hüvelykujjukkal nyomkodják be az ételt a szájukba. Ha olyan helyen vagyunk, ahol az emberek többsége kézzel eszik, akkor nekünk sem szabad evőeszközt kérnünk. Etiópiában egyenesen pazarlásnak tekintik, ha mindenki a saját tányérjából eszik, ezért egy közös tálat használnak, evőeszközök nélkül.

Ezen kívül Etiópiában soha nem szabad megenni az utolsó falatot, hiszen az azt jelenti, hogy nem figyelünk eléggé oda másokra.

Kína: halszem kitépése

A kínaiak sokszor az üzleti tevékenységeiket is étkezés közben végzik, és régi hagyományok határozzák meg, hogy mit illik az asztal mellett csinálni. Ilyen fontos alkalmakon a főfogás gyakran párolt hal mártással, amelyet az asztal közepére helyeznek egy nagy tálon.

Megtisztelő gesztusnak tartják, ha valaki ilyenkor kitépi a hal szemét, és odaadja azt a másiknak, hogy megegye. A halat megfordítani sem szabad, ha nem szeretnénk balszerencsét.

Japán: szürcsölés

Japánban a tészta- vagy levesfogyasztás közbeni szürcsölés a szakács iránti tisztelet jele – minél hangosabb, annál nagyobb hálát fejez ki. A szigetország lakói gyakran isszák a levest közvetlenül a tálból is, hiszen a kanál ritka, általában pálcikával esznek.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Thaiföldi módi

Thaiföldön a villát elsősorban arra használják, hogy az ételt a kanálba segítsék. Csak olyan ételt tesznek vele a szájukba, ami nem rizs alapú, kést pedig egyáltalán nem használnak.

Forrás: via via és via


Még több érdekesség a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...