Meglepő, mi az ételmérgezések legfőbb okozója

Amerikai kutatások szerint évente 3000 ember hal meg ételek okozta fertőzések miatt – meglepő azonban, hogy mik a legveszélyesebb élelmiszerek ilyen téren. A húst és a tojást letaszították a trónjáról.

Ha ételmérgezésről beszélünk, általában a rossz húsok vagy a megbuggyant tojás jut az eszünkbe, de ha nem is feltétlenül ezek, biztosan valami olyan, ami gyorsan romlik, és leginkább állati eredetű. Míg ezek tényleg veszélyesek lehetnek, és nem érdemes felelőtlenül fogyasztani őket (még mindig ér az aranyszabály, hogy ha büdös vagy nyálkás, inkább dobd ki), ha aztelmérgezésről van szó, letaszították őket a trónjukról – méghozzá nem mások, mint a zöldségek és gyümölcsök.

Meglepő, mi a legfőbb oka az ételmérgezésnek

Bár a megromlott állati élelmiszereknek tényleg magas a veszélyfaktoruk, a zöldségek és gyümölcsök nagyobb valószínűséggel fertőződnek az ellátási láncon keresztül. Az Egyesült Államokban nemrég kelkáposztát és petrezselymet kellett visszahívni listeria és E. coli miatt. Nagyobb probléma, hogy a fertőzött zöldségek és gyümölcsök nem maradnak lokálisan, hanem sokszor az egész világra eljutnak, ott is tovább szórva a káros mikrobákat.

A leveles zöldségek azok, amelyek ilyen téren a legveszélyesebbek – nem véletlen, hiszen ezeket rendszerint nyersen is fogyasztjuk, így arányaiban nagyobb az esélye, hogy el is kapunk tőlük valamit. A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket is főzzük vagy sütjük, de amit nyersen fogyasztanánk, azt is alaposan mossuk meg.

Egyébként a csirke is dobogós még, ha a legfertőzőbb élelmiszerekről beszélünk, az összes élelmiszerfertőzés 12 százaléka köthető hozzá. Ráadásul, ha megmossuk, a vízcseppekkel a környező ételekre is juthat a fertőzésből. A csirke után a dobogó harmadik fokán a marhahús, majd a tengeri herkentyűk és halak állnak.

De mit tehetünk, ha nem akarunk veszélyben lenni, mégis szeretnénk élvezni a helyi és akár külföldről is érkezett zöldségeket és gyümölcsöket? Valójában négy dolgot kell megjegyeznünk, ami egyszerűen, de nagyon hatásosan véd minket:

  • meg kell tisztítani a termékeket,
  • külön kell választani őket egymástól, még a tárolásnál is,
  • külön kell őket megfőzni és megsütni,
  • és ha későbbre szeretnénk elrakni, le kell hűteni mindet.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...