Feltehetően a legtöbb magyar kamrában ott csücsül egy zacskó, neadjisten egy vödör ételízesítő. Az (elméletben) univerzálisan használható, (szinte) minden ételben bevethető fűszer arra tényleg alkalmas, hogy egy alapvető, ízes vonalat adjon az ételeinknek. Azonban, ha használtuk már intenzívebben, akkor észrevehettük, hogy egy idő után mindennek, de tényleg mindennek ugyanolyan ízt ad a rizibizitől kezdve a zöldséglevesen át egészen a rakott káposztáig.
Ha nem szeretnénk, hogy az ételízesítő minden más fűszert és aromát elnyomjon, hogy esetleg más ízesítőket használhassunk más konyhák ételeiben, mindezt ugyanolyan instant módon és ugyanazzal a kirobbanó ízhatással, tegyük a kamránkba/hűtőnkbe az alábbi élelmiszereket!
Nézd meg galériánkban az ételízesítő helyett bevethető élelmiszereket!
6 csodaszer a kamrában, amit ételízesítő helyett használhatsz
Pesto
Minden olaszos ételünk meg fogja hálálni, ha folyamatosan tartunk egy kis üveg zöld krémet a kamrában (majd felbontás után a hűtőszekrényben). Készíthetünk házit, de egy jobb minőségű bolti is megteszi, így tényleg hasonlóan egyszerű, maceramentes módon járhatunk el vele, mint a vegetával. Tegyünk egy-két kanállal belőle levesekbe, tésztaszószokba, csak vigyázzunk, mert némelyik sósabb az átlagosnál.
Miso
Átütő, szinte pofonszerű sós-umamis ízhatást érhetünk el egy szempillantás alatt, ha misót keverünk a fazekunk tartalmába. És minderre akár egy fél kiskanálnyi mennyiség is képes, ráadásul nem csak ázsiai fogásokban vethetjük be. Kis mennyiségben tényleg csak sóssága és nem karakteres, szójás aromája jön majd át – így bátran pakolhatjuk például tésztaszószba, krémlevesbe, krumplipürébe is akár.
Szardella
Vásárolhatjuk az apró halakat konzervben, kis üvegcsében, de pasztává passzírozva tubusban is, ha pedig már a birtokunkba kerülnek, egy új világ nyílik majd meg előttünk: a szardellával való instant ízesítés lenyűgöző világa. Érdemes tengeri vagy halas fogásokban bevetni, de szinte bármilyen mediterrán jellegű receptben elrejthetjük haltól függetlenül.
Sűrített paprikakrém
A török konyha egyik csodaszere a sűrű, mély aromákkal támadó, vérvörös paszta, ami állagban leginkább a sűrített paradicsomra hajaz. No, meg felhasználásban is: érdemes hagymás alapokon lepirítani, hogy enyhén karamellizálódjon, és teljes potenciálját megmutassa. Húsételek, pörköltek, zöldséges raguk megmentője lehet, de kerülhet pácokba, öntetekbe és levesekbe is.
Currypaszta
Nem kell feltétlenül az ázsiai boltba szaladni érte: otthon is készíthetünk currypasztát, ha egy késes aprítóban simára dolgozunk némi hagymát, fokhagymát, friss gyömbért illetve curryfűszert és sót. Az így kapott paszta felhasználható alapként bármilyen ázsiai fogásban, ami ezekkel az ízekkel dolgozik. Érdemes némi olajon lepirítani, de ha egy már kész étel ízét szeretnénk vele utólag feljavítani, kevés langyos vízben/az étel szaftjában feloldva is hozzáadható a fazék tartalmához.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai ötletek és tippek, amelyek jól jönnek majd: