A statisztikák szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek közel 10%-a laktózérzékeny, és minden 50. ember gluténérzékeny hazánkban.
A lisztérzékenységként ismert cöliákiánál a beteg szervezete a legelterjedtebb gabonafélékben található gliadint nem tudja hasznosítani, a laktóz-intolerancia esetében pedig a leginkább tejben és tejtermékekben megtalálható laktóz emésztéséhez szükséges laktázból nem termelődik megfelelő mennyiség. A következmény az egyes táplálékokkal szembeni kóros immunreakció, mely kellemetlen tüneteket eredményez.
A leggyakoribb élelmiszer-érzékenységekről beszélünk, melyek kezelése rendkívül fontos, ellenkező esetben komoly szövődmények is kialakulhatnak. A kezelésben kiemelt szerepet játszik a szigorú diéta, melynek betartásával tünetmentességet érhetünk el.
Ezzel összefüggésben, a „mentes” termékek iránti fokozódó igényt az élelmiszerláncok is igyekeznek egyre inkább figyelembe venni és a speciális táplálkozású vásárlóknak is megfelelő termékválasztékot kínálni.
A Lidl polcain is egyre több a kedvező árú és kiváló minőségű glutén- és laktózmentes termék, ezentúl a vállalat fokozott figyelmet fordít az élelmiszerek összetevőit tartalmazó címkék feltüntetésére is, illetve a www.lidl.hu oldalon kialakításra került egy „Speciális étrend” menüpont is, mely alatt előre tájékozódni tudunk a glutén- és laktózmentes termékekről.
RECEPT TIPP
Epres banánfagyi ropogós zabpehellyel
A Lidlkonyha.hu-n Mautner Zsófi tolmácsolásában egy igazi „mindenmentes” finomság receptjét ismerhetik meg látogatóink: