Az ételintoleranciát komolyan kell venni!

A modern életmóddal, a megváltozott táplálkozással is összefüggésben világszerte növekszik az ételintoleranciában szenvedők száma.

A statisztikák szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek közel 10%-a laktózérzékeny, és minden 50. ember gluténérzékeny hazánkban.

A lisztérzékenységként ismert cöliákiánál a beteg szervezete a legelterjedtebb gabonafélékben található gliadint nem tudja hasznosítani, a laktóz-intolerancia esetében pedig a leginkább tejben és tejtermékekben megtalálható laktóz emésztéséhez szükséges laktázból nem termelődik megfelelő mennyiség. A következmény az egyes táplálékokkal szembeni kóros immunreakció, mely kellemetlen tüneteket eredményez.

A leggyakoribb élelmiszer-érzékenységekről beszélünk, melyek kezelése rendkívül fontos, ellenkező esetben komoly szövődmények is kialakulhatnak. A kezelésben kiemelt szerepet játszik a szigorú diéta, melynek betartásával tünetmentességet érhetünk el.

Ezzel összefüggésben, a „mentes” termékek iránti fokozódó igényt az élelmiszerláncok is igyekeznek egyre inkább figyelembe venni és a speciális táplálkozású vásárlóknak is megfelelő termékválasztékot kínálni.

A Lidl polcain is egyre több a kedvező árú és kiváló minőségű glutén- és laktózmentes termék, ezentúl a vállalat fokozott figyelmet fordít az élelmiszerek összetevőit tartalmazó címkék feltüntetésére is, illetve a www.lidl.hu oldalon kialakításra került egy „Speciális étrend” menüpont is, mely alatt előre tájékozódni tudunk a glutén- és laktózmentes termékekről.

RECEPT TIPP

Epres banánfagyi ropogós zabpehellyel

A Lidlkonyha.hu-n Mautner Zsófi tolmácsolásában egy igazi „mindenmentes” finomság receptjét ismerhetik meg látogatóink:

Mautner Zsófi epres-banánfagyija ropogós zabpehellyel
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...