Az ételintoleranciát komolyan kell venni!

A modern életmóddal, a megváltozott táplálkozással is összefüggésben világszerte növekszik az ételintoleranciában szenvedők száma.

A statisztikák szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek közel 10%-a laktózérzékeny, és minden 50. ember gluténérzékeny hazánkban.

A lisztérzékenységként ismert cöliákiánál a beteg szervezete a legelterjedtebb gabonafélékben található gliadint nem tudja hasznosítani, a laktóz-intolerancia esetében pedig a leginkább tejben és tejtermékekben megtalálható laktóz emésztéséhez szükséges laktázból nem termelődik megfelelő mennyiség. A következmény az egyes táplálékokkal szembeni kóros immunreakció, mely kellemetlen tüneteket eredményez.

A leggyakoribb élelmiszer-érzékenységekről beszélünk, melyek kezelése rendkívül fontos, ellenkező esetben komoly szövődmények is kialakulhatnak. A kezelésben kiemelt szerepet játszik a szigorú diéta, melynek betartásával tünetmentességet érhetünk el.

Ezzel összefüggésben, a „mentes” termékek iránti fokozódó igényt az élelmiszerláncok is igyekeznek egyre inkább figyelembe venni és a speciális táplálkozású vásárlóknak is megfelelő termékválasztékot kínálni.

A Lidl polcain is egyre több a kedvező árú és kiváló minőségű glutén- és laktózmentes termék, ezentúl a vállalat fokozott figyelmet fordít az élelmiszerek összetevőit tartalmazó címkék feltüntetésére is, illetve a www.lidl.hu oldalon kialakításra került egy „Speciális étrend” menüpont is, mely alatt előre tájékozódni tudunk a glutén- és laktózmentes termékekről.

RECEPT TIPP

Epres banánfagyi ropogós zabpehellyel

A Lidlkonyha.hu-n Mautner Zsófi tolmácsolásában egy igazi „mindenmentes” finomság receptjét ismerhetik meg látogatóink:

Mautner Zsófi epres-banánfagyija ropogós zabpehellyel

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...