Ha sokat főzünk otthon, előbb-utóbb el fogunk kattintani néhány képet is az elkészült ételekről – ezt tapasztalatból mondom. Még ha az Instagramon vagy más közösségi felületen nem is akarunk vele szívecskéket szerezni, akkor is előfordulhat, hogy szeretnénk megörökíteni a főztünket. Például, hogy megmutassuk valakinek, vagy saját magunknak megőrizzük emlékként, esetleg feltöltsük egy receptverseny keretében az internetre. Szerencsére manapság már nem kell hivatásos fotósnak lenni ahhoz, hogy az ételfotózás jól sikerüljön: a technológia nagyban megkönnyítette a dolgunkat az elmúlt években. Persze ez nem mindig jelenti azt, hogy csak kattintunk, és láss csodát, el is kaptuk az étel legmutatósabb oldalát. De ne aggódjunk, az ételfotózás egyáltalán nem megtanulhatatlan műfaj: csupán néhány okos tanácsra lesz szükségünk ahhoz, hogy elinduljunk az otthoni fotózás kacskaringós útján.
Az otthoni ételfotózás során felmerülő kérdések:
- Felülről vagy oldalról fotózzak?
- Hol fotózzam le az ételt?
- Miben fotózzam le az ételt?
- Tegyek valamit az étel mellé/alá?
- Milyen fénynél fotózzak?
- Mit csináljak, ha nincs elég fény otthon?
- Hogyan állítsam be a „stúdiómat"?
Felülről vagy oldalról fotózzak?
Összességében elmondható, hogy a legtöbb étel felülről fotózva a legszebb. Ilyenkor látszik az étel legnagyobb felülete, és azt is elkerülhetjük, hogy a képen olyan dolgok is megjelenjenek, amiket nem feltétlenül szeretnénk megmutatni (mint az alábbi képen látható koszos tűzhely vagy a kenyérpirító).
Csak kevés kivétel van, ami oldalról jobban néz ki: ezek elsősorban rétegelt ételek, például torták, muffinok, szendvicsek vagy hamburgerek. Felülről fotózva nem tudnánk megmutatni, mennyi mindent pakoltunk ezekbe, vagy milyen látványosak a különböző rétegek.
Ha nem tudom eldönteni, általában készítek egy fotót felülről, majd egyet oldalról is, és összehasonlítom, melyik néz ki jobban.
Hol fotózzam le az ételt?
Mindig keressük meg a lakásunk legfényesebb pontját, hiszen természetes fényben mutatnak a legjobban az ételek. Ez a hely lehet a nappalink, a konyhánk, akár az erkélyünk is. A lényeg, hogy elég fény jusson, és valamennyire ki tudjuk alakítani a fotózási körülményeket.
A fenti kép a lakásom egyik kevésbé fényes pontján készült, ezért lehet is rajta látni, hogy nem lett olyan éles, és nehezen kivehető, mi van a képen. Szerencsére könnyen ki lehet ismerni, hogy a nap melyik pontján, melyik helyiségbe jut el a legtöbb fény, ehhez alakíthatjuk a fényképezést is.
Miben fotózzam le az ételt?
Nem kell felvásárolni a legnevesebb keramikusok kínálatát ahhoz, hogy szép ételfotókat készítsünk. Már azzal is sokat elérhetünk, ha egyáltalán kiszedjük az egyik otthoni tányérunkba az ételt, és nem a lábosban fotózzuk le.
Ezen túl arra érdemes figyelni, hogy a tányér színe vagy mintája ne nyomja el az étel megjelenését. Például a fenti képen a kék tányér nem a legjobb választás, egy világosabb színűben sokkal szebben mutatna. Az egyszínű edények általában előnyösebbek, mivel nem vonják el a figyelmet a rajta lévő ételtől, nem a tányér színe és mintája fog dominálni, hanem az étel textúrája marad a fókuszban.
Tegyek valamit az étel mellé/alá?
Mivel felülről fotózzuk az ételt, viszonylag nagy figyelem hárul az étel alatt lévő felületre. Még akkor is, ha közelről fotózunk, valamennyi látszódni fog a háttérből. Válasszunk egy esztétikusabb helyet a fotózásra: konyhapultot, asztalt.
Arra érdemes figyelni, hogy a háttér ne legyen teljesen ugyanolyan színű, mint a tányér, mert nagyon össze fognak olvadni. Persze a teljesen ellentétes színek sem túl jók, mert nagyon nagy lesz a kontraszt. A fenti képen láthatjuk is, hogy a fehér pult és a fehér tányér nem különülnek el egymástól, olyan mint ha az étel a semmiben lebegne.
A túlságosan mintás felület sem a legjobb választás: ugyanúgy, mint a tányérok esetében, ez is csak elvonja a figyelmet az étel szépségétől.
A háttéren túl, ha szeretnénk, használhatunk néhány dekorációs elemet. Ez lehet egy textilszalvéta vagy más szép anyag, egy evőeszköz vagy valamilyen alapanyag. Én sokszor azokat a dolgokat teszem az étel mellé, amelyek a receptben is megjelennek: egy zöldség, fűszer vagy más alapanyag lehet ilyen. Jó választás a só-bors vagy zöldfűszer is kis tálakba szedve, esetleg néhány szelet kenyér. Ezektől kevésbé lesz üres a kép.
Milyen fénynél fotózzak?
Már korábban is esett szó arról, hogy a természetes fénynél készült képek lesznek a legszebbek. Ez tényleg verhetetlen minden más mesterséges fénnyel szemben: ezt a lenti képen is láthatjuk. Ez a lakásom legfényesebb pontján, a konyhában készült, amikor épp besüt a nap.
Ezeket a képeket általában nem is nagyon kell szerkeszteni, mivel elég fényt kap a kameránk ahhoz, hogy egy látványos, esztétikus, gusztusos képet készítsen, ami egy az egyben visszaadja az étel legjobb arcát.
Megfelelő fény mellett az élesség miatt sem kell aggódnunk: ha nem fotózunk nagyon közelről, a kameránk be tudja venni az egész látványt, és a kép nem lesz homályos. Számomra jó mérték a távolsághoz a tányér: amikor az egész kör nagyjából benne van a képben, az lesz az optimális fotótáv.
Ha megtaláltuk a lakás legragyogóbb pontját arra azért figyeljünk, hogy az ételt sose a közvetlen napra tegyük, mert fotózás közben kiéghet tőle a fotónk. Célszerűbb tehát világos, de nem direkt napfényes sávba helyezni az ételt.
Mit csináljak, ha nincs elég fény otthon?
Persze előfordulhat, hogy nagyon ritkán (vagy szinte soha) nincs elég természetes fény a lakásunkban a fotózáshoz. Ebbe a problémába én is sűrűn belefutok, mivel az ablak előtti fák és a belső udvar elrendezése miatt nagyon rövid ideig süt be a nap.
Sokszor este jutok el a fotózásig, amikor már bőven semmi fény nincsen. Ilyenkor kénytelen vagyok mesterséges fény mellett fotózni. A fenti kép például így készült: láthatjuk rajta, hogy így egész jó eredményeket érhetünk el (majdnem ugyanolyan lett, mint a természetes fénynél készült fotó). Csupán néhány dologra érdemes figyelni.
Ha a fény közvetlenül felülről érkezik, valószínű, hogy bele fogunk nyúlni vagy lógni, ezzel leárnyékolva az étel egy részét. Inkább állítsuk úgy be a búrát, hogy az hátulról világítsa meg az ételt.
Egy másik dolog a fényhőmérséklet: az átlagos villanykörték meleg, sárgás fényt adnak: ezt a különbséget láthatjuk a fenti és a lenti képek között. Az első egy meleg fényű lámpával, a második egy hideg fényűvel készült.
A második kép egy fokkal természetesebben hat, ezért, ha tehetjük, keressünk egy ilyen tulajdonságokkal rendelkező villanykörtét.
Hogyan állítsam be a „stúdiómat"?
Amikor lámpával fotózunk, érdemes teljesen elsötétíteni a szobát, hogy ne zavarjon be semmilyen más fény. Én ilyenkor elhúzom a függönyt, ha kell, a redőnyt is lehúzom.
A lámpa fényét tompítanunk kell egy kicsit, hogy ne legyenek túl erősek az árnyékok. Én ezt egészen egyszerűen egy konyharuhával oldom meg, de használhatunk sütőpapírt is. A fenti képen látható, hogy abszolút nem kell túlgondolni a dolgot: semmilyen speciális eszköz nem kell a fotózáshoz, csupán egy állítható lámpa, egy megfelelő villanykörte és valami, amivel tompíthatjuk a fényt. Egy nagyobb felületen kényelmesen elférhetünk, ki tudjuk használni a teret.Nem kell tehát túlgondolni a fényképezést, fogadjuk meg ezt a néhány jótanácsot és hallgassunk az ösztöneinkre is. Gyorsan bele fogunk jönni a dologba!Csatlakozzatok ti is a Nosalty közösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!