Ételek, amelyeket tiltólistára kell tenned, ha refluxod van

Sajnos egyre több embert érint a refluxbetegség, ami rengeteg kellemetlenséggel jár. Mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyeket hanyagolnod kell, ha szeretnéd, hogy javuljon az állapotod.

A reflux során a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és marja annak belső falát. Ezt a tünetegyüttest más néven gyomorégésnek is nevezzük, ami egy igen kellemetlen betegség. Egyesek nemcsak a maró érzést tapasztalhatják meg a reflux során, de akár erős köhögést is, illetve vannak, akik berekednek miatta.

Lehet ellene tenni

A refluxot szerencsére egy kis odafigyeléssel lehet kezelni. A megfelelő táplálkozás, illetve diéta enyhítheti, sőt akár meg is szüntetheti a panaszokat. Ehhez azonban meg kell figyelnünk azt, melyek azok az ételek, amelyek kiváltják nálunk a refluxot. Emellett az is javasolt, hogy mindenből kisebb adagot fogyasszunk a nagy mennyiségek helyett.

Az olajban és zsírban sült ételek a lehető legrosszabbak a refluxos számára

Persze nem csak az étkezés ronthat az állapotunkon. A dohányosoknak is nehéz a helyzete, hiszen a cigaretta sem segít a relfuxon, sőt, a túlsúly, továbbá az idegeskedés is súlyosbíthatja a problémánkat.

Miket kerüljünk?

Ha szeretnénk segíteni magunkon, akkor messzire kerüljük el a következőket:

  • erősen fűszerezett, csípős ételek
  • alkohol
  • koffein-tartalmú és szénsavas italok
  • erősen zsíros fogások
  • paradicsomos ételek
  • paprika
  • csokoládé
  • érdemes óvatosan bánni a citrusfélékkel, a magas savtartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel is

Akkor mit együnk?

Ha lehetséges, italok közül inkább a vizet vagy a gyümölcsteákat válasszuk, levesek közül is inkább a krémleveseket részesítsük előnyben. Köretek közül lehetőleg rizst vagy krumplipürét fogyasszunk. Bátran együnk hüvelyeseket, és lehetőleg sovány húsokkal süssünk-főzzünk.


További szuper tartalmak az oldalunkon:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...