Ezeket az ételeket válaszd oltás után, ha rosszul érzed magad

Az oltás után sokan küzdenek kellemetlen mellékhatásokkal. Szerencsére ezeket ételekkel is enyhíthetjük.

A koronavírus elleni védőoltás után sokak semmilyen mellékhatást nem érzékelnek, míg másoknak kellemetlen tünetekkel kell szembe néznie. Szinte kiszámíthatatlan, hogy kire milyen hatással lesz az adott oltóanyag, amit kap, hiszen annyi minden befolyásolja, hogyan reagál szervezetünk a vakcinára. Bár teljesen nem lehet felkészülni az oltás utáni esetleges rosszullétre, néhány kellemetlen tüneten ételekkel enyhíthetünk.

Az nlc.hu Antal Emese dietetikust, szociológust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét kérdezte, mihez kezdhetünk, és arról, mit vegyünk magunkhoz, ha előjönnek a különböző, igen kellemetlen panaszok.

Fejfájás

Az első és legfontosabb, hogy ha fejfájást tapasztalunk, fogyasszunk elegendő folyadékot. Emellett figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyek szintén okozhatnak fejfájást, ilyenek például a sajtok, az alkohol, a kávé és a tartósítószerek, de a fermentált, pácolt, füstölt ételek is galibát jelenthetnek az oltás napján.

Lázas

Aki lázas, az eleve étvágytalan, nem is kell erőltetni az ételt – tanácsolja Antal Emese. A folyadékbevitelre azonban itt is figyelni kell! Meglehet, hogy elég csak valamilyen gyógyteát fogyasztani, azonban, ha nagyon magas vagy kitartó a láz, akkor érdemes pótolni az ásványi anyagokat is. Ilyenkor ajánlott gyümölcsből és zöldségből készült turmixokat fogyasztani, de a húsleves is segíthet enyhíteni a betegségünket.

Kivis smoothie

Nagyon zöld ital, amely kiváló ellenszere lehet a tavaszi fáradtságnak, de még a másnaposságnak is.

Nem tökéletes karantén-húsleves

Hogy mitől nem tökéletes a karantén-húsleves? Hát például attól, hogy szinte tuti nincs hozzá otthon minden, amit máskor beleraksz. Ebbe például nem jutott petrezselyemzöld, ez van. Meg ...

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Fáradtság

Bár lehetséges, hogy nem esünk ágynak az oltás után, az könnyedén előfordulhat, hogy furcsa nyomottság tör ránk. Ilyenkor érdemes könnyen emészthető és rágható gyümölcsöket fogyasztani. Ha tehetjük, együnk almakompótot, barack- vagy meggybefőttet. Emellett jól jöhet még ilyenkor egy kis D-, illetve C-vitamin-pótlás is.

Almakompót

Gyerekkoromban sokszor ettünk almakompótot, főleg a nagymamámnál, aki sült húsok mellé készítette az unokáknak, savanyúság helyett, és persze ő maga is nagyon szereti. Most csak úgy ...

Hidegrázás

Ilyenkor a szakértő szerint jól jöhetnek a langyos folyadékok, valamint a vasban (máj, halak, tojás, spenót, sóska) és a B-vitaminban (teljes kiőrlésű gabonák, zöld leveles zöldségek) gazdag élelmiszerek.

Bélproblémák

Ha hányást vagy hasmenést tapasztalunk, fontos figyelni a folyadékbevitelre, azonban ebben az esetben csak nagyon lassan, kortyonként fogyasszuk a vizet, nehogy visszaforduljon. Lehetőleg kíméljük ilyen esetben a gyomrunkat, és csak sós kekszet, kétszersültet vegyünk magunkhoz.


Még több koronavírussal kapcsolatos cikk:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...