Ételek, amelyek elfogyasztása túl nagy kockázattal jár

Bizony vannak olyan ételek, melyek elfogyasztása komoly kockázattal járhat. Nézzük, melyek azok az alapanyagok, amelyeket jobb mellőzni, ha elkerülnéd az ételmérgezést.

Az ügyvédként tevékenykedő Bill Marler az ételmérgezések miatti kártérítési perekre szakosodott. Saját bevallása szerint már több mint 800 millió dollárt nyert meg ügyfelei számára, praxisa során pedig azt tapasztalta, hogy vannak olyan ételek, amelyek elfogyasztása túlságosan nagy kockázattal jár. Nézzük, melyek ezek!

Nyersen a tengerből

Az osztriga és a nyers kagyló fogyasztása gyakran végződik ételmérgezéssel. Ennek oka az, hogy a tenger hőmérsékletének emelkedésével párhuzamosan elszaporodnak azok a mikrobák, amelyek bekerülnek a táplálékláncba. Persze ezt könnyű elkerülni, ha a feltört osztrigát 3 percre forrásban lévő vízbe tesszük, vagy tíz perc alatt készre sütjük.

Osztriga

Bár évszázadokig a gazdagság jelképe volt, manapság egész egyszerűen hozzájuthatunk néhány darab friss, csendes-óceáni osztrigához! Európában nyersen, kevés citrommal és ...

Feldarabolt zöldségek és gyümölcsök

Az előre feldarabolt gyümölcsök és zöldségek is komoly kockázatot jelenthetnek. Ezek az élelmiszerek több kézen is keresztülmennek, veszítenek frissességükből, ráadásul magasabb áron is juthatsz hozzájuk, mint egész változatukhoz. A gyümölcsöket és zöldségeket érdemes fogyasztásuk előtt alaposan megmosnod, még akkor is, ha megpucolod őket fogyasztás előtt. A mikrobák és baktériumok ugyanis a gyümölcs héjáról szeletelést követően annak húsát is elérhetik.

A gyümölcs héjáról a baktériumok a szeletelést követően annak húsát is elérhetik

A kis csírák

A nyers csírák az utóbbi években egyre jobban elterjedtek, ezzel egy időben pedig számos szalmonella- vagy akár hepatitis A-járványért voltak felelősek. Miért lehetséges ez? A csírák termesztési körülményei ideálisak a baktériumok elszaporodásához.

Ne egyél tojást nyersen!

A '80-as '90-es években igen gyakoriak voltak a szalmonella-járványok, mára már ennek kockázata sokkal kisebb. A nyers tojás fogyasztása azonban továbbra is komoly rizikót rejt magában. Fontos, hogy az idősek, az immunhiányos betegségekben szenvedők és a terhes nők mindenképpen kerüljék el a nyers tojást.

A nyers tojás fogyasztása veszélyes lehet

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...