A bélrendszer egy létfontosságú szerv, amely nélkül nem tudnánk eltávolítani a szervezetünkből a káros salakanyagokat. Ha a vastagbél nem működik megfelelően, a szervezet nem tudja felszívni az alapvető tápanyagokat, és nem tud megszabadulni a salakanyagoktól. És ez még nem minden: mára több kutatás is rámutatott, hogy a belek az agyunkkal is szoros összeköttetésben vannak. Az egészségtelen bélállapotok krónikus gyulladást idézhetnek elő és aktiválhatják a szervezet stresszválaszát. Ez a gyulladás az agyra is kiterjedhet, hozzájárulva a kognitív problémákhoz, rontva a memóriát, a koncentrációs készséget és a döntéshozatali képességeket.
Szerencsére számos ízletes étel létezik, amelyek támogatják a vastagbél egészségét. Íme ezek közül néhány:
Kattints a galériára a bélvédő élelmiszerekért!
Avokádó
Az avokádó kiváló forrása a gyulladáscsökkentő növényi vegyületeknek, valamint az oldható és oldhatatlan rostoknak. Ez a zöldség (technikai értelemben gyümölcs) fogyasztható édes és sós ételekben egyaránt: hozzáadhatjuk turmixokhoz, pudingokhoz, salátákhoz, pirítóshoz, mártogatósokhoz és krémekhez is.
Bogyós gyümölcsök
Legyen szó málnáról, áfonyáról, szederől, eperről vagy más bogyósokról, ezek mind fantasztikusak a vastagbél számára. Ennek oka a magas rost-, víz- és növényivegyület-tartalmuk, amelyeknek köszönhetően képesek csökkentik a gyulladást az egész testben. Adjunk hozzá őket süteményekhez, zabkásához, turmixokhoz, gabonafélékhez, salátákhoz, öntetekhez és szószokhoz!
Hüvelyes zöldségek
A bab, a borsó, a mogyoró és a lencse a hüvelyesek családjába tartoznak, ezáltal kiváló rost- és növényivegyület-források (nem is beszélve a fehérjéről és más fontos mikrotápanyagokról). Ezáltal elősegítik a bélmozgást és csökkentik a bélben jelen lévő gyulladásos folyamatokat. Akár salátákhoz, akár levesekhez vagy más ételekhez adjuk hozzá, a hüvelyesek számos módon élvezhetők.
Diófélék
Mindenféle dió és mag remek választás, ha a vastagbél egészsége a cél, hiszen magas a rost- és növényivegyület-tartalmuk. A dió különösen hasznos az omega-3 zsírsavtartalma miatt. Ez egyébként is egy igazi szuperétel a vastagbél számára, ráadásul könnyedén hozzáadható süteményekhez, salátákhoz, levesekhez, turmixokhoz, chia pudinghoz és más ételekhez.
Tempeh
Itthon nem sokat hallani a fermentált szójából készülő alapanyagról, a tempeh-ről, pedig ízletes kiegészítője bármelyik ételnek. Az pedig csak bónusz, hogy gazdag rostokban, probiotikumokban és növényi vegyületekben. Ha kipróbálnánk, ehetjük sütve, pörkölve, pirítva vagy grillezve is.
Spirulina
Itthon szintén nincs még nagy piaca, de a kék-zöld csodaalga, a spirulina több szempontból is hasznos alapanyag. Tele van oldható és oldhatatlan rostokkal, valamint növényi vegyületekkel és omega-3 zsírsavakkal. Ezt a nyugaton már trendinek számító összetevőt a leggyakrabban turmixokhoz adják, de bizonyos öntetekbe, szószokba és süteményekbe is bele lehet csempészni.
Még több anyagcsere: