Ezek a legrosszabb ételek a gyerek fogainak

Mindenki tudja, hogy a saját fogának milyen ételek és italok tesznek a legrosszabbat – fogorvosok szerint azonban más a legproblémásabb a felnőtteknél, mint a gyerekeknél. Jobb, ha az alábbi ételeket ritkábban eszi a gyerek, különben sokat kell a fogorvoshoz járni.

Nyilvánvaló, hogy a gyerekeket nem lehet csak aszerint etetni, hogy mi tesz jót az egészségüknek, de lehet limitálni azokat az ételeket és italokat, amelyek károsak lehetnek számukra. Az alábbi ételek például pont ilyenek – nem tesznek jót a fogaknak, így nem érdemes a gyereknek sokat és gyakran fogyasztania belőlük.

Ezek a legrosszabb ételek a gyerek fogainak

Cukorkák

Valószínűleg nem túl meglepő, de a cukorkák, gumicukrok és társaik nem tesznek túl jót a gyerek fogának. Itt erős átfedés van a felnőtt fogakkal, annyi különbséggel, hogy a gyerekfogak gyorsabban romlanak. A cukorfogyasztás túlzott savtermelődést okoz, ami a fogzománcot is nagyon gyorsan rongálja, később pedig szuvasodáshoz vezethet. Éppen ezért nemcsak az édes, de a savanyú cukorkák sem jelentenek túl jó megoldást.

Szárított gyümölcsök

Azt hihetnénk, hogy a cukorkákra megfelelő egészséges alternatíva a szárított gyümölcs, de nem, ha a gyerekek fogait nézzük: a gyümölcsök ugyanis gyakran ráragadnak a gyerekek kicsi fogaira, és fogkövesedést vagy szuvasodást okozhatnak. Egy fokkal talán jobb megoldást jelenthetnek, mint a cukorka, és persze egészségesebbek is, mint mesterséges társaik, de ezeket sem érdemes gyakran erőltetni. Főleg nem a hozzáadott cukros változatokat!

Chips

A chipsről talán nem az jutna az eszünkbe, hogy káros a fogakra – persze azt tudjuk, hogy nem egészséges, de néha abszolút belefér a kiegyensúlyozott étrendbe. A gyerekfogak viszont nem örülnek neki, ha a gazdáik gyakran fogyasztanak ilyesmit: a keményítőtartalmú ételek ugyanis rendkívül roncsolják a gyerekek fogát, a krumplichipsben pedig rengeteg keményítő van. A keményítő már a szájban elkezd cukorrá bomlani, aminek pedig már jól tudjuk a negatív hatásait.

Forrásunk volt.


Még több a fogaink egészségéről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...