Ezt add a gyereknek enni, hogy magasabb legyen az IQ-ja

Egy kutatás szerint bizonyos ételekkel emelheted gyermeked intelligencia-szintjét.

Nem mindegy, milyen ételeket adunk gyermekeinknek, hiszen a helyes táplálkozás teljes egészségükre, többek közt agyuk fejlődésére is befolyással van. Egy friss kutatásból megállapították, egy bizonyos élelmiszertípus segíthet abban, hogy magasabb legyen a gyermekek IQ-ja.

Mielőtt belevágnánk, pontosan mi is derül ki a kutatásból, érdemes tisztázni az intelligenciatípusokat.

Az intelligencia működését két nagy csoportba szokták sorolni, így megkülönböztetik a fluid és a kristályos intelligenciát.

Mi a kettő között a különbség?

A jelenleg elfogadott tudományos megközelítés az intelligenciát két nagy csoportra osztja, megkülönböztet fluid (folyékony) és kristályos intelligenciát. A kristályos intelligencia azt mutatja meg, hogy a tanult ismereteket, gyűjtött tapasztalatokat mennyire tudjuk hatékonyan alkalmazni. A fluid intelligencia ezzel szemben az új információk hasznosításáról, az eddig ismeretlen feladatokra, élethelyzetekre adott válaszokról szól, egyfajta találékonyságot fejez ki.

Ilyen ételeket adj a gyereknek, hogy magas legyen az IQ-ja

Míg a fluid intelligencia inkább fiatalkorban fejlődik ki, addig a kristályos idősebb korban. Előbbit vizsgálta egy kutatás, melyet nemrégiben az Environmental Pollution szaklapban publikáltak.

Mit állapítottak meg?

A kutatók arra jutottak, hogy a bio élelmiszerek magasabb intelligenciát eredményeznek. A vizsgálat során több mint ezer 6 és 11 év kor közötti európai gyereket vizsgáltak meg.

Megállapították, hogy a vegyszermentes gazdaságból származó élelmiszert fogyasztó gyerekek jobban teljesítettek a fluid intelligenciát próbára tevő teszteken.

Ezen kívül hatékonyabban tudtak egy adott feladatra koncentrálni, gyorsabban tanultak, és memóriájuk is fejlettebb lett.

Dr. Jordi Júlvez, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a bio élelmiszerekben általában több a tápanyag, a vitamin és a telítetlen zsírsav, melyek jobban segítik az agy fejlődését.

Forrásunk volt.


Még több életmód cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...