Ételek, amiket a skandináv nők fogyasztanak - ennek is köszönhetik vidámságukat és csodás alakjukat

A skandináv emberek legtöbbje kicsattan az egészségtől, és szinte mindenkinek fantasztikus alakja van, szóval érdemes megfogadni a tanácsaikat.

A skandináv étrend legalább annyira egészséges, mint a mediterrán. A svéd emberek átlagéletkora nyolcvan év felett van, így tényleg érdemes megfogadni a tanácsaikat, különösen az étkezés tekintetében. Az ott élő emberek úgy állítják össze az étrendjüket, hogy lehetőleg minél frissebb és tápanyagokban gazdagabbak ételeket fogyasszanak.

Getty

Ezért sem fogyókúrának hívják ezt a típusú étrendet, hanem inkább életmódváltásnak. A hagyományos alapanyagaik túlnyomó részét - tenger menti országok révén - a halak adják, de szezonális gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasztanak. Mutatjuk azokat az ételeket, amik az alappillérjei ennek az étrendnek.

Más zöldségek és gyümölcsök

A skandináv részeken a zöldségek nagy részét gyökérfélék és káposztafélék adják. Ezért is fogyasztanak rengeteg cékla, répa, zeller, paszternák, krumpli, káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, de esznek például hüvelyeseket és gombát is. A gyümölcsök közül leginkább az almát, a körtét és a rebarbarát kedvelik, hiszen ezeknek igazán alacsony a kalóritartalmuk.

Gesztenyés paszternákkrémleves

A pasztinák vagy paszternák méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig nagyon szuper fogásokat készíthetünk belőle. Mi most egy csodálatosan krémes, gesztenyével turbósított, telt ízű ...

A kedvenc ételeik

A makréla, a lazac, a tonhal és a hering hatalmas népszerűségnek örvendenek, hiszen amellett, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, tele vannak egészséges omega 3-zsírsavakkal. A skandinávok egyik kedvenc levese a chowder, ami lazacból, sárgarépából, karalábéból, krumpliból, citromból áll, fűszerek tekintetében pedig édesköményt és szegfűborsot használnak. Persze nem csak halakat fogyasztanak, így akkor sem kell megijedned, ha nem éppen vagy oda a tengeri finomságokért. Kedvelik még a marhahúst, a disznóhúst, alkalomadtán a rénszarvashúst, a finnek emellett még pácolt medvesonkát és ürüt is fogyasztanak. Persze a svéd húsgolyó is belefér ebbe a kategóriába, és ezt is rendszeresen fogyasztják.

"Az igazi" svéd húsgolyók

Beszereztem az IKEA szakácskönyvét, és oly sok évi fölösleges próbálkozás után végre sikerült a konyhámban is előállítani a húsgolyókat, ami valami miatt, bárhogy is küzdök ...

Chowder - a hallé másképp

Egy tradicionális skót-angol-ír-francia-amerikai leves főzelék ez (mindenki magáénak mondja), van 8645 változata és mindenki szerint a sajátja a legjobb - pont mint a halászlé. Csináltam ...

Tiltólistán a fehérliszt

A svédek amennyire csak lehet, kerülik a finomított, gyors felszívódású, fehér lisztes ételeket. Ehelyett teljes kiőrlésű lisztekből, rozsból, zabból és árpából készítik a kenyérféléiket, így amellett, hogy az ételek teltségérzetet okoznak, a vércukorszintet sem dobják meg, rosttartalmuk révén pedig biztosítják a megfelelő emésztést.

Teljes kiőrlésű cipó

Szerettem volna egy olyan kenyeret, amiről tényleg tudom, hogy mi van benne, és nincs tele adalékanyagokkal. Bármilyen maggal vagy magkeverékkel lehet dúsítani (a képen láthatóban lenmag-, ...

Világos rozsbagett

Elfogyott a kenyerünk, elfogytak a különböző rozslisztek, csak ez volt otthon. Jó kis kenyér lett belőle.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...