Apró dolgok, amikre mindig figyelj ételrendelésnél – Az egészséged múlhat rajta

Az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány és az éttermek zárva tartása miatt jelentős mértékben növekedett az ételrendelések száma. Nem mindegy azonban, honnan és mit rendelünk, ahogy az sem, hogyan szállítják ki a megrendelt ételt.

Legyen szó akár éttermi fogásokról vagy házhoz szállított élelmiszerekről, az elmúlt egy évben csak úgy virágzik az online-élelmiszervásárlás, sokan azonban még most sincsenek tisztában azzal, mi mindenre kell figyelni, ha otthonunkhoz hozzák az ételt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanácsa szerint ha ételt rendelünk, érdemes minden esetben meggyőződnünk arról, hogy az ételt készítő vállalkozás neve és elérhetősége legyen feltüntetve az étterem honlapján vagy szórólapján. Az Index.hu szerint előfordulnak olyan esetek, amikor működési engedéllyel nem rendelkező cégek hirdetik szolgáltatásaikat. Ezeket a cégeket nem tudják úgy ellenőrizni, mint az ismertebb, működési engedéllyel rendelkező vállalkozásokat, ráadásul könnyen megeshet, hogy ahol nincs engedély, ott megfelelő, minden higiéniai szabályt betartó konyha sincsen.

Van, amit nem érdemes rendelni

A könnyebb és romlandó ételeket jobb inkább házilag elkészíteni, mint rendelni, ez főleg a tojásos és nyers ételekre, úgy mint a madártejre, tiramisura, majonézes ételekre, tojásos nokedlire vagy például tatárbifsztekre vonatkozik.

A csomagolás

A kiszállított ételt jól zárható, egyszer használatos csomagolásban kell tárolni úgy, hogy az étel ne essen vagy folyjon ki, ne szennyeződhessen a szállítás során. A lezárt dobozon az étel neve, származási helye és fogyaszthatósági ideje mellett a fogyasztási és tárolási szabályok is fel kell legyenek tüntetve.

Az ételt kizárólag engedélyezett gépjárművel lehet kiszállítani, ma pedig már elengedhetetlen, hogy az élelmiszer melegen tartó hűtőben vagy ládában kerüljön kiszállításra. A kiszállításkor a járműben más áru vagy személy nem szállítható, a futárnak minden esetben kell rendelkeznie egészségügyi kiskönyvvel, a szállítás közben pedig nem dohányozhat.

Az összefoglaló cikk szerint érdemes lenne hőmérővel várni a futárt, a frissen elkészült és kiszállított ételnek ugyanis forrónak, egészen pontosan legalább 63°C-osnak kellene lennie.

Amennyiben a kiszállított ételt nem azonnal tervezzük elfogyasztani, érdemes azt a hűtőben, és semmiképpen sem szobahőmérsékleten tárolni. Evés előtt mossunk kezet akkor is, ha mi csak az étel csomagolását fogtuk meg.


Ezek az élelmiszerekkel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...