Így lesz tényleg finom a lefagyasztott leves, miután kiolvasztod

Biztos többször megesett már velünk, hogy nagyobb adag levest főztünk, mint ahogy azt szerettük volna. Vagy épp ellenkezőleg: direkt főztünk sokat, hogy el tudjuk tenni későbbre. Legyen szó bármelyik esetről, biztosan szükségünk lesz néhány fagyasztási tippre.

Az ételek fagyasztása egy fantasztikus módszere a raktározásnak, a mélyhűtőbe elpakolt dolgok sok csávából kihúzhatnak minket, amikor épp nincs időnk vagy kedvünk főzni. Persze nem mindegy, mi és hogyan kerül a jégre, hiszen a rosszul elrakott ételek akár meg is romolhatnak a fagyasztóban, ezzel tökéletesen aláásva a jövőbeli terveinket. Az ételek fagyasztásának világában különösen kemény diónak bizonyulnak a levesek, ezért most ezeket fogjuk szemügyre venni.

Így lesz tényleg finom a lefagyasztott leves, miután kiolvasztod

Mennyi levest fagyasszunk le?

Az első és legfontosabb kérdéssel akkor fogunk találkozni, amikor szemügyre vesszük az elkészült levest. Mindegy, hogy a maradékot akarjuk eltenni, vagy direkt kiszámoljuk a leves felét, a lényeg, hogy ne egy nagy adagban kerüljön a hidegre.

A kis adagokban lefagyasztott leves nemcsak a tárolást, hanem a kiolvasztást is segíti majd: csak annyit kell elővennünk, amennyire szükségünk van.

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

Nem tökéletes karantén-húsleves

Hogy mitől nem tökéletes a karantén-húsleves? Hát például attól, hogy szinte tuti nincs hozzá otthon minden, amit máskor beleraksz. Ebbe például nem jutott petrezselyemzöld, ez van. Meg ...

Miben fagyasszuk le?

Mint minden más mélyhűtős kaland esetében, itt is nagyon figyeljünk oda a felhasznált edényekre. Műanyag esetében bizonyosodjunk meg róla, hogy egyrészt jól bírja az extrém hideget, másrészt BPA mentes-e.

Üvegedények használatakor pedig szintén elengedhetetlen tényező a strapabírás: csak az edzett üvegből készült tárolók fogják túlélni a fagyasztást és felolvasztást. Nagyon fontos: az üvegeket ne töltsük teljesen tele, hanem hagyjunk egy kevés helyet a folyadéknak, mivel fagyás közben nő a térfogata.

Meddig maradhat a mélyhűtőben?

A friss levest maximum 5 napig hagyhatjuk a hűtőben, ha ennyi idő alatt nem fogy el, inkább fagyasszuk le még az ötödik nap előtt. A fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig áll el, ezután már nem lesz alkalmas a fogyasztásra.

Hogyan olvasszuk ki?

Három módszer közül választhatunk attól függően, hogy mennyi idő áll a rendelkezésünkre.

  • ha előre gondoltunk, és nem azonnal akarjuk megenni a levest, egyszerűen csak tegyük át a fagyóból a hűtőbe, és hagyjuk kb. egy éjszakán át kiolvadni
  • egy gyorsabb módszer lehet, ha a tárolót meleg vizes fürdőbe fektetjük, vigyázva arra, hogy a víz ne hatoljon az edényen belülre
  • az azonnali megoldások hívei pedig közvetlenül a tűzhelyen, egy lábasban is kiolvaszthatják a levest, türelmesen, alacsony lángon, folyamatosan kavargatva

A mikró használata nem ajánlott, mivel mind a tárolókban (főleg a műanyagban), mind a levesben kárt tehet, minőségi romlást okozhat.

Hogyan tartsuk meg az ízeket?

Az egyik legnagyobb probléma nem is a fenti szituációkból adódhat, hanem egész egyszerűen abból, hogy a kiolvasztott leves valahogy íztelenebb a frissnél. Ez elsősorban azért van, mert a levesben lévő zöldségek és más hozzávalók magukba szívják a lé ízeit. Főleg akkor, ha hosszabb ideig tároljuk a levest a fagyóban.

Könnyű megoldást jelenthet, ha a felolvasztott leveshez adunk egy kis vizet (mivel a lévesztés miatt sűrűbb lesz), ízlés szerint sót és más aromás hozzávalókat (pl. citromlé, zöldfűszerek). Ezek segítségével mind állagban, mind ízben visszaadhatjuk a levesnek eredeti pompáját.

Melyik leves fagyasztható?

Persze nem minden leves éli túl a fagyasztó hidegét: vannak olyanok, amelyek kifejezetten jól teljesítenek, míg mások nem alkalmasak erre az elrakási módszerre.

Jól fagyasztható levesek:

Nem fagyasztható levesek:

  • tésztás, rizses vagy más keményítőben gazdag leves (magukba szívják a levet)
  • tejes, tejszínes, tejfölös krémlevesek (a tejtermékek könnyen szétválnak)
  • krumplis levesek (a burgonya gumiszerű állagot vesz fel)

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több konyhai trükköt cikkeinkből:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...