Ezért ízlik jobban az étel, ha nem mi főzzük

Naponta főzöl otthon, mégis jobban esik megenni egy tál gulyáslevest vagy rántott húst akkor, ha anyukád, a nagymamád, vagy éppen egy étterem szakácsa főzte? Nem véletlenül ízlik jobban az étel akkor, ha nem mi készítjük.

Miért finomabb az étel, ha más készíti? – Erre a kérdésre már számos kutató és pszichológus kereste a választ, a Dívány cikkében pedig igencsak érdekes magyarázatot találunk arra vonatkozólag, miért mi esszük a legkevesebbet abból az ételből, amit a családnak főztünk.

Főzés közben állandóan ki vagyunk téve az ingereknek. Kezünk alatt számos alapanyag fordul meg, amit a készülő ételhez készítünk elő, elménkkel pedig folyamatosan azon gondolkodtunk, hogyan fogjuk feldolgozni az élelmiszereket, mit és milyen sorrendben használunk fel.

Ha mi főzünk, mindig kevesebbet eszünk az elkészült ételből.

Az agyunk már az étel elkészítése előtt vizionálja, mit fogunk enni, a felhasználásra előkészített hozzávalók pedig látványukkal, illatukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé legyünk éhesek és kívánósak, amikor elkészül a végeredmény. A Dívány cikke az úgynevezett habituáció jelenségével magyarázza, miért ízlik jobban az étel, ha nem mi készítjük.

A habituáció során azok az ingerek, amik gyakran és intenzíven érnek minket, egyszerűen elveszítik a hatásukat. Ezzel magyarázható például az is, miért nem érezzük egy idő után a saját parfümünk illatát.

Az agyunk – és egyúttal érzékszerveink is – hozzászoknak azokhoz az ingerekhez, amiket kapnak, így ezek már nem hatnak az újdonság erejével, kiváltképpen rövidtávon. Ezért is lehet az, hogy minden ételből az első harapás a legjobb, másnap pedig már ugyan kevésbé kívánjuk az előző napi fogást, pár hét vagy hónap elteltével újra kedvünk támad ugyanazt enni.

A másik szendvicse mindig zöldebb

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói a szendvicskészítés mentén jutottak egy hasonló megállapításra. Egy kísérletsorozat után megerősítették, hogy az emberek jobban szeretik a mások által készített szendvicsek ízét, mint a saját maguk által készítettekét, ennek oka pedig valószínűleg az, hogy amikor az emberek saját szendvicsüket készítik, több időt töltenek a szendvicsről való gondolkodással, és emiatt később kevésbé élvezik azt. A kutatók elmagyarázták, hogy az étel elfogyasztásának elképzelését követően az ember kevésbé éhezik meg később, így amikor valaki más készíti el a szendvicset, az számunkra sokkal nagyobb élvezetet nyújt, mintha mi csinálnánk.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...