Tudjuk, hogy van pár szerencsés ember, akinek gyakorlatilag vasból van a gyomra, és bármit megehet, se emésztési probléma, se puffadás, se hasfájás nem kínozza. Őket szívből irigylik azok, akik szinte minden étkezés után a mellékhelyiségben töltik a következő fél órát, illetve azok, akik masszívan küzdenek az ételintoleranciák és -allergiák garmadájával.
A nyári kánikulát az emberi szervezet alapvetően megsínyli, így emésztésünk mellett a szívünk, vérkeringésünk, agyműködésünk is, az érzékeny gyomrúak számára pedig a forróságban fogyasztott ételek extra kihívást jelenthetnek.
Mutatjuk, mik azok, amiket inkább kerüljünk el, ha nagy melegben étkezünk, és érzékeny az emésztésünk!
Őket nyugodtan eheted:
Avokádókrémes spagetti
Ez a tésztaétel nagyjából 15 perc alatt készül el. Isteni finom, izgalmas színe van és pont ezértmindenkinek a tetszését el fogja nyerni. Mindenképp érett avokádóval dolgozzunk, mert ...
Savanykás sóskafőzelék
A sóska sokak számára megosztó lehet, főleg, hogy az általános iskolai rossz menzás emlékeket idézheti. Ezzel a recepttel most jóvá tesszük a traumákat, amiket a konyhás nénik ...
Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája
A tabbouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, ezt ...
Kattintsatok a galériára a nyáron nehezen emészthető ételekért!
5 étel, amit mellőzz a kánikulában, megköszöni a gyomrod
Nehezen emészthető hüvelyesek
Bab, lencse, csicseriborsó, sárgaborsó: ebben a hőségben ritkábban kívánunk meg nehezen emészthető szárazhüvelyeseket, így aki erre érzékeny, puffadásra hajlamos, ne a 30-40 fokokban álljon neki a füstölt húsos lencsefőzeléknek vagy a kolbászos babgulyásnak!
Tipp: ha nagyon ragaszkodunk a hüvelyeshez, készüljön nyáron mondjuk aprószemű, konzervlencsés hideg saláta, vagy válasszuk a jóval könnyebben emészthető vöröslencsét!
Csípős, erős fűszerek
Nyáron a bélrendszert irritáló fűszeres, pikáns, csípős fűszerek, ételek kerülendők: ilyenkor alapból fogékonyabbak lehetünk a hasmenésre, hiszen az ételfertőzések is gyakoribbak. Meg amúgy is, ki vágyna ezen fűszerek melegítő hatására a nagy kánikulában?
Tipp: inkább a friss, emésztésbarát zöldfűszerekre voksoljunk, de azokból bármennyi jöhet, így a kapor, borsikafű, petrezselyem, tárkony, bazsalikom, koriander, rozmaring és a kakukkfű is!
Tipp: nyáron a sóval is bánjunk csínján!
Vöröshúsok, nehéz húsételek / túlzott húsfogyasztás
Marhahús, disznóhús, csülök, oldalas, belsőségek, nehéz, zsíros (magyaros) húsételek: talán nem nagy újdonság, hogy ezek finoman szólva is nagy súlyt pakolnak az emésztésünkre, hiszen a túlzott fehérjebevitel eleve terheli a májat, így aki bélproblémákkal küzd, inkább maradjon a szárnyasoknál, grillezésnél, és zöldségekkel kombinálja őket, ha lehet.
Tipp: alapvetően jó tanács kánikulában kevesebb húst fogyasztani, higgyétek el, jóval könnyebben megy majd a nap, ha egy laza tökfőzeléket esztek ebédre, és nem egy tál marhapörköltet.
Tejtermékek
Mivel közel 40 fokok vannak, nem meglepő, hogy minden, ami tejes vagy tejterméket tartalmaz, az hamarabb megromlik, szóval ha fogékonyak vagyunk ételmérgezésre, meg alapvetően érzékeny a gyomrunk, ilyenkor inkább ne a tejes kakaót vagy turmixot, a sajtos szendvicset vagy a túrós tésztát válasszuk nyaraláskor, ha svédasztalnál reggelizünk vagy étterembe megyünk. Ki tudja, mennyire frissek.
Tipp: a főzelékek habarását is elkerülhetjük, ha önmagukkal sűrítjük őket, vagy vegán alternatívákkal!
Olajban sült fogások
A végére hagytuk a legfinomabbakat, és ezáltal a legszomorúbbat: tudjuk, hogy nincsen nyár lángos meg kabátos hús és rántott sajt nélkül, de ha gyomorproblémáink vannak, és hasfájósak vagyunk, abszolút felejtősek. Gondoljunk csak bele, mennyivel jobban illene az őszi-téli időszakhoz a forró olajban kelt tészta tejföllel és sajttal, mint a nyárhoz, amikor egy saláta vagy krémleves a legideálisabb?
Tipp: ha nagyon kívánjuk, süssük a lángost vagy a rántott húst sütőben!
Még több nyári tipp: