Egy étel, amiért a szegények és a királyok is ugyanúgy rajongtak - tudj meg többet az imádott pizzádról!

Egy monda szerint a pizzát egy szegény vándornak és az őt vendégül látó, jószívű asszonynak köszönhetjük. Egy biztos: a királyok is örömmel falatozták.

Te ismersz olyan embert, aki nem szereti a pizzát? Mi nem, de annak ellenére, hogy a pizzát mindenki örömmel falatozza, az eredetéről, a történetéről szinte semmit nem tudunk.

Pizza az ókorban

Egy népszerű magyarázat szerint a pizza neve a picea szóból eredeztethető, ami az ókori Rómában a kemencében sütött kenyérlepényt jelentette. Mások szerint a latin pincere szóra vezethető vissza, ami összegyúrnit jelent.

Jamie Oliver pizzája

Jamie szerint a pizza nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség rá, hogy túl sok mindennel megpakoljuk, mert akkor lesz a legfinomabb, ha kevés, de jó minőségű ...

Az egyik legelterjedtebb történet szerint ma nem ismernénk a pizzát, ha egy szegény vándor, nem kér segítséget egy idős asszonytól. Történt egyszer, hogy egy ágról szakadt vándor szállásért és élelemért kopogtatott be egy olasz falu házának ajtaján. Mivel a kenyértészta még csak kelt, a gazdasszony kenyérlepényt sütött ki, amire azt pakolt, amit otthon talált: zöldségeket, paradicsomot, valamint sajtot, és megalkotta a világ egyik legkedveltebb ételét, a pizzát.

Eredeti nápolyi pizza alaptészta

A párom Nápolyban elvégzett egy elég neves pizzatanfolyamot. A recept az eredeti nápolyi pizzarecept. Nyilván pozitívum, ha valaki kemencében ki tudja sütni őket, úgy kapja meg a pizza az ...

Egy másik monda szerint az olasz katonák vitték haza Palesztinából alepénykenyérreceptjét, ami valójában a macesz volt. A pizza eredetének harmadik, szintén kevésbé mesés története a görögökhöz kapcsolódik, akik Dél-Olaszországban éltek, ahol meghonosították a pizzát. A görögök mellett más nemzetek is ismerték a pizzát: Vergilius Aineiasz című művében ír először a pizzához hasonló ételről, de Pompei-ben is találtak pizzaszerű ételt, és Egyiptomban, ahol az uralkodók születésnapjára fűszeres kenyérféléket készítettek, továbbá Babilóniában is szerették, amiről Hérodotosz is írt. Bár akkoriban még egészen másként készítették, az őspizza már Krisztus előtt a 3. században is létezett.

Margherita királyné tiszteletére sütött pizza

Az 1800-as évekig a pizzát Európában még nem paradicsomos alappal, hanem tejföllel, zsírral kenték meg. A paradicsomot hiába ismerték már a 16. században, akkoriban még mérgezőnek tartották, így először Nápolyban kezdték el használni, ezután lett csak a pizzák nélkülözhetetlen alapja. Néhány száz éve a pizzát előszeretettel árultak az utcán, amit a szegényebb rétegek ettek.

Az első pizzéria 1780-ban nyílt meg, Pizzeria Pietro (ma Pizzeria Brandi) néven, majd a klasszikus, beülős éttermi változat Antica Pizzeria néven a 19. század elején, 1830-ban fogadta a vendégeit. Utóbbi érdekessége, hogy az étterem a mai napig működik a Via Port’Alba 18. szám alatt.

A ma ismert pizzát Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki a Pizzeria Brandi, ma is működő sütödéjében dolgozott. Ő készítette el Savoia I. Umberto király, valamint Margherita di Savoia királyné látogatására a világ első Margherita pizzáját. A neves pizza 1889-ben az olaszok színeiben pompázott: zöld bazsalikommal, fehér mozzarellával és piros paradicsommal a tetején.

Házi sonkás-háromhagymás pizza

Anyukámék disznót vágtak, és kaptunk kóstolóba egy kis füstölt házi sonkát. Egy kevéske volt még belőle, így jött az ötlet, legyen belőle pizza feltét. Akár húsvét utáni ...

Nem Olaszországban volt a legnépszerűbb

Bár logikus lenne azt gondolnunk, hogy ezután egész Olaszországban gyorsan elterjedt a pizza, azonban ez csak egy nagy kitérő után valósult meg. A 18-19. században az Amerikában letelepedett szegény dél-olaszok vitték magukkal a pizza receptjét. A 20. század elején Gennario Lombardi New Yorkban megnyitotta az első pizzéria kapuját, és az étel végül Amerikából indult el a népszerűség útján. Európában a ’60-as, Olaszországban csak a ’70-es évek végére lett népszerű.

Amíg a Margheritát olasz, addig a Hawaii pizzát egy amerikai görög férfi, Sam Panopoulos alkotta meg. A paradicsomos alapú, sonkás-ananászos tészta receptje 1962-ben Ohio-ban született meg, a Hawaii hamburger után szabadon.

Ananászos kemencés pizza

A kemencénk megépítése után több más pizzával együtt az elsők között készült el ez a sonkás ananászos pizza. Ez a hőmérséklet amit a kemencével el lehet érni, kiválóan alkalmas ...

Persze, ebben sincs teljes egyetértés, ugyanis mások szerint a Hawaii pizzát a németek találták fel egy 1950-ben készült ételük után. Akármelyik történet is rejti magában az igazságot, a kelt tésztából készült, korong alakú, feltéttel megpakolt tésztát a legtöbben az olaszoknak tulajdonítjuk, és nekik rebegünk hálát, miközben az olvadó sajttal díszített szeletekkel a szánk felé közelítünk.

Ezeket olvastad már?

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...