Ha csokiról van szó, mindenkinek megvannak a maga preferenciái, ám csak egyetlen típus van, amiről tudományosan bizonyították, hogy pozitív egészségügyi hatásai is vannak amellett, hogy finom, és ez nem más, mint az étcsokoládé. Most egy friss kutatás pedig egy olyan jótékony hatását fedezte fel az étcsokinak, amit eddig nem ismertünk: eszerint az étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Váratlannak tűnhet a felfedezés, ezért utánanéztünk, milyen kapcsolatot találtak a kutatók.
Mit állapított meg a kutatás?
A The BMJ december 4-i számában megjelent tanulmány három hosszú távú vizsgálat, a Nurses' Health Study, a Nurses' Health Study II és a Health Professionals Follow-Up Study adatait elemezte. E korábbi tanulmányok keretében a résztvevők 25 éven keresztül négyévente válaszoltak kérdőívekre arról, hogy mit ettek.
A kutatók azt találták, hogy a közel 192 ezer ember közül, akik azt mondták, hogy fogyasztanak csokoládét, azoknál, akik hetente legalább ötször 30 gramm csokoládét fogyasztottak, 10 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata azokhoz képest, akik azt mondták, hogy ritkán vagy soha nem esznek csokoládét.
Amikor a kutatók a csokoládéfajtákat hasonlították össze, azt találták, hogy nem csökkent jelentősen a cukorbetegség kockázata azoknál az embereknél, akik azt mondták, hogy a tejcsokoládét részesítik előnyben. Ezzel szemben azoknál, akik hetente legalább ötször 30 gramm étcsokoládét fogyasztottak, 21 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ráadásul náluk súlygyarapodást sem figyeltek meg, ellentétben azokkal, akik inkább tejcsokoládépártiak voltak.
A csokoládé nem emeli meg a vércukorszintet?
Dehát a csokoládéban sok cukor van! – gondolhatnánk jogosan. A gyors válasz: de lehet. Azonban a cukor mennyisége és annak valószínűsége, hogy a csokoládé jelentősen megemeli az ember vércukorszintjét, általában attól függ, hogy milyen típusú csokoládéról van szó. Az étcsokoládé általában több kakaószárazanyagot és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. Ez azt jelenti, hogy az étcsokoládénak alacsonyabb a glikémiás indexe, így kevésbé valószínű, hogy hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz.
A tejcsokoládé magasabb cukortartalma és alacsonyabb kakaótartalma így "gyorsabb és jelentősebb" vércukorszint-emelkedést okozhat.
Nem csak a cukortartalomban tér el az ét a többi csokifajtától. Az étcsokoládé nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, különösen katechineket és epikatekineket, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ezek a vegyületek javíthatják az inzulinérzékenységet, fokozhatják a véráramlást és csökkenthetik az oxidatív stresszt, amelyek mind szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek csökkentésében.
Más tanulmányok is alátámasztják az étcsokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Az év elején közzétett tanulmány szerint az étcsokoládé „szignifikánsan összefügg” a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával. Egy másik kutatás szerint az étcsokoládéban található flavanolok (a flavonoidok egy fajtája) védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen, és még az agyi teljesítményt is fokozhatják.
Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a Diabetes Care című szaklapban tavaly közzétett randomizált, kontrollált vizsgálat nem mutatta ki a kakaófogyasztásnak a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára vagy megelőzésére kifejtett hatását.
A legutóbbi tanulmány, amely szignifikánsabb eredményt talált az étcsokoládé és a cukorbetegség kockázata között, szintén a résztvevők bevallásán alapult, és vannak olyan szakértők, akik szerint az emberek elfelejthetik vagy rosszul is emlékezhetnek arra, hogy mit ettek, így nem feltétlenül megbízhatóak az eredmények.
Ezek az új eredmények ígéretesek, de mindenképp további kutatásokra van szükség.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a mértékletesség itt is kulcsfontosságú. Az étcsokoládé kalóriadús, és gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot és zsírokat, amelyek túlzott fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez.
Azt is érdemes hozzátenni, hogy a csokoládé, még ha ét is, önmagában nem fogja megakadályozni a cukorbetegség kialakulását. Attól, hogy az egészségtelen étrendet egy kis étcsokoládéval próbálná ellensúlyozni az ember, nem fog csökkenni a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy kiegyensúlyozott, sok zöldséget, egészséges zsírokat, megfelelő fehérjét magába foglaló étrend és aktív életmódot nagyobb valószínűséggel járul hozzá a hosszú távú egészséghez.
Hasonlóan érdekes tartalmak itt: