Egy gyakori betegség kialakulását előzheti meg az étcsokoládé

Hoztunk egy újabb érvet, miért érdemes rendszeresen étcsokit majszolnod!

Ha csokiról van szó, mindenkinek megvannak a maga preferenciái, ám csak egyetlen típus van, amiről tudományosan bizonyították, hogy pozitív egészségügyi hatásai is vannak amellett, hogy finom, és ez nem más, mint az étcsokoládé. Most egy friss kutatás pedig egy olyan jótékony hatását fedezte fel az étcsokinak, amit eddig nem ismertünk: eszerint az étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Váratlannak tűnhet a felfedezés, ezért utánanéztünk, milyen kapcsolatot találtak a kutatók.

Étcsokoládé
Kiderült, az étcsoki segíthet megelőzni ezt a gyakori betegséget

Mit állapított meg a kutatás?

A The BMJ december 4-i számában megjelent tanulmány három hosszú távú vizsgálat, a Nurses' Health Study, a Nurses' Health Study II és a Health Professionals Follow-Up Study adatait elemezte. E korábbi tanulmányok keretében a résztvevők 25 éven keresztül négyévente válaszoltak kérdőívekre arról, hogy mit ettek.

A kutatók azt találták, hogy a közel 192 ezer ember közül, akik azt mondták, hogy fogyasztanak csokoládét, azoknál, akik hetente legalább ötször 30 gramm csokoládét fogyasztottak, 10 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata azokhoz képest, akik azt mondták, hogy ritkán vagy soha nem esznek csokoládét.

Étcsokis cornflakes-szelet

Ha egy igazán tömör vegán süteményt keresel, akkor ez a finomság a legjobb amit választhatsz! Gyors, kevés hozzávalós, sütés nélküli, ráadásul hihetetlen finom! Tökéletes példa ...

Amikor a kutatók a csokoládéfajtákat hasonlították össze, azt találták, hogy nem csökkent jelentősen a cukorbetegség kockázata azoknál az embereknél, akik azt mondták, hogy a tejcsokoládét részesítik előnyben. Ezzel szemben azoknál, akik hetente legalább ötször 30 gramm étcsokoládét fogyasztottak, 21 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ráadásul náluk súlygyarapodást sem figyeltek meg, ellentétben azokkal, akik inkább tejcsokoládépártiak voltak.

A csokoládé nem emeli meg a vércukorszintet?

Dehát a csokoládéban sok cukor van! – gondolhatnánk jogosan. A gyors válasz: de lehet. Azonban a cukor mennyisége és annak valószínűsége, hogy a csokoládé jelentősen megemeli az ember vércukorszintjét, általában attól függ, hogy milyen típusú csokoládéról van szó. Az étcsokoládé általában több kakaószárazanyagot és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé. Ez azt jelenti, hogy az étcsokoládénak alacsonyabb a glikémiás indexe, így kevésbé valószínű, hogy hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz.

A tejcsokoládé magasabb cukortartalma és alacsonyabb kakaótartalma így "gyorsabb és jelentősebb" vércukorszint-emelkedést okozhat.

Nem csak a cukortartalomban tér el az ét a többi csokifajtától. Az étcsokoládé nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, különösen katechineket és epikatekineket, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezek a vegyületek javíthatják az inzulinérzékenységet, fokozhatják a véráramlást és csökkenthetik az oxidatív stresszt, amelyek mind szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek csökkentésében.

Más tanulmányok is alátámasztják az étcsokoládé egészségre gyakorolt pozitív hatásait.  Az év elején közzétett tanulmány szerint az étcsokoládé „szignifikánsan összefügg” a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával. Egy másik kutatás szerint az étcsokoládéban található flavanolok (a flavonoidok egy fajtája) védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen, és még az agyi teljesítményt is fokozhatják.

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a Diabetes Care című szaklapban tavaly közzétett randomizált, kontrollált vizsgálat nem mutatta ki a kakaófogyasztásnak a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára vagy megelőzésére kifejtett hatását.

A legutóbbi tanulmány, amely szignifikánsabb eredményt talált az étcsokoládé és a cukorbetegség kockázata között, szintén a résztvevők bevallásán alapult, és vannak olyan szakértők, akik szerint az emberek elfelejthetik vagy rosszul is emlékezhetnek arra, hogy mit ettek, így nem feltétlenül megbízhatóak az eredmények.

Ezek az új eredmények ígéretesek, de mindenképp további kutatásokra van szükség.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a mértékletesség itt is kulcsfontosságú. Az étcsokoládé kalóriadús, és gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot és zsírokat, amelyek túlzott fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a cukorbetegség kockázatának növekedéséhez.

Azt is érdemes hozzátenni, hogy a csokoládé, még ha ét is, önmagában nem fogja megakadályozni a cukorbetegség kialakulását. Attól, hogy az egészségtelen étrendet egy kis étcsokoládéval próbálná ellensúlyozni az ember, nem fog csökkenni a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy kiegyensúlyozott, sok zöldséget, egészséges zsírokat, megfelelő fehérjét magába foglaló étrend és aktív életmódot nagyobb valószínűséggel járul hozzá a hosszú távú egészséghez.

Forrásunk volt.


Hasonlóan érdekes tartalmak itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...