4 kedvencünk, amit egészségtelennek hittünk, pedig nem azok

Szinte napról napra jelennek meg újabb és újabb tanulmányok arról, hogy mely alapanyagok egészségesek, és melyek tesznek rosszat nekünk – ráadásul ezek gyakran ellent is mondanak egymásnak. Nem is csoda tehát hogy tanácstalanok vagyunk, pedig nincs más dolgunk, mint megnézni a puszta tényeket!

Azt már szinte mindenki magabiztosan fújja, hogy a különböző feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek, csak úgy, mint a túl cukros és túl sós ételek, a telített zsírsavak, valamint a fehér liszttel készült ételek. Az egészséges és bátran fogyasztható ételek csoportjába tartoznak ugyanakkor a friss zöldségek, – mértékkel – a friss gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a telítetlen zsírsavak – csak hogy néhány példát hozzunk.

Az étcsoki is tud egészséges lenni, sőt!

Van azonban jó pár olyan egészségtelennek mondott étel, amelyekkel kapcsolatban azért nagy a bizonytalanság. Nézzük, melyek ezek!

Tojás

Rengetegen kerülik ezt a szuper alapanyagot, mondván, magas a koleszterintartalma. Ám összességében a tojás igenis egészséges étel, megfelelő mennyiségben fogyasztva. Telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jót tesznek a szemnek és a memóriának.

Azok számára pedig, akik nem fogyasztanak húst, remek teljes értékű fehérjeforrás is.

Kávé

Tény, hogy este, illetve késő délután nem jó ötlet fogyasztani, hiszen álmatlanságot okoz. Ugyanakkor a kávé, valamint a benne található koffein mérsékelt mennyiségben fogyasztva kifejezetten egészséges is lehet. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, és fellép a rák kialakulása ellen is. Viszont kerüljük a zsíros tejjel és cukorral való ízesítését!

Mogyoróvaj

A figyelmeztetések szerint a mogyoróvaj túl sok transzzsírt tartalmaz, ugyanakkor az organikus, cukor- és édesítőszer-mentes változat igenis egészséges! Kisebb mennyiségben egyáltalán nem tesz rosszat, sőt: gazdag E-vitaminban, magnéziumban, vasban, szelénben és B5-vitaminban is. Ráadásul fehérjeforrásnak sem utolsó!

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Céklás-étcsokis brownie

Zöldséggel dúsítani a csokis süteményeket azért remek megoldás, mert a jócskán lejjebb tornázhatjuk vele a süti zsír- és szénhidráttartalmát, miközben a rosttartalmat pedig ...

(Ét)csokoládé

Az édesszájúak most örülni fognak: naponta egy kisebb mennyiségű, jó minőségű étcsokoládé kifejezetten jót tesz a szervezetnek! Antioxidáns-tartalma és a benne található hangulatjavító vegyületek miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több életmód itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...