Azt már szinte mindenki magabiztosan fújja, hogy a különböző feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek, csak úgy, mint a túl cukros és túl sós ételek, a telített zsírsavak, valamint a fehér liszttel készült ételek. Az egészséges és bátran fogyasztható ételek csoportjába tartoznak ugyanakkor a friss zöldségek, – mértékkel – a friss gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a telítetlen zsírsavak – csak hogy néhány példát hozzunk.
Van azonban jó pár olyan egészségtelennek mondott étel, amelyekkel kapcsolatban azért nagy a bizonytalanság. Nézzük, melyek ezek!
Tojás
Rengetegen kerülik ezt a szuper alapanyagot, mondván, magas a koleszterintartalma. Ám összességében a tojás igenis egészséges étel, megfelelő mennyiségben fogyasztva. Telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jót tesznek a szemnek és a memóriának.
Azok számára pedig, akik nem fogyasztanak húst, remek teljes értékű fehérjeforrás is.
Kávé
Tény, hogy este, illetve késő délután nem jó ötlet fogyasztani, hiszen álmatlanságot okoz. Ugyanakkor a kávé, valamint a benne található koffein mérsékelt mennyiségben fogyasztva kifejezetten egészséges is lehet. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, és fellép a rák kialakulása ellen is. Viszont kerüljük a zsíros tejjel és cukorral való ízesítését!
Mogyoróvaj
A figyelmeztetések szerint a mogyoróvaj túl sok transzzsírt tartalmaz, ugyanakkor az organikus, cukor- és édesítőszer-mentes változat igenis egészséges! Kisebb mennyiségben egyáltalán nem tesz rosszat, sőt: gazdag E-vitaminban, magnéziumban, vasban, szelénben és B5-vitaminban is. Ráadásul fehérjeforrásnak sem utolsó!
(Ét)csokoládé
Az édesszájúak most örülni fognak: naponta egy kisebb mennyiségű, jó minőségű étcsokoládé kifejezetten jót tesz a szervezetnek! Antioxidáns-tartalma és a benne található hangulatjavító vegyületek miatt érdemes rendszeresen fogyasztani.
Szerző: Szabó Anna
Még több életmód itt: