Így süthetsz tökéletes, hatlapos Eszterházy-tortát

A klasszikus süteményeket mindig nagy viták övezik, és nincs ez másként az Eszterházy-torta esetében sem. Hány lapja van? Dióval készül vagy mandulával? A cikkből minden kiderül.

Mi az igazi, eredeti, hamisítatlan Eszterházy-torta titka? Nos, miközben ezt próbáltam kideríteni, több ellentmondásba is beleakadtam, kissé eltévedtem a hagyományos magyar sütemények labirintusában. De úgy tűnik, ezzel nem vagyok egyedül: a szerkesztőségben is kisebb vita alakult ki, amikor azt próbáltuk például eldönteni, hogy milyen olajos mag adja az Eszterházy-torta alapját. Vajon kinél van az igazság? És számít egyáltalán?

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

Légies piskóta: de mivel?

A legtöbb Eszterházy, amit manapság a cukrászdákban beszerezhetünk, dióval készülnek. Az otthoni verziók is inkább ezt a magot veszik elő, ugyanis jóval olcsóbb, mint a mandula. Talán ennek is tudható be, hogy a közemlékezetben a piskóta diós ízűként van jelen.

Azonban az eredeti recept szerint a torta bizony mandulával készül, még akkor is, ha ez sokaknak nagy meglepetést okoz.

De tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy melyik mag kerül a tésztába, a lényeg inkább magán a technikán van. A habosra vert tojásfehérjéket óvatosan össze kell forgatnunk a darált dióval/mandulával, majd vékony lapokat kell sütnünk a masszából. Készíthetünk négy nagyobbat, de hat kisebbet is.

Lágy krém

Ne higgyünk a nosztalgiának: ez sokszor megszépíti az amúgy szomorkás emlékeket is. Például, ha az él a fejünkben, hogy az Eszterházy-torta lapjai között tömény vajas krém lapul, akkor nagyot tévedünk.

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

A hagyományos sütemény tölteléke inkább félúton helyezkedik el egy cukrászkrém és egy vajas krém között: az alapját sűrű, tojásos, főzött sodó adja, amit hűtés után vajjal keverünk krémesre. Opcionálisan kiegészíthetjük mandulaaromával vagy alkohollal is.

A kötelező külső elemek

Amennyire kérdéses a torta belseje, olyan egyértelmű mindenki számára, hogyan is fest kívülről egy valamirevaló Eszterházy. A tetején csokoládés pókháló, az oldalán pirított mandulaforgács: ezek nélkül el sem lehetne képzelni a süteményt.

Süssünk Eszterházy-tortát!

Hozzávalók a piskótához:

6 db tojásfehérje, 1 csipet só, 200 g cukor, 1 citromból nyert citromhéj, 200 g mandulaliszt

Hozzávalók a krémhez:

6 db tojássárgája, 80 g cukor, 25 g kukoricakeményítő, 2.5 dl tej, 2 csepp mandulaaroma, 200 g vaj

Hozzávalók az összeállításhoz:

10 dkg mandulapehely, 12 g mandula (12 db), 0.5 dl víz, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 40 g étcsokoládé

A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz. A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk. 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.

A krémhez a tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel. Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta. A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.

Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz. Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.

Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát. A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre. Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát. A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízletes recept:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...