Így süthetsz tökéletes, hatlapos Eszterházy-tortát

A klasszikus süteményeket mindig nagy viták övezik, és nincs ez másként az Eszterházy-torta esetében sem. Hány lapja van? Dióval készül vagy mandulával? A cikkből minden kiderül.

Mi az igazi, eredeti, hamisítatlan Eszterházy-torta titka? Nos, miközben ezt próbáltam kideríteni, több ellentmondásba is beleakadtam, kissé eltévedtem a hagyományos magyar sütemények labirintusában. De úgy tűnik, ezzel nem vagyok egyedül: a szerkesztőségben is kisebb vita alakult ki, amikor azt próbáltuk például eldönteni, hogy milyen olajos mag adja az Eszterházy-torta alapját. Vajon kinél van az igazság? És számít egyáltalán?

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

Légies piskóta: de mivel?

A legtöbb Eszterházy, amit manapság a cukrászdákban beszerezhetünk, dióval készülnek. Az otthoni verziók is inkább ezt a magot veszik elő, ugyanis jóval olcsóbb, mint a mandula. Talán ennek is tudható be, hogy a közemlékezetben a piskóta diós ízűként van jelen.

Azonban az eredeti recept szerint a torta bizony mandulával készül, még akkor is, ha ez sokaknak nagy meglepetést okoz.

De tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy melyik mag kerül a tésztába, a lényeg inkább magán a technikán van. A habosra vert tojásfehérjéket óvatosan össze kell forgatnunk a darált dióval/mandulával, majd vékony lapokat kell sütnünk a masszából. Készíthetünk négy nagyobbat, de hat kisebbet is.

Lágy krém

Ne higgyünk a nosztalgiának: ez sokszor megszépíti az amúgy szomorkás emlékeket is. Például, ha az él a fejünkben, hogy az Eszterházy-torta lapjai között tömény vajas krém lapul, akkor nagyot tévedünk.

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

A hagyományos sütemény tölteléke inkább félúton helyezkedik el egy cukrászkrém és egy vajas krém között: az alapját sűrű, tojásos, főzött sodó adja, amit hűtés után vajjal keverünk krémesre. Opcionálisan kiegészíthetjük mandulaaromával vagy alkohollal is.

A kötelező külső elemek

Amennyire kérdéses a torta belseje, olyan egyértelmű mindenki számára, hogyan is fest kívülről egy valamirevaló Eszterházy. A tetején csokoládés pókháló, az oldalán pirított mandulaforgács: ezek nélkül el sem lehetne képzelni a süteményt.

Süssünk Eszterházy-tortát!

Hozzávalók a piskótához:

6 db tojásfehérje, 1 csipet só, 200 g cukor, 1 citromból nyert citromhéj, 200 g mandulaliszt

Hozzávalók a krémhez:

6 db tojássárgája, 80 g cukor, 25 g kukoricakeményítő, 2.5 dl tej, 2 csepp mandulaaroma, 200 g vaj

Hozzávalók az összeállításhoz:

10 dkg mandulapehely, 12 g mandula (12 db), 0.5 dl víz, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 40 g étcsokoládé

A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz. A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk. 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.

A krémhez a tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel. Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta. A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.

Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz. Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.

Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát. A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.

Az Eszterházy-torta receptjéért kattints a képre!

A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre. Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát. A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ízletes recept:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...