3 magyar sütemény szerepel a világ legjobb desszertjei között

Büszkék lehetünk a magyar cukrászat remekeire, három ismert desszertünk ugyanis nem akármilyen listán ért el kiemelkedő eredményeket.

Nem akármilyen listára került fel három ikonikus magyar sütemény. A CNN Travel egyik újságírója, Rose Smith 9 éven át járta a világot a legjobb édességek után kutatva. 2018-as, a világ legjobb süteményeiről szóló anyagát most frissítették, az 50-es listában pedig nekünk, magyaroknak is kiemelt helyek jutottak.

A világ legfinomabb édességeit összegyűjtő listán a franciák, valamint az amerikaik remekeltek, mindkét országnak 6-6 desszertje szerepel a legjobbak között. Az olaszok csakugyan három finomsággal, a cannolival, a főzött fagylalttal és a tiramisuval jutottak élvonalba, de mi magyarok is három süteménnyel:

  • az Eszterházy-tortával
  • a (hó)kiflivel
  • és a Rigó Jancsival

büszkélkedhetünk, ezek a desszertjeink ugyanis világraszóló hírnevet szereztek a CNN cikke által. Az Eszterházy-tortáról a CNN gyűjtésében úgy írnak, mint az Osztrák-Magyar Monarchia idején született krémes és édes süteményről, ami Bécstől Budapesten át még Szarajevó cukrászdáiban is feltűnik.

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Rigó Jancsi a Nosalty konyhájából

A magyar cukrászat egyik klasszikus süteménye a pákozdi születésű cigányprímásról kapta  a nevét, aki egy belga hercegtől szerette el milliomos feleségét. A csupacsoki desszertet ...

A legfinomabb hókifli

Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!

A hókiflinél egy kicsit félre lettek vezetve az olvasók, a CNN gyűjtésében ugyanis, bár a szerző eredetileg a lekvárral töltött hókiflire utalt - legalábbis ez derül ki a leírásból - , a képen nem az említett finomság szerepel, és a süteményt is csak kifliként nevezi meg. Ezzel szemben a Rigó Jancsinál részletes leírást olvashatunk a puha csokis piskótáról, a süteményt még különlegesebbé tévő kajszibarackról és a könnyed, légies csokikrémről.


Ezek a süteményes témák is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...