Eszméletlen piros csirkét sütöttünk, és azt is eláruljuk, mivel fűszereztük

Dél-Amerika és Mexikó egyik legszínesebb fűszerével készítettünk csirkecombokat, és egy maradékmentő ötletet is hoztunk!

Aki látott már tökéletesen piros csirkét receptfotón, annak valószínűleg ismernie kéne az achiotét, a lantin, mexikói, karibi konyha egyik elengedhetetlen, színpompás fűszerét, mely mára ugyanolyan kedvelt lett Amerikában és a Fülöp-szigeteken. Egy szőrös burokban sok kicsi barnáspiros mag, így néz ki, nagyon hasonlóan, mint a helyettesítőként használható annatto. Őrölve, fűszerolajként és pasztában is kaphatóak. Egy nagyon elterjedt ételízesítőkocka, a Sazón fő alkotói. Ilyet itthon nem találtam, de egy másik nagyon ismert terméket ti is beszerezhettek a nagy ázsiai vagy más kisebb fűszerboltban.

Achiotés csirkés tortilla - recept itt!

Így vedd

Az orleánfa termése frissen és szárítottan a legkiválóbb. Minél pirosabb, annál jobb a minősége, ha már kezd barnába fordulni, akkor az aromája is elillan. A legjobb így, pirosan, magként vásárolni, de nálunk ez nem olyan egyszerű. Kapható por és fűszerolaj formájában, és készítenek belőle pasztát, amit, mint egy csinosan csomagolt szappant vásárolhatunk meg. Szerintem ez a legcélravezetőbb formátuma. Ebben már benne van egy csomó íz, például az ecet savanyúsága és a fokhagyma pikantériája, de tovább fűszerezni ér!

Achiotés piros csirke - recept itt!

Így használd

Leggyakrabban sertéshúst fűszereznek vele, de mára talán a csirke vette át a hatalmat, illetve nagyszerű csirkeszárnnyal, marhahússal, hallal és vegán étrendbe beilleszthető tofupácoláshoz is. A lényeg a marinálás! Egy éjszakára mindenképpen érdemes achiote-s pasztába vagy olajba áztatni az elkészítésre szánt alapanyagot.

Achiotés piros csirke - recept itt!

Fűszerolaj és paszta otthon

Ha valaki mégis kap achiote- vagy annattomagot, és nem használja fel rögtön az egészet, akkor a biztos tartósítás érdekében a maradékot érdemes:

  • dupla mennyiségű olajban felforralni, 10 percig lassú tűzön tovább forralni, majd leszűrni, és a következő felhasználásig hűtőben tárolni - megszínezhetjük vele a rizst, a burgonyát, a polentát, és húspácokba is használhatjuk
  • vagy készítsünk belőle pasztát keserű narancslével, citromlével, fokhagymával, ecettel, tequilával és olyan fűszerekkel, mint: oregáno, római kömény, pimento- és sima bors, szegfűszeg
  • ha nincs achiote semmilyen formában a konyhánkban, használjuk ezt az összeállítást: 1 1/2 ek fűszerpaprika, 1 ek ecet, 3/4 tk oregáno, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 tk római kömény
Achiotés piros csirke - recept itt!

Csirke anchiote

Szószosan, grillezve vagy ropogósra sütve?Ez az első kérdés. A második pedig az, hogy szegfűszeggel és fahéjjal vagy mexikóiasan paradicsommal, chilivel és hagymával jöjjön? Mindenki a saját, éppen akkori kedve szerint dönthet. Grillezőm nincs, tehát maradt a sütés és a pirítás. Sajnos így nem lett olyan nagyon piros, de az íze megérte. A karácsony pedig még odébb van, mondjuk nem annyira, de inkább a yukatán ízvilágra szavaztam. A marinádhoz pasztát tudtam beszerezni, amit olívaolajban fűszerekkel, paradicsomosan turmixoltam össze. Ebbe a pácba került a csirke a hűtőbe egy éjszakára, hogy másnap kétszeri utánkenéssel, burgonyaágyon szépen megpiruljon a sütőben.

Achiotés csirkemelles tortilla - recept itt!

Maradékmentés mexikói módra

Másnap tortillába, tacoba tehetjük a megmaradt, felcsíkozott húst. Ízlés szerint guacamoléval, vagy csak egy-két szelet avokádóval, fehér friss sajttal, salátalevelekkel, lilahagymával, korianderrel, és aki a csípőset szereti, egy kis chiliszósszal. Ha jó kiadós fogást szeretnénk tálalni, tegyünk mellé egy adag rizst, vörösbabot, vagy szószt és friss paradicsomsalsát.

+1 ötlet:

Ha unjátok már a sok sütőtökös-pókhálós sütit és a boszorkányujjakat, Halloweenkor készítsetek tűzpiros csirkét szupererős chiliszósszal!

Jövő héten azért megpróbállak meggyőzni titeket a superfood sütőtök előnyeiről három új fogással, ha mégis megláttok egy csodaszép darabot a zöldségesnél vagy a piacon, legyen milyen új recepthez nyúlnotok!

Ez is érdekelhet még!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...