Aki látott már tökéletesen piros csirkét receptfotón, annak valószínűleg ismernie kéne az achiotét, a lantin, mexikói, karibi konyha egyik elengedhetetlen, színpompás fűszerét, mely mára ugyanolyan kedvelt lett Amerikában és a Fülöp-szigeteken. Egy szőrös burokban sok kicsi barnáspiros mag, így néz ki, nagyon hasonlóan, mint a helyettesítőként használható annatto. Őrölve, fűszerolajként és pasztában is kaphatóak. Egy nagyon elterjedt ételízesítőkocka, a Sazón fő alkotói. Ilyet itthon nem találtam, de egy másik nagyon ismert terméket ti is beszerezhettek a nagy ázsiai vagy más kisebb fűszerboltban.
Így vedd
Az orleánfa termése frissen és szárítottan a legkiválóbb. Minél pirosabb, annál jobb a minősége, ha már kezd barnába fordulni, akkor az aromája is elillan. A legjobb így, pirosan, magként vásárolni, de nálunk ez nem olyan egyszerű. Kapható por és fűszerolaj formájában, és készítenek belőle pasztát, amit, mint egy csinosan csomagolt szappant vásárolhatunk meg. Szerintem ez a legcélravezetőbb formátuma. Ebben már benne van egy csomó íz, például az ecet savanyúsága és a fokhagyma pikantériája, de tovább fűszerezni ér!
Így használd
Leggyakrabban sertéshúst fűszereznek vele, de mára talán a csirke vette át a hatalmat, illetve nagyszerű csirkeszárnnyal, marhahússal, hallal és vegán étrendbe beilleszthető tofupácoláshoz is. A lényeg a marinálás! Egy éjszakára mindenképpen érdemes achiote-s pasztába vagy olajba áztatni az elkészítésre szánt alapanyagot.
Fűszerolaj és paszta otthon
Ha valaki mégis kap achiote- vagy annattomagot, és nem használja fel rögtön az egészet, akkor a biztos tartósítás érdekében a maradékot érdemes:
- dupla mennyiségű olajban felforralni, 10 percig lassú tűzön tovább forralni, majd leszűrni, és a következő felhasználásig hűtőben tárolni - megszínezhetjük vele a rizst, a burgonyát, a polentát, és húspácokba is használhatjuk
- vagy készítsünk belőle pasztát keserű narancslével, citromlével, fokhagymával, ecettel, tequilával és olyan fűszerekkel, mint: oregáno, római kömény, pimento- és sima bors, szegfűszeg
- ha nincs achiote semmilyen formában a konyhánkban, használjuk ezt az összeállítást: 1 1/2 ek fűszerpaprika, 1 ek ecet, 3/4 tk oregáno, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 tk római kömény
Csirke anchiote
Szószosan, grillezve vagy ropogósra sütve?Ez az első kérdés. A második pedig az, hogy szegfűszeggel és fahéjjal vagy mexikóiasan paradicsommal, chilivel és hagymával jöjjön? Mindenki a saját, éppen akkori kedve szerint dönthet. Grillezőm nincs, tehát maradt a sütés és a pirítás. Sajnos így nem lett olyan nagyon piros, de az íze megérte. A karácsony pedig még odébb van, mondjuk nem annyira, de inkább a yukatán ízvilágra szavaztam. A marinádhoz pasztát tudtam beszerezni, amit olívaolajban fűszerekkel, paradicsomosan turmixoltam össze. Ebbe a pácba került a csirke a hűtőbe egy éjszakára, hogy másnap kétszeri utánkenéssel, burgonyaágyon szépen megpiruljon a sütőben.
Maradékmentés mexikói módra
Másnap tortillába, tacoba tehetjük a megmaradt, felcsíkozott húst. Ízlés szerint guacamoléval, vagy csak egy-két szelet avokádóval, fehér friss sajttal, salátalevelekkel, lilahagymával, korianderrel, és aki a csípőset szereti, egy kis chiliszósszal. Ha jó kiadós fogást szeretnénk tálalni, tegyünk mellé egy adag rizst, vörösbabot, vagy szószt és friss paradicsomsalsát.
+1 ötlet:
Ha unjátok már a sok sütőtökös-pókhálós sütit és a boszorkányujjakat, Halloweenkor készítsetek tűzpiros csirkét szupererős chiliszósszal!
Jövő héten azért megpróbállak meggyőzni titeket a superfood sütőtök előnyeiről három új fogással, ha mégis megláttok egy csodaszép darabot a zöldségesnél vagy a piacon, legyen milyen új recepthez nyúlnotok!
Ez is érdekelhet még!
Ezeket olvastad már?
Top 13+1 recept, ha csak egy csomag fagyasztott csirke van...
Ha van a mélyhűtőben egy csomag fagyasztott csirke, aggodalomra semmi okod sincs, mutatjuk hozzá a legkedveltebb receptjeinket, szerintünk ezeket készítsd el belőle!
GrétiKét bújtatott ricottás tészta – ha te is szereted a...
Nem túró, de ugyanúgy használható bármire. A ricotta két megdicsőítő jelenlétét tárjuk most elétek: olasz tésztákba bújtatjuk, nem akárhogyan!
GrétiElkészítettük a legfinomabb dél-olasz recepteket – csináld utánunk!
Egy különös nyári kaland visszafogott programokkal, és annál finomabb ételekkel. Most a javát mutatjuk meg nektek, nézzétek!
GrétiToszkán ízélmények: egy duplahúsos tésztát és egy halas előételt kínálunk
Ahogy múlt héten ígértük, folytatjuk az olasz ízutazást. Most Luccából, az egyik legklasszabb toszkán városkából hoztunk nektek két csoda receptet.
Gréti