Eszméletlen piros csirkét sütöttünk, és azt is eláruljuk, mivel fűszereztük

Dél-Amerika és Mexikó egyik legszínesebb fűszerével készítettünk csirkecombokat, és egy maradékmentő ötletet is hoztunk!

Aki látott már tökéletesen piros csirkét receptfotón, annak valószínűleg ismernie kéne az achiotét, a lantin, mexikói, karibi konyha egyik elengedhetetlen, színpompás fűszerét, mely mára ugyanolyan kedvelt lett Amerikában és a Fülöp-szigeteken. Egy szőrös burokban sok kicsi barnáspiros mag, így néz ki, nagyon hasonlóan, mint a helyettesítőként használható annatto. Őrölve, fűszerolajként és pasztában is kaphatóak. Egy nagyon elterjedt ételízesítőkocka, a Sazón fő alkotói. Ilyet itthon nem találtam, de egy másik nagyon ismert terméket ti is beszerezhettek a nagy ázsiai vagy más kisebb fűszerboltban.

Achiotés csirkés tortilla - recept itt!

Így vedd

Az orleánfa termése frissen és szárítottan a legkiválóbb. Minél pirosabb, annál jobb a minősége, ha már kezd barnába fordulni, akkor az aromája is elillan. A legjobb így, pirosan, magként vásárolni, de nálunk ez nem olyan egyszerű. Kapható por és fűszerolaj formájában, és készítenek belőle pasztát, amit, mint egy csinosan csomagolt szappant vásárolhatunk meg. Szerintem ez a legcélravezetőbb formátuma. Ebben már benne van egy csomó íz, például az ecet savanyúsága és a fokhagyma pikantériája, de tovább fűszerezni ér!

Achiotés piros csirke - recept itt!

Így használd

Leggyakrabban sertéshúst fűszereznek vele, de mára talán a csirke vette át a hatalmat, illetve nagyszerű csirkeszárnnyal, marhahússal, hallal és vegán étrendbe beilleszthető tofupácoláshoz is. A lényeg a marinálás! Egy éjszakára mindenképpen érdemes achiote-s pasztába vagy olajba áztatni az elkészítésre szánt alapanyagot.

Achiotés piros csirke - recept itt!

Fűszerolaj és paszta otthon

Ha valaki mégis kap achiote- vagy annattomagot, és nem használja fel rögtön az egészet, akkor a biztos tartósítás érdekében a maradékot érdemes:

  • dupla mennyiségű olajban felforralni, 10 percig lassú tűzön tovább forralni, majd leszűrni, és a következő felhasználásig hűtőben tárolni - megszínezhetjük vele a rizst, a burgonyát, a polentát, és húspácokba is használhatjuk
  • vagy készítsünk belőle pasztát keserű narancslével, citromlével, fokhagymával, ecettel, tequilával és olyan fűszerekkel, mint: oregáno, római kömény, pimento- és sima bors, szegfűszeg
  • ha nincs achiote semmilyen formában a konyhánkban, használjuk ezt az összeállítást: 1 1/2 ek fűszerpaprika, 1 ek ecet, 3/4 tk oregáno, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 tk római kömény
Achiotés piros csirke - recept itt!

Csirke anchiote

Szószosan, grillezve vagy ropogósra sütve?Ez az első kérdés. A második pedig az, hogy szegfűszeggel és fahéjjal vagy mexikóiasan paradicsommal, chilivel és hagymával jöjjön? Mindenki a saját, éppen akkori kedve szerint dönthet. Grillezőm nincs, tehát maradt a sütés és a pirítás. Sajnos így nem lett olyan nagyon piros, de az íze megérte. A karácsony pedig még odébb van, mondjuk nem annyira, de inkább a yukatán ízvilágra szavaztam. A marinádhoz pasztát tudtam beszerezni, amit olívaolajban fűszerekkel, paradicsomosan turmixoltam össze. Ebbe a pácba került a csirke a hűtőbe egy éjszakára, hogy másnap kétszeri utánkenéssel, burgonyaágyon szépen megpiruljon a sütőben.

Achiotés csirkemelles tortilla - recept itt!

Maradékmentés mexikói módra

Másnap tortillába, tacoba tehetjük a megmaradt, felcsíkozott húst. Ízlés szerint guacamoléval, vagy csak egy-két szelet avokádóval, fehér friss sajttal, salátalevelekkel, lilahagymával, korianderrel, és aki a csípőset szereti, egy kis chiliszósszal. Ha jó kiadós fogást szeretnénk tálalni, tegyünk mellé egy adag rizst, vörösbabot, vagy szószt és friss paradicsomsalsát.

+1 ötlet:

Ha unjátok már a sok sütőtökös-pókhálós sütit és a boszorkányujjakat, Halloweenkor készítsetek tűzpiros csirkét szupererős chiliszósszal!

Jövő héten azért megpróbállak meggyőzni titeket a superfood sütőtök előnyeiről három új fogással, ha mégis megláttok egy csodaszép darabot a zöldségesnél vagy a piacon, legyen milyen új recepthez nyúlnotok!

Ez is érdekelhet még!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...