Eszelősen dögös új trend hódít a konyhák belsőépítészeti kialakításában

A terrazzo típusú burkolatok, munkapultok elárasztották a lakberendezési magazinokat. A hetvenes évek után napjainkban is menő, ha valaki ezt a dekoratív burkolatot választja.

A divat változásának ciklikus jellege igazi közhelynek számít manapság. Ami húsz éve menőnek számított, azt tíz év után kínos divatbakiként tartották számon, míg esetleg napjainkban ismét népszerű. Gondoljunk a magas derekú nadrágokra: a nyolcvanas-kilencvenes években menőnek számítottak, akárcsak manapság. Ezzel szemben az ezredforduló után ciki, idejétmúlt viseletnek minősültek ezek a gatyák.

Egytónusú terazzoburkolat egy Obumax tervezte konyhában
Visszafogott, terazzóból készült munkapult és falburkolat

A lakberendezési divat is hasonló ciklikusságot mutat. A terrazzoburkolatot a velencei reneszánsz palotákban használták először az építőmesterek. Maradék márványdarabkákat illesztettek agyagba, kecsketejjel kezelték, majd lecsiszolták a felületet. Az 1970-es években műanyagot, poliésztert és vinilésztert használtak ennek az izgalmasan sokszínű, elegáns felületnek a kialakításához.

Marmoreal konyhapult és falburkolat
Ezt a brüsszeli konyhát a Dialect nevű belga designercsoport tervezte

Az ismét divatba jött terrazzo burkolatot manapság műgyantából öntik, de éppen a műfaj reneszánszának köszönhető, hogy több elegáns, márvány, üveg vagy gránit felhasználásával készülő burkolatot is gyártanak.

Ezekben az esetekben a kőport és a kődarabokat nagy tömbökbe préselik beton vagy műgyanta segítségével, majd vékony lapokat vágnak a mesterséges kőtömbökből, és ezt használják padló- és falburkolásra vagy akár munkapultokhoz. A DzekMarmorealnéven gyárt ilyen színes márványburkolatokat.

Marmoreal burkolattal fedett konyhapult
Nicolas Daul és Julien Demanche által tervezett, fémet is tartalmazó konyhapult
Marmoreal sajtos tál

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

7 díjnyertes gasztrocucc magyar tervezőktől, amikkel első látásra szerelembe estünk

Legújabb receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...