Ha nem jár fogyással, akkor is egészséges az északiak étrendje

A fogyás és az egészség nem mindig jár kéz a kézben – egy friss kutatás szerint igaz ez az észak-európai népek étrendjére is.

Speciális étrendeket általában akkor szoktunk követni, ha fogyni akarunk, vagy valamilyen egészségügyi problémánk van – pedig egészen egyszerűen azért is válthatnánk, mert egészségesebbek szeretnénk lenni. Ez pedig nem jár mindig fogyással – egy friss kutatás szerint például az északi népek étrendjei akkor is előnyösek az egészségre nézve, ha egyébként nem járnak súlyvesztéssel.

A Koppenhágai Egyetem kutatói azt találták, hogy az északi országokra jellemző étrend csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet – még akkor is, ha az ember többet eszik azokból az élelmiszerekből, amelyek az étrend gerincét alkotják. Nem kell tehát a fogyásra vagy a szigorú adagokra koncentrálni, ha a cél az egészség, magasabb kalóriabevitel mellett is előnyös a fogyasztásuk.

Teljes kiőrlésű cipó

Szerettem volna egy olyan kenyeret, amiről tényleg tudom, hogy mi van benne, és nincs tele adalékanyagokkal. Bármilyen maggal vagy magkeverékkel lehet dúsítani (a képen láthatóban lenmag-, ...

A skandináv étrend alapját a bogyósgyümölcsök, a halak, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és az egészséges tejtermékek alkotják.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ez az étrend rendkívül tápláló és fenntartható – hozzájárul sok ember általános jó egészségéhez Dániában, Finnországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban.

A friss dán kutatás szerint ugyan az étrend segíthet az egészséges testsúly fenntartásában, csökkentve az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázatát – korábbi tanulmányokkal ellentétben ezek a pozitívumok azonban nemcsak a súlycsökkenéshez köthetők, hanem magához az étrendhez.

Az eredmény azért meglepő, mert a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a vércukor- és koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatások kizárólag a fogyásnak köszönhetők. A friss tanulmány most azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem így van. Az egészséges hatásokhoz valószínűleg más mechanizmusok is hozzájárulnak a súlyvesztésen kívül.

A dán, finn, norvég, svéd és izlandi kutatókból álló csapat kétszáz, 50 év feletti ember vérét és vizeletét elemezte. Mindegyik résztvevőnek magas volt a testtömeg-indexe (BMI), és emelkedett volt a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata. A kutatók az önkénteseket két csoportra osztották: az egyik csoport hat hónapig átállt a skandináv diétára, a másik pedig ragaszkodott a szokásos étrendjéhez.

Bár nem jár fogyással, mégis egészséges az északiak étrendje

Az első csoport fél év után lényegesen egészségesebb lett, alacsonyabb koleszterinszinttel, a vérben csökkent telített és telítetlen zsírtartalommal, illetve a szervezetük jobban szabályozta a vércukorszintet a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók kifejezetten azt kérték a skandináv étrendet követő csoporttól, hogy ne fogyjanak – ha súlyveszteséget vesznek észre, egyszerűen egyenek többet, hogy meg lehessen állapítani, fogyás nélkül is jelentkeznek-e a pozitív eredmények.

A kutatók úgy gondolják, hogy az étrendben szereplő ételek maguk okozzák a pozitív hatásokat: a zsírfogyasztás például egészséges növényi és tengeri forrásokból ered, nem egészségtelenebb, elsősorban állati eredetű ételekből. Ahhoz azonban további kutatásokra lesz szükség, hogy meg lehessen állapítani, ezek a zsírok pontosan hogyan csökkentik a koleszterin- és vércukorszintet.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...