Erzsébet királynőtől Harry hercegig - Mi a menü a királyi esküvőkön?

A brit királyi család tagjainak esküvői nyilvánvalóan nem szolid, családi bulik, hanem reprezentatív társasági események. Ilyen elegáns ételeket szolgáltak fel!  

1. Erzsébet királynő és Fülöp herceg (1947)

fogolycasserole

A második világháború befejezését követően Nagy-Britannia nem volt jó anyagi helyzetben. A hercegnő és Philip Mountbatten házasságát részint adományokból finanszírozták, de a séfek luxusmenüt hoztak össze így is. A pár és vendégei többek között a vőlegényről elnevezett nyelvhalfilét, és"perdreau en casserole"-t, vagyis cserépedényben sült foglyot falatoztak zöldbabbal, salátával, és "pommes noisettes"-el, vagyis gömböcske alakú krokettel. Desszertnek a hercegnőről elnevezett "bombe glacée", vagyis gömb alakú epres jégkrémdesszert került az asztalra. A novemberi esküvő nem éppen az eperszezonba esett, így a palota személyzete üvegházban nevelte a gyümölcsöt a nagy eseményre.

A pár emeletes esküvői tortájának hozzávalói Ausztráliából érkeztek

2.Princess Margaret és Antony Armstrong-Jones (1960)

A meglepetésszuflé

Erzsébet királynő excentrikus húgának és a neves brit fotóművésznek a házassága végül válással végződött, de az esküvőjük nagyon látványosra sikerült. A hercegnőről elnevezett bélszínes fogás mellé friss, roppanós zöldbabot kínáltak és"Montmorency" meglepetésszuflét.

Három emeletes torta

3. Anne hercegnő és Mark Phillips kapitány (1973)

A luxusesküvőn egy-egy rák volt a reggeli

Anne hercegnő, Erzsébet királynő egyetlen lánya a lovak szerelmese, ez hozta össze első férjével. Fényűző esküvőjükön homárt szolgáltak fel reggelire, de a főfogások csúcsa itt is a fogoly volt, akárcsak szülei esküvőjén. Borsmentafagyi volt a desszert.

Mivel a vőlegény katona volt, a tortát a hadsereg mestercukrásza készítette

4. Diana hercegnő és Károly herceg (1981)

Lepényhalgombócok rákmártással

A brit trónörökös és Lady Diana Spencer esküvőjét milliók nézték világszerte a televízióban. A 120 fős reggelin, ami a szertartást követte azonban csak 120 ember vett részt. Lepényhalgombócok rákmártással, a walesi hercegnőről elnevezett, bárányhabbal töltött csirkemell, és zsíros, gazdag, zsíros tejföllel tálalt eper is szerepelt a menün.

Öt emeletes gyümölcstorta fehér krémmel borítva

5. Kate Middleton és Vilmos herceg(2011)

Marinált lazac, languszta és rák

Az a pletyka járja, Diana idősebbik fiának az esküvője 20 millió fontba került. A pár nem fogadott el nászajándékot - azt kérték a násznéptől, hogy az erre szánt összeget utalják át a házasulandók 26 kedvenc jótékonysági intézménye közül az egyiknek. A Buckingham-palotában tartott fogadáson marinált langusztát, lazacot és rákot szolgáltak fel előételként, de akadt itt organikus gazdaságból származó sült bárány is tavaszi zöldségekkel és Windsor-szósszal. Ez egy borecettel, hagymával, tojássárgájával készülő finomság, amit menta tesz frissé. A desszert csokiparfé, mézfagyi és "sherry trifle" volt, ami egy sherrybe áztatott piskótával, főzött krémmel, tejszínhabbal és esetleg gyümölccsel rakott klasszikus, angol pohárdesszert.

Fiona Cairns készítette a hercegi pár tortáját, ami egy fehér mázzal burkolt gyümölcstorta volt

6. Meghan Markle és Harry herceg (2018)

Két torta Claire Ptaktól - valami hasonló hangulata lesz a királyi tortának is

Az idei királyi esküvő menüjéből egyelőre csak az került nyilvánosságra, milyen lesz a pár formabontó tortája, amitClaire Ptak, kaliforniai származású, de Londonban dolgozó cukrász álmodott meg. A természetes, virágokkal díszített, könnyed hangulatú sütemény bodzavirággal és citrommal ízesített vajkrémmel lesz beburkolva.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ez a lány sajtokat készít egy fővárosi garzonban!

Címlapról ajánljuk

További cikkek