Erzsébet királynőtől Harry hercegig - Mi a menü a királyi esküvőkön?

A brit királyi család tagjainak esküvői nyilvánvalóan nem szolid, családi bulik, hanem reprezentatív társasági események. Ilyen elegáns ételeket szolgáltak fel!  

1. Erzsébet királynő és Fülöp herceg (1947)

fogolycasserole

A második világháború befejezését követően Nagy-Britannia nem volt jó anyagi helyzetben. A hercegnő és Philip Mountbatten házasságát részint adományokból finanszírozták, de a séfek luxusmenüt hoztak össze így is. A pár és vendégei többek között a vőlegényről elnevezett nyelvhalfilét, és"perdreau en casserole"-t, vagyis cserépedényben sült foglyot falatoztak zöldbabbal, salátával, és "pommes noisettes"-el, vagyis gömböcske alakú krokettel. Desszertnek a hercegnőről elnevezett "bombe glacée", vagyis gömb alakú epres jégkrémdesszert került az asztalra. A novemberi esküvő nem éppen az eperszezonba esett, így a palota személyzete üvegházban nevelte a gyümölcsöt a nagy eseményre.

A pár emeletes esküvői tortájának hozzávalói Ausztráliából érkeztek

2.Princess Margaret és Antony Armstrong-Jones (1960)

A meglepetésszuflé

Erzsébet királynő excentrikus húgának és a neves brit fotóművésznek a házassága végül válással végződött, de az esküvőjük nagyon látványosra sikerült. A hercegnőről elnevezett bélszínes fogás mellé friss, roppanós zöldbabot kínáltak és"Montmorency" meglepetésszuflét.

Három emeletes torta

3. Anne hercegnő és Mark Phillips kapitány (1973)

A luxusesküvőn egy-egy rák volt a reggeli

Anne hercegnő, Erzsébet királynő egyetlen lánya a lovak szerelmese, ez hozta össze első férjével. Fényűző esküvőjükön homárt szolgáltak fel reggelire, de a főfogások csúcsa itt is a fogoly volt, akárcsak szülei esküvőjén. Borsmentafagyi volt a desszert.

Mivel a vőlegény katona volt, a tortát a hadsereg mestercukrásza készítette

4. Diana hercegnő és Károly herceg (1981)

Lepényhalgombócok rákmártással

A brit trónörökös és Lady Diana Spencer esküvőjét milliók nézték világszerte a televízióban. A 120 fős reggelin, ami a szertartást követte azonban csak 120 ember vett részt. Lepényhalgombócok rákmártással, a walesi hercegnőről elnevezett, bárányhabbal töltött csirkemell, és zsíros, gazdag, zsíros tejföllel tálalt eper is szerepelt a menün.

Öt emeletes gyümölcstorta fehér krémmel borítva

5. Kate Middleton és Vilmos herceg(2011)

Marinált lazac, languszta és rák

Az a pletyka járja, Diana idősebbik fiának az esküvője 20 millió fontba került. A pár nem fogadott el nászajándékot - azt kérték a násznéptől, hogy az erre szánt összeget utalják át a házasulandók 26 kedvenc jótékonysági intézménye közül az egyiknek. A Buckingham-palotában tartott fogadáson marinált langusztát, lazacot és rákot szolgáltak fel előételként, de akadt itt organikus gazdaságból származó sült bárány is tavaszi zöldségekkel és Windsor-szósszal. Ez egy borecettel, hagymával, tojássárgájával készülő finomság, amit menta tesz frissé. A desszert csokiparfé, mézfagyi és "sherry trifle" volt, ami egy sherrybe áztatott piskótával, főzött krémmel, tejszínhabbal és esetleg gyümölccsel rakott klasszikus, angol pohárdesszert.

Fiona Cairns készítette a hercegi pár tortáját, ami egy fehér mázzal burkolt gyümölcstorta volt

6. Meghan Markle és Harry herceg (2018)

Két torta Claire Ptaktól - valami hasonló hangulata lesz a királyi tortának is

Az idei királyi esküvő menüjéből egyelőre csak az került nyilvánosságra, milyen lesz a pár formabontó tortája, amitClaire Ptak, kaliforniai származású, de Londonban dolgozó cukrász álmodott meg. A természetes, virágokkal díszített, könnyed hangulatú sütemény bodzavirággal és citrommal ízesített vajkrémmel lesz beburkolva.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ez a lány sajtokat készít egy fővárosi garzonban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...