Erről ismerheted fel, ha fás a bolti retek, és így nevelhetsz egészséges példányokat a kiskertedben!

A piros héjú, ropogós retek a legtöbbünk étkezőasztalán kitüntetett helyet kap, de mi a helyzet akkor, ha felvágva nem ropogós, hanem fás? Így kerüld el a pudvás retket!

Néha a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak: az egyszerű vajas és zsíros kenyér sokunk gyerekkorához hozzátartozik, ami paradicsommal, vagy retekkel éteri magasságokba emelte az uzsonnát, vagy a tízórait. Az örömünket csak egy dolog tudta elrontani: a fás retek. Sokszor hiába tűnik egészségesnek a retek, csak akkor derül ki, hogy pudvás, amikor ennénk.

Így nevelj egészséges retket a kiskertedben

Ha mi magunk vetjük el a retket, arra ügyeljünk, hogy ne temessük mélyen a földbe: a kisebb gumójúakat elég 1-2 cm, a nagyobbakat épphogy egy kicsit mélyebben, 2-3 cm mélyre vetni. A sortávolságra is figyeljünk, ami körülbelül 20-25 cm legyen, a vetőtávolság pedig ideális esetben 5-6 cm.

Arra is ügyelnünk kell, hogy mennyit trágyázzuk és locsoljuk, ugyanis nagyban befolyásolják, hogy később milyen gumót növeszt a zöldség. Téglásné Brázda Margit, kertész elmondása szerint jó vízellátású talajban kaphatunk jó minőségű retket:

„Fontos, hogy egyenletes legyen a vízellátás, mert így megelőzhetjük a retek kirepedését. Ha túlzásba visszük az öntözését, ha túl sok csapadék éri a zöldséget, könnyen pudvás lehet, kirepedhet.”

Ezt teheted kukacosodás ellen

A kertész hozzáteszi, hogy a kukacosodást vetésforgóval, talajfertőtlenítéssel és fátyol takarófóliával előzhetjük meg. Azaz minden évben egymást váltva ültessük a zöldségeket az adott földterületeken: a forgó lényege, hogy a különböző tápanyagigényű növények helyét évente változtassuk, hogy egy nagy tápanyagigényű növény ne merítse ki a földet néhány év alatt.

A kukacok ellen szórjunk talajfertőtlenítő granulátumot a földre, gereblyézzük bele, vagy vízzel hígítva locsoljuk meg a talajt, mielőtt veteményeznénk. Szintén jó megoldás a gyom és a kukacok ellen, ha a veteményezés előtt a talajt fátyol takarófóliával lefedjük, mivel a fólia segít nedvesen tartani a földet, megakadályozza a gyomok növekedését, és a kukacok sem tudnak áthatolni rajta. Fontos még, hogy a retek jól tűri a hideget, alacsony hőmérsékleten nevelve jó esély van arra, hogy egészséges zöldség fejlődik.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Erre figyelj, ha a boltban vásárolod a retket

A retek nemcsak finom, de gyógyhatásáról is régóta ismert: a tavaszi megfázáson, náthán könnyebben úrrá lehetünk, ha naponta elropogtatunk egy-két C-vitaminban gazdag retket. De akkor is jó szolgálatot tehet, ha az emésztésünket szeretnénk egy kicsit elősegíteni: nehezebb fogások, húsételek mellé a reteksaláta kifejezetten jó választás. Az enyhén csípős aromájú retek tökéletesen illik a tavaszi, nyári salátákba is, vagy nemes egyszerűséggel a vajas és zsíros kenyérhez harapva, így érthető, ha akkor sem akarunk róla lemondani, ha nincs kiskertünk.

Ha boltban vásároljuk a retket, egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy pudvás zöldséget dobjunk a kosarunkba. Fogadjuk meg a kertész tanácsait:

  • csak friss lombú retket vásároljunk,
  • a retek külseje fényes, telt és kemény legyen,
  • a fakó színű, barna foltos, puha gumójú növény nem egészséges, kerüljük.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...