Erről ismerheted fel, ha fás a bolti retek, és így nevelhetsz egészséges példányokat a kiskertedben!

A piros héjú, ropogós retek a legtöbbünk étkezőasztalán kitüntetett helyet kap, de mi a helyzet akkor, ha felvágva nem ropogós, hanem fás? Így kerüld el a pudvás retket!

Néha a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak: az egyszerű vajas és zsíros kenyér sokunk gyerekkorához hozzátartozik, ami paradicsommal, vagy retekkel éteri magasságokba emelte az uzsonnát, vagy a tízórait. Az örömünket csak egy dolog tudta elrontani: a fás retek. Sokszor hiába tűnik egészségesnek a retek, csak akkor derül ki, hogy pudvás, amikor ennénk.

Így nevelj egészséges retket a kiskertedben

Ha mi magunk vetjük el a retket, arra ügyeljünk, hogy ne temessük mélyen a földbe: a kisebb gumójúakat elég 1-2 cm, a nagyobbakat épphogy egy kicsit mélyebben, 2-3 cm mélyre vetni. A sortávolságra is figyeljünk, ami körülbelül 20-25 cm legyen, a vetőtávolság pedig ideális esetben 5-6 cm.

Arra is ügyelnünk kell, hogy mennyit trágyázzuk és locsoljuk, ugyanis nagyban befolyásolják, hogy később milyen gumót növeszt a zöldség. Téglásné Brázda Margit, kertész elmondása szerint jó vízellátású talajban kaphatunk jó minőségű retket:

„Fontos, hogy egyenletes legyen a vízellátás, mert így megelőzhetjük a retek kirepedését. Ha túlzásba visszük az öntözését, ha túl sok csapadék éri a zöldséget, könnyen pudvás lehet, kirepedhet.”

Ezt teheted kukacosodás ellen

A kertész hozzáteszi, hogy a kukacosodást vetésforgóval, talajfertőtlenítéssel és fátyol takarófóliával előzhetjük meg. Azaz minden évben egymást váltva ültessük a zöldségeket az adott földterületeken: a forgó lényege, hogy a különböző tápanyagigényű növények helyét évente változtassuk, hogy egy nagy tápanyagigényű növény ne merítse ki a földet néhány év alatt.

A kukacok ellen szórjunk talajfertőtlenítő granulátumot a földre, gereblyézzük bele, vagy vízzel hígítva locsoljuk meg a talajt, mielőtt veteményeznénk. Szintén jó megoldás a gyom és a kukacok ellen, ha a veteményezés előtt a talajt fátyol takarófóliával lefedjük, mivel a fólia segít nedvesen tartani a földet, megakadályozza a gyomok növekedését, és a kukacok sem tudnak áthatolni rajta. Fontos még, hogy a retek jól tűri a hideget, alacsony hőmérsékleten nevelve jó esély van arra, hogy egészséges zöldség fejlődik.

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

Erre figyelj, ha a boltban vásárolod a retket

A retek nemcsak finom, de gyógyhatásáról is régóta ismert: a tavaszi megfázáson, náthán könnyebben úrrá lehetünk, ha naponta elropogtatunk egy-két C-vitaminban gazdag retket. De akkor is jó szolgálatot tehet, ha az emésztésünket szeretnénk egy kicsit elősegíteni: nehezebb fogások, húsételek mellé a reteksaláta kifejezetten jó választás. Az enyhén csípős aromájú retek tökéletesen illik a tavaszi, nyári salátákba is, vagy nemes egyszerűséggel a vajas és zsíros kenyérhez harapva, így érthető, ha akkor sem akarunk róla lemondani, ha nincs kiskertünk.

Ha boltban vásároljuk a retket, egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy pudvás zöldséget dobjunk a kosarunkba. Fogadjuk meg a kertész tanácsait:

  • csak friss lombú retket vásároljunk,
  • a retek külseje fényes, telt és kemény legyen,
  • a fakó színű, barna foltos, puha gumójú növény nem egészséges, kerüljük.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...