Erre figyelj, ha pezsgőt vásárolsz

A pezsgő címkéje sok mindent elárul, mégis sokan nem tudják mi is a különbség a gyöngyözőbor, habzóbor és a pezsgő között. Mutatjuk mire ügyelj, ha a pezsgő mellett döntesz.

A gyöngyözőborban körülbelül fele annyi széndioxid van, mint a habzóborban vagy pezsgőben. A gyöngyöző és habzóbor is tartalmazhat nem erjedésből származó széndioxidot (a címkén fel kell tüntetni), míg a pezsgőben csak erjedésből származó széndioxid van, emiatt sokkal finomabb eloszlású, kóstoláskor jól megkülönböztethető az első két italtípustól. Tehát a három kategória közül a legszebb, legnemesebb italok a pezsgők. A címke alapján célszerű először azt megvizsgálni, hogy mely kategóriába tartozik az ital, mivel mindháromnál a palack formája, kiszerelése hasonló lehet.

A pezsgők is több kategóriába sorolhatóak, a pezsgősítés módjától és az érlelés időtartamától függően.

  • A tankpezsgőknél leggyakrabban két kategóriával találkozhatunk.Az egyik a normál pezsgő, a másik a minőségi pezsgő, melyek abban különböznek egymástól, hogy a minőségi pezsgőt legalább 6 hónapon keresztül érlelik, mielőtt az üzletekbe kerül. A tankpezsgők között gyakori még az úgynevezett illatos szőlőfajtából készült minőségi pezsgő, melyek mustból (nem borból) erjesztett italok. Amennyiben a megnevezésben az „m.t.” rövidítés, vagy a „meghatározott termőhelyről származó” kifejezés is szerepel, akkor általában egy adott borvidékről származó terméket tartunk a kezünkben.
  • A palackos erjesztésű pezsgők, kivétel nélkül minőségi pezsgők is, melyeknél minimum 9 hónap az érlelési idő.A címkén „palackos erjesztésű” vagy „bottle fermented” felirat olvasható.
  • A tradicionális eljárással készült pezsgők, szintén minőségi pezsgők, melyeknél az érlelési idő 9 hónaptól akár több évig is eltarthat. A címkén „Méthode Traditionnelle” felirat olvasható.

Évjárat

A pezsgők esetében kevésbé jellemző, amennyiben fel van tüntetve az plusz értéknek tekinthető, mivel ezeknél a pezsgőknél a különböző évjáratok borai nem házasíthatóak egymással (általában tradicionális technológiával készült pezsgőknél alkalmazzák).

Szőlőfajta megjelölés

Csak az adott szőlőfajta borából készült pezsgő (pl. Chardonnay).

A pezsgő cukortartalmára utaló jelölés (cukortart.):

Brut Nature vagy Dosage Zéro: max. 3 g/lExtra Brut: max. 6 g/lBrut: max. 15 g/lExtra Dry vagy Extra Sec: 12-20 g/lDry vagy Sec: 17-35 g/lMedium Dry vagy Demi Sec: 33-50 g/lDoux vagy Sweet: min. 50 g/l

Ez is érdekelhet!

Melyik pezsgő az igazi?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...