Erőszak a hűtőházban - Szexuális zaklatás az éttermi világban

Egy nőre egy éttermi konyhában nem az éles kések jelentik a legnagyobb veszélyt. A szexuális zaklatás sajnos sokkal mélyebb sebeket ejteni képes veszélyforrás. 

A Washington Post 60 személlyel készített interjút, akiket éttermi környezetben vagy szexuálisan zaklattak, vagy tanúi voltak ennek. A legtöbben, akik áldozattá váltak, nők voltak, bár sajnos a férfiak sem védettek a zaklatókkal szemben - írja a Lily.

Azt, hogy a szexuális zaklatás alapvetően hatalmi kérdés, jól jelzi, hogy a nőket általában a hierarchiában velük egy szinten álló vagy náluk magasabb pozícióban lévő férfiak zaklatják. A szakácsok szakácskollégáik, a felszolgálókat sajnos minden munkatársuk nehéz helyzetbe tud hozni...

Amerikában 2015-ben 5431 nő jelentette, hogy szexuálisan zaklatták. A válaszadók közül 2036-an mondták el, hogy milyen iparágban tevékenykednek. Ennek a több, mint 2000 nőnek 12,5 %-a az étterem- és szállodaiparban dolgozik.

illusztráció

Az éttermi közegben történő zaklatási ügyek nagy része nem kerül a nyilvánosság elé, sokszor nem is jelentik azokat - részint azért, mert az elszenvedők sem biztosak abban, jogosak a panaszaik. Kivételnek számít John Besh amerikai sztárvendéglős ügye. Két tucat nő vállalta nyilvánosan is, hogy egyik éttermében valaki zaklatta őket - egyeseket maga Besh.

Anthony Bourdain sztárséf - akinek a barátnője, Asia Argento maga is Harvey Weinstein egyik áldozata - felemelte a szavát a konyha világának macsó attitűdje ellen. Ez a közeg megkönnyíti azt, hogy a szexuális zaklatás a mindennapok természetes velejárójaként legyen jelen az itt dolgozó nők életében.

Bourdain és Asia Argento

Az amerikai "Top Chef" műsor egyik zsűritagja,Tom Colicchio, Besh kapcsán nyílt levelet tett közzé aMediumon. Férfi séftársait megszólítva azt írta, hogy a híres étteremtulajdonos esete csak a jéghegy csúcsa. A gondok rendszerszintűek, és a férfi éttermi dolgozóknak el kell gondolkozni ezen a problémán, és önvizsgálatot kell tartaniuk.

Caroline Richter, egy New Orleans-i pincérnő létrehozott egy szervezetet, aMedusát, ami igyekszik tenni azért, hogy az éttermi környezetben dolgozók kevesebb zaklatásnak legyenek kitéve.

Az alábbiakban három zaklatási esetet mutatunk be nektek azok közül, amelyeket a Washington Post összegyűjtött.

Csapdába esve a pincében - Amikor a vezetőség egy tagja zaklat

Miranda Rosenfelt

A most 31 évesMiranda Rosenfelt hét évvel ezelőtt a marylandi Jackie's-ben dolgozott szakácsként. Közvetlen felettese - aki már hónapok óta zaklatta - behívta leltárazni. A sötét alagsori helyiségben főnöke letolt nadrággal elállta Miranda előtt a kijáratot. Miranda rettegve és tehetetlenül engedte, hogy a férfi orális szexre kényszerítse. Félt ellenállni.

A villa és a hűtőház - Amikor egy munkatárs a zaklató

A ma 36 éves séfet,Maya ­Rotman-Zaidot ezelőtt 12 évvel egy akkori kollégája szorította sarokba egy éttermi hűtőkamrában. Maya küzdött, és egy villát döfött támadója combjába, aki - noha nem sérült meg - elmenekült. A támadó soha többet nem mert próbálkozni.

Maya szerint a séfként dolgozó nők megtanultak nem tudomást venni ezekről az esetekről azért, hogy beilleszkedjenek és elnyerjék férfi kollégáik bizalmát.

Karácsonyi buli - Amikor egy vendég a zaklató

Stefanie Williams

A 31 éves Stefanie Williams négy évvel ezelőtt került kellemetlen helyzetbe, amikor egy elegáns New York-i steakhouse-ban volt pincérnő. Egyik törzsvendégük, egy befektetési bankár egy karácsonyi buli alkalmával benyúlt a ruhája alá, és azt kérdezte, van-e rajta alsónemű. Később az ágyékát is a pincérnőhöz nyomta. Stefanie jelentette az esetet a főnökének, mondván "vagy ő megy vagy én". A zaklatót kikísérték az étteremből, de kis idő múlva visszatért.

Ez a három történet, csak a jéghegy csúcsa, a Lily oldalán még több szomorú esettel ismerkedhetsz meg.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Egyre szárazabb a november: 20 nap alkohol nélkül egy egész kicsi csalással - meg egy rakás új tapasztalattal

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...