A Cleveland Clinic szív- és érrendszeri központjának kutatói arra kértek 20 egészséges embert, hogy este már ne egyenek semmit, hogy reggel éhgyomorra tudjanak vért venni tőlük. Ezután az alanyok egyik felének 30 gramm eritritet tartalmazó italt adtak, míg a csoport másik felének ugyanennyi sima cukrot magában foglaló folyadékot. 30 perc múltán újból vért vettek tőlük.
A kutatás során kiderült:
az eritrites csoport esetében a vércukor szintje ezerszeresére nőtt az ital elfogyasztása után, míg a sima cukros csoportnál csak kisebb mértékben emelkedett a vércukorszint.
Ez a megállapítás is igazán aggasztó, azonban a vérlemezke-aktivitásban tapasztaltak még ennél is váratlanabbak voltak.
A véralvadás fokozódott, tehát a vérrögök kialakulásának esélye megnőtt.
A Calorie Control Council nevű iparági szervezet azonban erősen kritizálja a tanulmányt. Elmondásuk szerint a tíz alany túlzóan sok eritritet kapott, ami majdnem négyszerese annak, amit az Egyesült Államokban egy ital maximálisan tartalmazhat.
A tanulmány vezető szerzője szerint azonban a 30 gramm megegyezik azzal a mennyiséggel, amit jellemzően egy cukormentes, édesítős üdítőital, jégkrém vagy muffin tartalmaz
A kutatók kiemelik, hogy a kulcs tényleg a mennyiségben lehet, de az alkalmilag fogyasztott, normál cukorral édesített édességek előnyösebbek lehetnek az eritrites változatoknál. Ez különösen azokra igaz, akiknél eleve magasabb a szívroham vagy a stroke kockázata.
Még több egészség: