Érik már a ropogós cseresznye!

Áprilisban virágba borulnak a cseresznyefák. Japánban ez az időszak a tavasz kezdete, pár éve pedig mi is ünnepeljük a roppanós gyümölcsök eljövetelét. Idén nem késlekedett!

Közel ezer fajtáját ismerjük, azonban mind nagyon egészséges, így érdemes nyersen fogyasztani, de főzésre-sütésre is kiváló – nem dől össze a világ, ha néha beáldozzuk az egészséget az ízek oltárán.

Ketrecbe zárt sült cseresznye recept

Az ókorban az istenek eledeleként tartották számon. Hazánkban csak a török uralom után terjedt el, de azóta is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk.

A cseresznye körülbelül 80%-a víz, emiatt igencsak jól tud esni ez a kis szomjoltó piros bogyó. Vér- és vesetisztító, bőrújító, megelőzi az ízületi megbetegedéseket, segít a cukorbetegségben szenvedőknek, és enyhíti a reumát.

Túrógombóc erdei gyümölcsraguval

Túróimádó Párom kedvenc túrógombóca. Talán az egyik legegyszerűbb recept, mégis tökéletes számunkra. Én mindig megvárom, hogy teljesen kihűljön a gombóc, mert akkor lesz a legjobb ...

Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ). Zsír- és a fehérjetartalma alacsony, szénhidrát- és növényi rost tartalma viszonylag magas. Emellett tartalmaz vitaminokat: A-, B1-, B2- és B6-vitamint, de jelentős a C-vitamin tartalma is, ami erősíti immunrendszert. Ásványianyag-tartalma is kiemelkedő: foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és vasat tartalmaz.

Hátránya sajnos, hogy hamar megromlik, így figyelmesen nézzük meg a piacon, mi is az, amit megvásárolunk. Igyekezzünk az érett, ép, kemény és fényes héjú szemeket kiválasztani, lehetőleg szárral együtt. Egy hétnél tovább sajnos még a hűtőszekrényben sem áll el, így érdemes a felesleges cseresznyéből kompótot, lekvárt vagy befőttet készíteni, esetleg lefagyasztani.

Cseresznye-banánlekvár

Egyszer régen férjem szüleinél ittam cseresznyés-banános teát. Alapvetően a cseresznyét csak magában, frissen szeretem eszegetni, de ez a teakeverék nagyon-nagyon ízlett. Egyből el is ...

Igazi gyümölcsjégkrém

Az alapötletet egy külföldi képen láttam, de az teljesen más volt. Ez saját összeállítás, és a legjobb benne, hogy bárki kedvére kombinálhatja. Nyáron nagyon jól tud esni, amikor ...

Frissen készíthetünk belőle gyümölcssalátákat, smoothie-kat, fagylaltot, pohárkrémeket, de süthetjük pitékbe, rétesbe, piskótába is. A magja nélkül érdemes aszalni, vagy akár kandírozni is. Ezek mellett főzhetünk belőle szörpöt, alkoholos likőröket, de használhatjuk koktélokhoz is.

Ha a befőzés mellett döntesz, itt találsz hozzá eszközöket!

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...