CUKORSOKK - Az „elvileg" eredeti somlói receptje, amit mi kicsit megcsavartunk

Az ország egyik kedvenc desszertjét fogjuk most elkészíteni, ami nem más, mint a somlói galuska, amiről valójában oly' keveset is tudunk. Készüljetek, mert gyönyörű lett, és cseppet sem átlagos....

A somlói galuskához hasonló hagyományos édességeket illene pontosan elkészíteni, viszont nekünk nincsen eredeti, originál receptünk hozzá, ahogyan a legtöbb vendéglátóhelynek se, és ez sajnos sokszor meg is látszik a végeredményen. Ez viszont lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy kicsit a saját ízlésünkre formáljuk – most elkészítettük a saját verziónkat, és megmutatjuk nektek is. Ha érdekel titeket a somlói galuska eredete, lessétek meg a receptvideót, vagy olvassátok el ezt a cikkünket!

A soml(y)ói története

A somlói születésével kapcsolatban több teória él. Az egyik szerint egy Somló-hegy környéki cukrász feleségének születési helyéről kapta a nevét, de ez az átállítás azóta megdőlt. Egy másik elterjedt gondolat szerint a desszert kitalálója a Gundel egykori főpincére, Gollerits Károly volt, azonban ez a teória is hamisnak bizonyult, ugyanis a somlói galuska valódi szülőatyja és névadója Szőcs József Béla cukrász, aki tizenhárom éven át volt a Gundel főcukrásza. A névadó a Gödöllői-dombvidék peremén álló Somlyó-hegyről származik, akinek híres desszertjét évekkel később, a mester nyugdíjba vonulása után lánya vitte tovább.

Az eredeti somlói galuska teljes receptjét itt találod!

A somlói akkoriban igazi különlegességnek számított, így hát a Rákóczi-túróssal együtt az 1958-as brüsszeli desszertkiállításon be is mutatták, ekkor tett szert még nagyobb népszerűségre. 7Na de hogyan is lett a neve végül somlói a somlyói helyett? Hát úgy, hogy a kiállításon egy helyesírásban kevésbé jártas kolléga lefelejtette az „y”-t, amikor feljegyezte a desszert nevét.

Az eredeti somlói galuska teljes receptjét itt találod!

Miből áll a desszert?

Háromféle hagyományos piskótát készítünk hozzá. Egy diósat, egy kakaósat és egy sima vaníliás-citromosat.

A desszerthez készül rumos-narancsos cukorszirup, főzött vaníliakrém, rumba áztatott mazsola, szükséges továbbá némi darát dió, a tálaláshoz pedig langyos csokoládéöntet és tejszínhab.

Az összeállítás legfontosabb lépései

Egy mély tálba helyezzük a első piskótát, átitatjuk a szirup 1/3-ával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és darált dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele, mint az elsővel. A harmadik lapot meglocsoljuk a maradék sziruppal, és megkenjük langyos baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és jó időre száműzzük a hűtőszekrénybe. A desszertet tálkákba „gombócoljuk", csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálaljuk, dióval és mazsolával pedig gazdagon megdíszítjük.

A teljes receptet itt találod!

Az eredeti somlói galuska teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók: Simon Gábor

Recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Flórától itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...