CUKORSOKK - Az „elvileg" eredeti somlói receptje, amit mi kicsit megcsavartunk

Az ország egyik kedvenc desszertjét fogjuk most elkészíteni, ami nem más, mint a somlói galuska, amiről valójában oly' keveset is tudunk. Készüljetek, mert gyönyörű lett, és cseppet sem átlagos....

A somlói galuskához hasonló hagyományos édességeket illene pontosan elkészíteni, viszont nekünk nincsen eredeti, originál receptünk hozzá, ahogyan a legtöbb vendéglátóhelynek se, és ez sajnos sokszor meg is látszik a végeredményen. Ez viszont lehetőséget ad nekünk arra, hogy egy kicsit a saját ízlésünkre formáljuk – most elkészítettük a saját verziónkat, és megmutatjuk nektek is. Ha érdekel titeket a somlói galuska eredete, lessétek meg a receptvideót, vagy olvassátok el ezt a cikkünket!

A soml(y)ói története

A somlói születésével kapcsolatban több teória él. Az egyik szerint egy Somló-hegy környéki cukrász feleségének születési helyéről kapta a nevét, de ez az átállítás azóta megdőlt. Egy másik elterjedt gondolat szerint a desszert kitalálója a Gundel egykori főpincére, Gollerits Károly volt, azonban ez a teória is hamisnak bizonyult, ugyanis a somlói galuska valódi szülőatyja és névadója Szőcs József Béla cukrász, aki tizenhárom éven át volt a Gundel főcukrásza. A névadó a Gödöllői-dombvidék peremén álló Somlyó-hegyről származik, akinek híres desszertjét évekkel később, a mester nyugdíjba vonulása után lánya vitte tovább.

Az eredeti somlói galuska teljes receptjét itt találod!

A somlói akkoriban igazi különlegességnek számított, így hát a Rákóczi-túróssal együtt az 1958-as brüsszeli desszertkiállításon be is mutatták, ekkor tett szert még nagyobb népszerűségre. 7Na de hogyan is lett a neve végül somlói a somlyói helyett? Hát úgy, hogy a kiállításon egy helyesírásban kevésbé jártas kolléga lefelejtette az „y”-t, amikor feljegyezte a desszert nevét.

Az eredeti somlói galuska teljes receptjét itt találod!

Miből áll a desszert?

Háromféle hagyományos piskótát készítünk hozzá. Egy diósat, egy kakaósat és egy sima vaníliás-citromosat.

A desszerthez készül rumos-narancsos cukorszirup, főzött vaníliakrém, rumba áztatott mazsola, szükséges továbbá némi darát dió, a tálaláshoz pedig langyos csokoládéöntet és tejszínhab.

Az összeállítás legfontosabb lépései

Egy mély tálba helyezzük a első piskótát, átitatjuk a szirup 1/3-ával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és darált dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele, mint az elsővel. A harmadik lapot meglocsoljuk a maradék sziruppal, és megkenjük langyos baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és jó időre száműzzük a hűtőszekrénybe. A desszertet tálkákba „gombócoljuk", csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálaljuk, dióval és mazsolával pedig gazdagon megdíszítjük.

A teljes receptet itt találod!

Az eredeti somlói galuska teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók: Simon Gábor

Recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Flórától itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek