Eredeti és gyönyörű mákos / diós pozsonyi kifliket sütöttünk

Bejgli helyett, bejgli mellett, bejgli után vagy előtt. Mindegy, mikor eszed, de karácsony táján tedd, és formázd őket töltelékük szerint...azt is eláruljuk, melyik-melyik! Flóra autentikus, márványos pozsonyi kifliket sütött.

A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve Pozsonyban kezdték el készíteni, és onnan terjedt el nálunk is, vagyis az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területein. Nyakunkon a karácsony, ezzel a hiánypótló recepttel viszont méltó módon megkoronázhatjuk az idei évünket. A mákos és diós töltelék szaftos, a tészta omlós és aranybarna. Tökéletesen eltalált íz-, szín- és állagharmónia, ami a karácsonyt még meghittébe teszi. Szívből ajánljuk mindenkinek!

Eredeti pozsonyi kiflik, receptért katt a képre!

Tudtad?

Hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztunk pozsonyi kiflit, amely nagyon hasonlít a bejglihez, amit ugyancsak leggyakrabban mákkal vagy dióval töltünk, de más formában és konzisztenciában.

Érdemes tudni, hogy a mákos kiflik ácskapocs, a diósak pedig patkó formát viselnek, így könnyen megkülönböztethetőek.

Hozzávalók a tésztához:

700 g finomliszt, 5 g instant élesztő, 90 g porcukor, 5 g só, 4 db tojássárgája (L-es méretű), 190 ml tej, 1 citromból nyert citromhéj, 300 g vaj, 3 db tojás (lekenéshez)

Eredeti pozsonyi kiflik, receptért katt a képre!

Hozzávalók a töltelékekhez:

230 ml tej, 400 g porcukor, 200 g mák (darált), 1 citromból nyert citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 200 g dió (darált), 10 ml rumaroma (1 ek) 1 csipet fahéj

A kiflik elkészítése galériában – katt a képre!

A tésztához a száraz összetevőket egy keverőüstbe szitáljuk (liszt, só, porcukor), és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.

A száraz élesztőt elkeverjük a tejjel és a többi nedves hozzávalóval (tojássárgája, citromhéj), és belekeverjük a lisztes-vajas morzsába. Kézzel vagy géppel jó alaposan kidagasztatjuk a tésztát.

Cipót formázunk belőle, és légmentesen lezárva, hűtőszekrényben pihentetjük másfél-két órát. Hidegen kelesztjük, ezzel visszatartva az élesztőgombák munkáját.

A kidermedt tésztát elosztjuk kb. 26-28, 50 grammos darabra, majd kis gombócokat formázunk belőlük.

A kiflik formázása:

A golyókat a munkalapon kissé kilapítjuk a tenyerünkkel, majd ovális alakúra nyújtjuk őket sodrófával, kb. 2 mm vastagra.

Hosszanti irányban teszünk rá a töltelékből (kb. 1 evőkanálnyit), a tésztalapok egyik felére mákos, a másik felére diós kerüljön.

Ezután feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és a vágási felülettel lefelé sütőpapíros tepsire, egymáshoz nem túl közel helyezzük. A mákos kifliket ácskapocs formára, a diósakat pedig patkó formájúra alakítsuk!

Ezután jön a lekenés, ami két körben fog történni:

Először az összes kiflit jól átkenjük felvert tojássárgájájával, majd 30 perc elteltével (ez alatt rászárad) megkenjük őket tojásfehérjével is, és újból 30-40 percet hagyjuk száradni. Fontos, hogy hideg helyen tároljuk, így gyorsabban dermed a tojás, és nem kel a tészta feleslegesen. Ennek a módszernek köszönhetően lesznek a kiflik szép márványosak sülés után.

A száradás alatt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Süssük a kifliket 180 fokon 15 percig, a sütő közepe felett eggyel, hogy szépen barnuljak. Egyszerre egy tepsit süssünk. Félidőnél érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak!

Eredeti pozsonyi kiflik, receptért katt a képre!

Töltelékek elkészítése:

A mákos töltelékhez a 130 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált mákot, és kevergetve addig melegítjük, míg jól besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A diós töltelékhez a 100 ml tejet 200 g cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, rumaromával, fahéjjal és egy fél citrom héjával folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és kevergetve addig melegítjük, míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A pozsonyi kiflik receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...