Az eredeti császármorzsa, ami almaszószt és lekvárt is kapott

Bár mindkettő verzió egyszerűségében isteni és jellegzetes, a magyar és a bajor császármorzsa elkészítése között jelentős különbségeket véltünk felfedezni. Míg az első tepsiben és sütőben készül, addig a másik serpenyőben pirul. Hogy egyik jobb-e a másiknál? Lényegtelen, hiszen mindkettő ínycsiklandó a maga módján! Azoknak szól tehát igazán ez a recept, akik még csak az egyiket kóstolták, de nem félnek kipróbálni egy másik verziót sem.

Bár a császármorzsa nem magyar eredetű recept, történelméhez mégis kapcsolódunk valamelyest. A finomság Ferenc József császárhoz köthető, a teljes történet azonban nem tisztázott, mint már megszokhattunk, több legenda övezi elkészültét. Az édességet "elrontott palacsinta"-ként is emlegetik, hiszen több olyan történet él, amely szerint egy szakács, vagy maga a császár szeretett volna palacsintát készíteni. A procedúra alatt azonban valami félrement, a helyzet pedig csak a tészta széttépkedésével volt menthető. Egyesek úgy hiszik, a desszert igazából Sisihez köthető, aki egy könnyed fogást kért a palota személyzetétől. Az ő ízlését nem nyerte el a morzsa, ellenben a férjével, aki imádta az édességet.

Kaiserschmarrn, az eredeti bajor császármorzsa, recept a képen! / Fotók és recept: Kristyán Fanni

Számunkra szinte mindegy, hogy melyik történet igaz, a lényeg, hogy a recept fennmaradt, mi pedig pár dolgot megtartva, mégis függetlenedve megalkottuk a saját verziónkat. Az elkészítési technikákon kívül még egy dologban eltér a két desszert, mégpedig egy hozzávalóban:

Míg a magyar verzió darával készül - emiatt hívjuk daramorzsának is - addig a bajor verzióban lisztet használnak, hogy a tészta könnyedebb, téphetőbb legyen.

Az édes tészta annyira elterjedt, hogy számtalan néven ismerhetjük. Ilyen az általunk használt császármorzsa, ami tükörfordításban az eredeti német kaiserschmarrn, de hívhatjuk smarninak vagy porozinkónak is.

Kaiserschmarrn, az eredeti bajor császármorzsa, recept a képen! / Fotók és recept: Kristyán Fanni

A Kaiserschmarrn receptjét itt találod. Készítsd el, és dobd fel vele a napodat!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...