Végre elkészítettük a (valóban) eredeti cézársalátát

A cézársaláta az éttermek kínálatának elmaradhatatlan fogása, amiben valójában semmi keresnivalója főtt tojásnak, kígyóuborkának, paradicsomnak, kukoricának vagy sült szalonnának, és még sorolhatnánk. Sőt, Julius Caesarnak sincsen hozzá köze, Julia Childnak viszont annál inkább...

Nekem ultimét favoritom a cézársaláta, és mindig kíváncsi voltam, honnan is ered valójában. Sokáig komoly tévhitekben éltem vele kapcsolatban, úgyhogy alaposan utánajártam, hogy megmutathassam nektek az eredeti és hamisítatlan receptet: úgy tűnik, durván az 1920-as évek elejére datálódik, és egy igen leleményes, olasz származású, Tijuanába emigráló bisztrótulajdonos, Cesare Cardini alkotta meg egy kellően spicces és éhes tivornyázó társaságnak záróra előtt, szinte csak maradékokból.

Az öntet

Ma az öntet egyik fő alkotóeleme a szardella, amiről azt gondolnánk, nélkülözhetetlen, viszont az eredeti recept még nem tartalmazta: olaj, tojás és Worcester-szósz volt "csak" az alapja.

Mint ahogy említettem Julia Childot, neki volt szerencséje ellátogatni Cesare Cardini éttermébe, Mexikóba, és ott megkóstolni a cézársalátát. Az ő elmondása szerint Cardini hagyományosan egy hatalmas, fából készült edényben kevert össze mindent a vendégek asztalánál, és előttük szervírozta a fogást.

via GIPHY

Igazán hatásos és látványos mutatvány volt, az emberek egyszerűen imádták, és Juliát is teljesen elvarázsolta – később ebből az élményből merített ihletet, és állította össze annak a cézársalátának a receptjét, ami a mai napig talán a legautentikusabbnak számít világszerte.

Jégsaláta kizárva

A fogás kizárólag római salátából készült régen (és ma is), annak is a friss, ropogós belső leveleiből, amiket nem vágunk vagy tépkedünk össze, hanem csak úgy egészben dobjuk őket a tálba – ennek akkoriban külön oka és funkciója is volt:

kezdetekben ugyanis nem adtak evőeszközt a salátához – az egészben hagyott levelekre rendezve helyezték rá a kenyérdarabokat, úgy, hogy egyszerűen fel lehetett emelni, és könnyedén elfogyasztani.

Kruton

Ropogós kenyérkockán kívül más egyebet nem is tartalmaz, sem húst, sem más zöldséget, és sajtból is csak parmezánt.

Laktató, és ezzel a karakteres öntettel egy nagyon gazdag ízvilágú étel, egyszerű, mégis szinte méltóságteljes – még annak ellenére is, hogy a kényszer és a kapkodás szülöttje. Mindenesetre én hálás vagyok annak a részeges brigádnak, amelyik betért Cardinihez, és valamiféle ennivalót követelt. A legjobb dolgokat sokszor úgyis csak a véletleneknek köszönhetjük.

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2 közepes fej római saláta belső, ropogós levelei
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál dijoni mustár
  • 3 ek olívaolaj a kruton pirításához
  • bors
  • 0,5 dl napraforgóolaj az öntethez
  • 1 L-es tojás
  • 1 db kovászos bagett (más kenyérféle is megfelel)
  • 4 db szardellafilé
  • kb. fél citrom leve
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • 60g reszelt parmezán (öntetbe, tálaláshoz)

Elkészítés

A bagettet tépkedjük szét rusztikusan, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, majd toljuk be a 220 fokos sütőbe, és pirítsuk aranybarnára 6-8 perc alatt. Tálalásig tegyük félre.

Állítsuk össze a dresszinget. Egy nagy keverőtál aljára kerül a zúzott fokhagyma, egy teáskanál mustár, 4 szardellafilé, egy L-es tojás sárgája, só, bors, egy evőkanál Worcester-szósz és citromlé. Jó alaposan keverjük el, nyomkodjuk szét a szardellát és a fokhagymát, hogy szinte egynemű legyen az állaga. Ezután csorgassuk hozzá vékony sugárban az olajat, annyit, amennyit felvesz, kb. fél decit. Legyen sűrű és krémes. Keverjük bele a reszelt parmezánt, és meg is van.

A salátát mossuk meg, vágjuk le a torzsáját, majd a leveleket tegyük egészben a dresszingre, és forgassuk vele össze, hogy mindenhol bevonja.

Tálaláskor halmozzunk rá a ropogós krutonból, és szórjuk meg gazdagon parmezánnal!

Az eredeti cézársaláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.

Forrásunk volt.

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias étek itt:

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Egy tipp, amitől sokkal szebb lesz a kaszinótojás és a...

Bár mindenki másképp ünnepli a húsvétot, a kaszinótojás vagy töltött tojás igen sok családban szerves része a húsvéti menüsornak. Kicsit pepecselős, de minden rászánt percet megér, mi pedig mutatunk egy tuti Napi Tippet, amivel még pár szinttel feljebb emelheted!

Top Receptek

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!