Az eredeti erdélyi töltött káposzta, melynek íze a csombortól kerek

A töltött káposzta szezonja beköszöntött, itt és most felejtsd el, hogy csak karácsonykor illetve az év vége fele teheted az asztalra: melengető, laktató, házias, nosztalgikus és szezonális, így minden tekintetben szívünkbe zárhatjuk egy zordabb októberi, novemberi, koradecemberi napon is. Lássuk, hogy rotyogott nálunk az erdélyi töltött káposzta Kövi Pál receptgyűjteménye alapján.

Magyarországon minden családnak megvan a maga töltött káposzta receptje, amely vélhetően generációról generációra öröklődik sok-sok éve, és ha valaki belenyúl, változtat, átír benne valamit, arra a kénköves pokol vár. Bevált recepten ne változtass, ugyebár.

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Na de mi van akkor, ha nem a meglevő, nagyi- illetve anyaféle recepten változtatunk, hanem nemes egyszerűséggel eltanuljuk egy másik nemzet elkészítési módját, és beemeljük a családi köztudatba?

Jelen esetben Erdélyre esett a választásunk, és a legendás gasztronómiai szakember, Kövi Pál Erdélyi lakoma című lírai esszégyűjteménye és szakácskönyve alapján készítettük el az alábbi erdélyi töltött káposztát csomborral, azaz borsikafűvel.

Természetesen az erdélyi és a magyar töltött káposzta igen sok közös vonást hordoz: az étel gerincét az alapanyagok adják, azaz a savanyított káposzta illetve a darált marha- és sertéshús.

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Hogy mi adja az erdélyi recept különlegességét?

A csodás zöldfűszer, a borsikafű, más néven csombor a titok, mely a helyiek szerint szigorúan frissen (vagy esetleg mélyhűtve) használandó! A morzsolt, szárított csombor nem alkalmas a főzéshez, mert szerintük kellemetlenül szétszóródhat főzés közben, és van, akit ez zavar. Zárójelben megjegyezzük, hogy akár kaprot is választhatunk helyette.

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Tudtad?

A borsikafű csökkenti a hüvelyesek, káposztás ételek felfúvó, puffasztó hatását? Vagy hogy a zsíros ételek emésztését is könnyíti? És arról hallottál, hogy diétás táplálkozásban, például gyomornehézségek, hisztaminintolerancia esetén bátran ajánlott, hiszen a borshoz képest kíméletesebb a hatása?

Az eredeti erdélyi töltött káposzta, teljes recept a képen! / Recept és fotók: Hering András

Ha másféle töltött káposztára vágynál:

Recept és fotók: Hering András

Az eredeti erdélyi töltött káposzta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...