Csorba és lucskos káposzta – 5 hazai étterem, ami elhozza nekünk Erdélyt

„Az erdélyi konyha az egyetemes magyarságé is” – szól a békéscsabai Hargita étterem szép hitvallása. Az erdélyi konyha egy különös világ, még azoknak is ismerős, akik korábban soha nem jártak Erdélyben. Az izgalmas savakkal játszó ételek divatba jöttével itt az ideje az erdélyi konyha nagy reneszánszának is, a tárkonyos, savanykás ételeik is ugyanis tökéletesen rímelnek a kortárs nemzetközi konyhák ízvilágára.

Ha az írott emlékeinkből indulunk ki, Erdélyből származik az első kézzel írott és nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv is. Az előbbi fantasztikusan régi nyelvi és kulturális emlékünk: Az erdélyi fejedelem udvari főszakácsmestere. Szakács tudomány 1580-ból. Az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv 1695-ben jelent meg Kolozsváron Szakáts mesterségnek könyvetskéje címmel. 

A történelem végül elválasztotta a hatalmas magyar lakta területet Magyarországtól, de azóta is elválaszthatatlan egymástól a magyar és erdélyi konyha.

Ha nincs alkalmunk Erdélyben személyesen vendégeskedni, de jólesne egy igazi csorbaleves, „miccs” vagy lucskos töltött káposzta, itthon is lehetünk egy kicsit Erdélyben. Hat éttermet ajánlunk! 

Emlékezetes konyha Békéscsabán: Kisvendéglő a Hargitához 

Illendő a békéscsabai étteremmel kezdenünk, a Kisvendéglő a Hargitához ugyanis egy valódi intézmény. Közel vagyunk Arad megyéhez és a román határhoz, az étterem tulajdonosai pedig szerényen nevezik kisvendéglőnek a Hargitát, hiszen kívül-belül több helyiségben tudják leültetni a vendégeket. A régi paraszti világ több korszakának berendezési tárgyai színesítik a belteret faragott bútorokkal, szőttesekkel, korondi kerámiákkal. Mindez azonban csak „tájház” volna a konyha remeklése nélkül. Az étlap a régi módi szerint hosszú, komoly választékkal.

A négyféle csorbaleves egyikével indíthatunk, kiváló pecsenyék, báránycomb, juhtúrós nudlival kínált vegyessertés-pörkölt, rántott nyakaskaraj és tucatnyi további frissensült közül választhatunk.

A belsőségek kedvelőinek megsúgjuk, hogy bajnok a pacalos csorbalevesük és a füstölt csülkös pacalpörköltjük is. De csak szépen, komótosan haladjunk, hogy jusson hely a házi csörögefánknak is! 

Kisvendéglő a Hargitához / forrás

Kisvendéglő a Hargitához 

Békéscsaba, Tavasz u. 7. 

  • Székely konyha a nagyvárosban: SZÉK Restaurant 

Erdélyi ízeket általában nosztalgikus hangulatú vendéglőkben kóstolhatunk, korondi tányérokkal és hímzett házi áldással a falon. A SZÉK étterem 2020 őszén nagyot dobott a kortárs miliőbe helyezett erdélyi gasztronómiával, kérdés volt ugyanis, hogy az Andrássy úti éttermi közegben meg tudja-e vetni a lábát ez a koncepció. 

A SZÉK azóta is sikertörténetnek bizonyul, és ha náluk járunk, ne óvatoskdjunk, kérjünk csupa olyan ételt, ami ismeretlen-ismerős. A jelenlegi étlapról igazán izgalmas a tormás-tejfölös lepény, a gulyás-vetrece (lassan sült marhahúsos egytálétel), a székelykáposzta halfilével és házi sült szalonnával, na és a lestyános töltött paprika fermentált zellerrel. Autentikus ízekre és elegáns környezetre, mutatós tálalásokra számítsunk! 

SZÉK / forrás

SZÉK Restaurant & Bar 

Budapest VI. kerület, Andrássy út 41. 

  • Világnézettől függetlenül: szereti Pest és Buda a Csíki sörözők konyháját 

Nagy forgalmat bonyolít a Csíki söröző és étterem a Nyugatinál és nem messze, a budai oldalon, a Mechwartnál is. A környékbeliek jól tudják, hogy nemcsak sörre vagy valami erősebbre lehet ide betérni, hanem megbízhatóan jó konyhát is visznek. Megvannak a kötelező körök a csorbalevessel, miccsel, szász kolbásszal, de ahogyan a Csíki sör körül is sok a legendárium, itt is: hamburger, tatár bifsztek és Cézár-saláta is befér a székely öntudatot tápláló ételek mellé. Minden politikai felhang nélkül jót ehetünk a Csíkiben a Nyugatinál. Testvérettermei a Mechwart Ligetnél, Gyulán, Szegeden, számos erdélyi településen és Románia fővárosában, Bukerestben találhatók. 

Tiltott Csíki / forrás

Tiltott Csíki söröző és étterem Nyugati tér 

Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 72. 

  • Székely virtus, székely konyha: Bicskás Székely Fogadó 

A székelykapuk ihlette pazar portán át léphetünk be a „Bicskásba”, Szolnok egyik kedvenc kerthelyiséges vendéglőjébe. Mondani szokás, hogy Erdélyben magyarabbnak érzi magát az ember, mint Magyarországon – pontosan így van ez itt is.

Ezt az éttermet valóban a magyar (és erdélyi) ízléshez és a vendégigényekhez igazították, így aztán változatos és elérhető árú heti menüvel és vasárnapi családi ebéddel várnak. A vendéglő nevét öregbítik a betyáros – pardon, bicskás – bőségtálak is.

A korondi csülöktál, a csíki grilltál vagy a gyergyói rántottas tál örömeit ne a böjti időszakban akarjuk élvezni, és az ételek nem is minden összetevőjükben, készítési módjukban ragaszkodnak a hagyományos erdélyi konyhához, de a Bicskás nem érdemtelenül a környék egyik kedvence. A vasárnapi ebéd egységára 4800 forint, amiért bőséges kétfogásos étkezést, több választási lehetőséggel nem sokat találunk ma már itthon ebben az éttermi kategóriában. 

Bicskás / forrás

Bicskás Székely Fogadó 

Szolnok, Tölgy u. 9. 

  • A mindennapokra: Erdélyi Ízek Konyhája 

A budaörsi Erdélyi Ízek Konyhája kétségtelenül hangulatos a kis piros fakerítéssel, hordóval, ők láthatóan nem a dizájnra utaznak. A pirosra festett biciklivel, zöldre mázolt ajtóval, rengeteg virággal és a többi hangulatelemmel jelzik, hogy ez nem csak egy kifőzde a sok közül, viszont a műanyagszékek és a kissé eklektikus berendezés egyértelművé teszik, hogy ez a mindennapok étterme, ahová nem a pirosbetűs ünnepekre várnak (vasárnap zárva is tart). Az Erdélyi Ízek Konyhájában valójában ugyanolyan hangsúllyal szerepelnek tradicionális magyar ételek is (erdélyi felhang nélkül), de egy jó orjalevesre, csülkös bablevesre, székelykáposztára szó szerint melegen ajánlott kifőzde Budapest határában. 

Erdélyi Ízek Konyhája / forrás

Erdélyi Ízek Konyhája 

Budaörs, Szabadság út 68. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Bicskás Székely Fogadó 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...