Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Egyedülálló gasztronómiai programra kerül sor a második októberi hétvégén: Gyimesközéplokon ekkor tartják majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivált. A fantasztikus ízek mellett sok más is vár az odalátogatókra, nézzük, mire lehet számítani!

Mi, magyarok valószínűleg valamennyire otthon vagyunk az erdélyi gasztronómia világában. Rokonok, barátok, látogatások révén megismerkedhettünk egy-két népszerű fogással és szokással. Azonban a világ többi részének nincs ekkora szerencséje, előttük kevésbé ismert nemcsak az erdélyi gasztronómia, de maga az eldugott Erdély is. Ezt a csorbát szeretné kiköszörülni az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál, amelyre október 7 és 9 között kerül sor. A szervezők szeretnének mindenkit meginvitálni ebbe az érdekes, ízes, hagyományos, és kissé elfeledett világba, ahol egy teljes hétvégén át workshopok, előadások, kóstolások és alapvető jó hangulat lesznek a programlistán.

Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Szerelemprojekt

Talán éppen azért, mert kevésbé ismert nemzetközi szinten a térség és annak ízei, a fesztivál szervezése is kicsiben indult. Lelkes szakácsok, vendéglátósok és helyi termelők fogtak össze, hogy a programot életre hívják.

A hagyományok újrafelfedezésével nemcsak rég elfeledett ízek kerülnek majd ismét elő, hanem egyben megnyílik az erdélyi gasztronómia új fejezete is.

A skanzen megnyitja kapuit

A gyimesközéploki Gyimesi Skanzen adja majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál helyszínét, ami önmagában is kifejezetten különleges hangulatot kölcsönöz az eseménynek. A három nap alatt több neves erdélyi és magyar szakács, pék, kistermelő illetve a vendéglátás és a gasztronómia más ágazataiban munkálkodó szakember érkezik a fesztiválra.

A tudás megosztása és felelevenítése workshopok és előadások, beszélgetések keretében történik majd, de persze a legfinomabb falatok kóstolása sem maradhat el.

Ízelítő a programból:

  • gyimesi töltöttkáposzta-főzés
  • kovászolás
  • sajtbemutató
  • báránybontás
  • hurutfőzés
  • savanyító workshop

További információk az esemény honlapján olvashatók.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...