Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Egyedülálló gasztronómiai programra kerül sor a második októberi hétvégén: Gyimesközéplokon ekkor tartják majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivált. A fantasztikus ízek mellett sok más is vár az odalátogatókra, nézzük, mire lehet számítani!

Mi, magyarok valószínűleg valamennyire otthon vagyunk az erdélyi gasztronómia világában. Rokonok, barátok, látogatások révén megismerkedhettünk egy-két népszerű fogással és szokással. Azonban a világ többi részének nincs ekkora szerencséje, előttük kevésbé ismert nemcsak az erdélyi gasztronómia, de maga az eldugott Erdély is. Ezt a csorbát szeretné kiköszörülni az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál, amelyre október 7 és 9 között kerül sor. A szervezők szeretnének mindenkit meginvitálni ebbe az érdekes, ízes, hagyományos, és kissé elfeledett világba, ahol egy teljes hétvégén át workshopok, előadások, kóstolások és alapvető jó hangulat lesznek a programlistán.

Hurutfőzés és báránybontás is vár az I. Erdély Ízei Gasztrofesztiválon

Szerelemprojekt

Talán éppen azért, mert kevésbé ismert nemzetközi szinten a térség és annak ízei, a fesztivál szervezése is kicsiben indult. Lelkes szakácsok, vendéglátósok és helyi termelők fogtak össze, hogy a programot életre hívják.

A hagyományok újrafelfedezésével nemcsak rég elfeledett ízek kerülnek majd ismét elő, hanem egyben megnyílik az erdélyi gasztronómia új fejezete is.

A skanzen megnyitja kapuit

A gyimesközéploki Gyimesi Skanzen adja majd az I. Erdély Ízei Gasztrofesztivál helyszínét, ami önmagában is kifejezetten különleges hangulatot kölcsönöz az eseménynek. A három nap alatt több neves erdélyi és magyar szakács, pék, kistermelő illetve a vendéglátás és a gasztronómia más ágazataiban munkálkodó szakember érkezik a fesztiválra.

A tudás megosztása és felelevenítése workshopok és előadások, beszélgetések keretében történik majd, de persze a legfinomabb falatok kóstolása sem maradhat el.

Ízelítő a programból:

  • gyimesi töltöttkáposzta-főzés
  • kovászolás
  • sajtbemutató
  • báránybontás
  • hurutfőzés
  • savanyító workshop

További információk az esemény honlapján olvashatók.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...